Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Löfven byter ut Waidelich

Publicerad
Uppdaterad
Stefan Löfvens första drag som partiledare:
Peta Tommy Waidelich.
Samtidigt saknar Socialdemokraterna fortfarande ett namn i torsdagens heta riksdagsdebatt med Fredrik Reinfeldt, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt.
Socialdemokraternas nye parti­ledare hade i går förmiddag ett möte med S-gruppledaren i riks­dagen, Carina Moberg. Expressen kan nu avslöja att resultatet av mötet blev att skuggfinans­ministern Tommy Waidelich petas från en riksdagsdebatt mot Anders Borg på fredag.
Debatten har begärts av Social­demokraterna efter Carema­skandalen och ska handla om risk­kapital i välfärdsföretag. Tommy Waidelich har tidigare attackerat Anders Borg i den frågan men nu får han inte debattera.
Efter Löfvenmötet anmäldes Jennie Nilsson som talare. Hon är partiets representant i Skatteutskottet och får nu ta debatten mot finansminister Borg.
Socialdemokraterna brottas fortfarande med veckans viktigaste fråga: Vem i riksdags­gruppen ska ta debatten mot Fredrik Reinfeldt på torsdag?

Utnyttjat frågestunderna

Miljöpartiet har redan anmält Gustav Fridolin när statsministern ska ställas till svars och Vänsterpartiet mönstrar parti­ledaren Jonas Sjöstedt, enligt riksdagens kammarkansli.
Socialdemokraterna hade sent i går kväll fortfarande inget svar på vem partiet ska matcha mot Reinfeldt med tanke på att Löfven inte sitter i riksdagen.
Under tiden i opposition har Socialdemokraterna utnyttjat statsministerns månatliga frågestunder till att gå till attack mot regeringen. Mona Sahlin tog i princip alla de chanserna som oppositions­ledare och Håkan Juholt har gjort det när han inte varit upptagen med annat.
När Stefan Löfven kom till partihögkvarteret på Sveavägen efter mötet i riksdagen fanns bara Expressen på plats.
- Det går bra, förklarade den nye S-ledaren.
Blir det några personförändringar på tisdagens riksdagsgruppmöte?
- Jag har ingen ambition att vända upp och ner på saker och ting.
Så Carina Moberg kommer att företräda dig i riksdagen och ta debatterna?
Löfven svarade inte på frågan utan smet in på partihögkvarteret.
Tommy Waidelich hälsar via sin pressekreterare:
- Partiledaren ska utse sina närmaste med­- ar­betare. Jag är bortrest på fredag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag