Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven: Då sitter jag kvar som statsminister

Stefan Löfven kommer att sitta kvar som statsminister efter nästa val även om allianspartierna blir större än S, MP och V tillsammans, berättar han i en intervju med SvD. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Tydligt besked från Löfven: Vill sitta kvar som statsminister även om väljarna inte vill. Egna makten viktigare än svenska folkets, alltså.", skriver Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra på Twitter.

Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
"Jag har, och det är genuint, svårt att se att Centerns och Liberalernas väljare kan acceptera en situation, där de partierna blir beroende av Sverigedemokraterna", säger Stefan Löfven till SvD. Foto: Olle Sporrong

BRATISLAVA. Stefan Löfven avgår inte – även om allianspartierna blir större än de rödgröna efter nästa val.

Det sa statsministern i en intervju med SvD. Till Expressen utvecklar han resonemanget.

– Men om de säger att de vill samarbeta med Sverigedemokraterna, då är det självklart att jag avgår.

Svenska Dagbladet publicerade på fredagseftermiddagen en intervju som Göran Eriksson gjort med Stefan Löfven där han gjorde klart att han tänker sitta kvar efter nästa val även om allianspartierna blir större än de rödgröna.

Expressen mötte statsministern i samband med EU-toppmötet i Slovakiens huvudstad Bratislava på fredagskvällen. Då utvecklade han sitt resonemang:

Du säger att du inte självmant kommer att avgå som statsminister – även om alliansen blir större än de rödgröna i nästa val?

– Jag har alltid sagt att vi måste få stopp på blockpolitiken. Om det är så att alliansen kan presentera en majoritet och säger att de vill samarbeta med Sverigedemokraterna – då har vi en majoritet i parlamentet. Då är det självklart att jag avgår. Men om det är så att det finns en osäkerhet hur den parlamentariska majoriteten faktiskt ser ut, då finns det inget som säger att jag automatiskt måste avgå.

– Jag vill bygga ett blocköverskridande samarbete som gör att Socialdemokraterna får en stark position i riksdagen. Då är frågan till alliansen och de andra borgerliga partierna, vill de samma sak – eller vill de samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är dom som måste presentera sitt regeringsalternativ.

Liberalernas partiledare Jan Björklund skriver nu i kväll på twitter: "Låt mig vara tydlig: Om alliansen blir större än de rödgröna kommer Löfven att avgå, frivilligt eller tvingas." Vad tänker du om det?

– Då är frågan hur de tänker se till så att de får majoritet i parlamentet. Fullföljer han nu sitt resonemang häromdagen, att man mycket väl kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna?

– Han vill normalisera Sverigedemokraterna, och så vill de ha en majoritet med Sverigedemokraterna. Är det de säger så har vi en helt annan spelplan.

Har Jan Björklund verkligen sagt att han vill samarbeta med Sverigedemokraterna?

"Jag har, och det är genuint, svårt att se att Centerns och Liberalernas väljare kan acceptera en situation, där de partierna blir beroende av Sverigedemokraterna", säger Stefan Löfven till SvD. Foto: Olle Sporrong

– Nej, han tycker att man ska ha samtal med dem precis som med vilket annat parti som helst, så han vill normalisera Sverigedemokraterna. Det är det första steget i så fall.

– Vi har varit tydliga. När allianspartierna bröt Decemberöverenskommelsen så ska de ju inte tro att vi tänker lägga ner rösterna. Vi kommer att rösta emot en borgerlig statsministerkandidat. Och det verkar ju då som att de vill ha Sverigedemokraterna som partners. Det får de svara på.

Beskedet skiljer sig från det som Fredrik Reinfeldt gav inför valet 2014. Då meddelade han att han skulle avgå om de rödgröna blev större.

Nya systemet: en statsministeromröstning

En grundlagsändring inför valet 2014 gör att det är en helt ny procedur när statsminister ska väljas. Inom två veckor efter valet ska en omröstning i riksdagen om statsministern ske.

För att en sittande statsminister ska kunna fortsätta att regera får hen inte ha en majoritet av ledamöterna emot sig i den omröstningen. Får allianspartierna och Sverigedemokraterna majoritet efter valet kan de alltså rösta ner Stefan Löfven. Därefter skulle det sedan bli en omröstning om en annan kandidat - sannolikt Anna Kinberg Batra, M.

Partiledarnas kommentarer: Löfven kommer avgå

Det dröjde inte länge innan statsminister Stefan Löfven fick mothugg från oppositionsledare. Däribland från Jan Björklund, L, som har några stormiga dagar i sitt eget parti bakom sig:

I ett nyhetsbrev till medlemmarna utvecklade Jan Björklund senare under kvällen sina tankar. Han säger att situationen är tydlig om allianspartierna blir större, men att det kan bli rörigt om de rödgröna får flest röster.

– Det är inte heller säkert att de fyra allianspartierna resonerar lika i den situationen. För Liberalernas del gäller att vi sätter oss aldrig i en regering som är beroende av ett aktivt stöd av SD, samma situation som nuvarande mandatperiod helt enkelt, skriver han.

Kinberg Batra: "Egna makten viktigare"

Moderaternas Anna Kinberg Batra skriver till Expressen att hon hoppas att alliansen vinner valet.

– Stefan Löfvens besked är tydligt: Han vill sitta kvar som statsminister även om väljarna inte vill det. För honom är alltså den egna makten viktiga än svenska folkets, skriver Anna Kinberg Batra.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, sa tidigare i veckan att hans parti kan släppa fram Anna Kinberg Batra som statsminister efter nästa val, om SD får tillräckligt med inflytande.