Löfven blir överkörd om vårdnadsbidraget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Linus Bylund visade under sammanträdet i går att SD stöder alliansens motion om att vårdnadsbidraget ska behållas.
Foto: Sven Lindwall

Stefan Löfven ser ut att köras över igen.

Sverigedemokraterna stöder alliansens motion att stoppa regeringens förslag att ta bort vårdnadsbidraget vilket gör att de får majoritet i utskottet.

- Det ska mycket till för att vi inte ska stödja den motionen i kammaren, säger Linus Bylund, ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Valresultatet i september gav ett svårt parlamentariskt läge och sedan dess har Stefan Löfven haft flera motgångar. Nu ser det ut som det kan bli ytterligare en.

För två veckor sedan skrev alliansen en motion om att de vill behålla vårdnadsbidraget som de tillämpade 2008 och som den sittande regeringen vill slopa.

SD visade stöd

Under socialförsäkringsutskottets sammanträde i går visade Sverigedemokraterna sitt stöd för motionen vilket skulle göra att regeringen blir överkörd i ännu en fråga om resultatet håller i sig under hela den kommande beredningsprocessen då alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna skulle få majoritet.

- Vi är för en höjning av vårdnadsbidraget, i dag är taket på 3000 kronor och vi tycker att det är alldeles för lite. Vi har motionerat om att höja det till 6000. Det är rimligt att politik som det finns en majoritet för i kammaren också genomförs, att inte sådana här konkreta förslag som har minoritet av folket lyckas smita igenom. Här har regeringen agerat som att de hade någon slags majoritet, då får de på tasken. Det kommer vara så när man har en så svag minoritetsregering, säger Linus Bylund.

KD:s hjärtefråga

Frågan om vårdnadsbidraget har varit en hjärtefråga för Kristdemokraterna. Värt att nämna är att alliansen uttalade stöd för sin egen motion efter att det stod klart att det aktuella yrkandet skulle få stöd av Sverigedemokraterna - ett parti man tagit avstånd från flera gånger tidigare.

- Det känns som det är upp till Sverigedemokraterna att rösta så som de vill göra, det är inget jag lägger mig i. Vi har inga förhandlingar med dem inför utskotten, de röstar utifrån sina uppfattningar, säger Roland Utbult, KD, ledamot i utskottet.

- Vi ser det som en viktig valfrihetsfråga för familjerna och för alla de som har använt sig av månadsbidraget är det viktigt för dem att det finns kvar, fortsätter Roland Utbult.

Förvånad över FP

De ekonomisk-politiska talespersonerna för alliansen har tidigare sagt att de inte kommer lägga fram förslag om att bryta ut enskilda delar av regeringens budget. Roland Utbult menar att man kan förbigå detta och att man inte behöver bryta mot detta när man stoppar regeringens förslag att ta bort vårdnadsbidraget.

- Det här är ingen sådan fråga som är budgetpåverkande och därför är inte det ett exempel på att vi lyfter ur det ur budgeten, säger han.

Annika Strandhäll, S, socialförsäkringsminister, förvånas över Folkpartiets linje, då partiet tidigare har uttryckt att man vill ta bort vårdnadsbidraget.

- Det gör mig oerhört förvånad. Jag har ändå en förhoppning att man ska kunna hitta en rimlig lösning på det här. Vi får hoppas på fortsatt dialog, läget är som det är och vi är en minoritetsregering. Vi kan inte ha förväntningar att få igenom allt och vi kommer att söka stöd för de frågor som är viktiga för oss, säger Annika Strandhäll.

Detta är vårdnadsbidraget

Vårdnadsbidraget riktar sig till föräldrar som vill vara hemma med sina barn längre än vad föräldraförsäkringen medger, eller för den som vill gå ned i arbetstid.

Ett bidrag som är skattefritt och som ligger på max 3000 kronor per barn och månad kan betalas ut från de kommuner som önskar detta för att föräldrarna ska kunna vara hemma.

Andra frågor där regeringen blivit överkörda

1. Förbifart Stockholm

Efter att regeringen tillträdde har Förbifart Stockholms bygge satts på paus. Men för cirka en vecka sedan körde trafikutskottet över regeringen. Tillsammans med alliansens krävde Sverigedemokraterna att alliansens motion om att återuppta bygget skulle snabbehandlas vilket kan leda till att riksdagen kommer att uppmana regeringen att återuppta byggandet igen senast den 1 januari.

2. Bromma flygplats

De rödgröna hade planer på att stänga Bromma flygplats. Men även här kan Sverigedemokraterna utnyttja sin vågmästarroll. Samtidigt som trafikutskottet beslutade att snabbehandla en motion om Förbifart Stockholm beslutade utskottet om att snabbehandla motionen om Bromma flygplats som syftar till att stoppa den förhandlingsperson som regeringen vill tillsätta för att undersöka möjligheterna att stänga ned Bromma flygplats.

Såhär säger partierna

Folkpartiet

Emma Carlsson Löfdahl, ledamot i utskottet

"Det är en helhet i vår budget, det är inte bara vårdnadsbidraget som är viktigt, det är en liten del. Jag hoppas och önskar att vi får igenom hela vår budget, det vore det bästa, men vi vet inte hur det ser ut och vi vet inte hur slutsatsen kommer att bli i det hela. Detta är det första ställningstagandet i denna fråga".

Kristdemokraterna

Roland Utbult, ledamot i utskottet

"Det är en frihetsreform. Det är främst Kristdemokraterna som fört fram det, men det är en valfrihetsfråga för familjer. Det handlar om mer tid för barnen. Det här var första beredningen och sedan blir den en andra beredning och därefter en justering vid tredje tillfället när allt klubbas. Det är klart vi för fram vår motion. I det här fallet röstade Sverigedemokraterna för vår motion, då får vi majoritet om det blir såhär längre fram i ärendet också. Majoritetsbilden blir annorlunda nu".

Sverigedemokraterna

Linus Bylund, ledamot i utskottet

"Vi är för en höjning av vårdnadsbidraget, i dag är taket på 3000 kronor och vi tycker att det är alldeles för lite. Vi har motionerat om att höja det till 6000. Det är rimligt att politik som det finns en majoritet för i kammaren också genomförs, att inte sådana här konkreta förslag som har minoritet av folket lyckas smita igenom. Här har regeringen agerat som att de hade någon slags majoritet, då får de på tasken. Det kommer vara så när man har en så svag minoritetsregering. Vi håller inte på och ändra oss, om vi stödjer en sak kan man lita på det. Det ska mycket till för att vi inte ska stödja den motionen i kammaren".

Centerpartiet

Solveig Zander, ledamot i utskottet

"Det är en del i vår familjepolitik ifrån alliansens sida, det bygger på en överenskommelse som vi har med i vårt alliansprogram som presenterades i somras. Det är lika viktigt det som allt annat som står i manifestet. Vi måste vara beredda att köra över om inget oförutsett inträffar, det måste vi vara. Om ingen hoppar av får vi igenom det. Än är inte beslutet fattat".

Vänsterpartiet

Wiwi-Anne Johansson, ledamot i utskottet

"Är Sverigedemokraterna vågmästare och kan rösta tillsammans med alliansen vilket gör att man behåller en gammaldags reform kan vi bara beklaga det. Förhållandena i riksdagen är på det sättet. Det är väldigt tråkigt. Man försöker på alla medel ansluta sig till alliansen, man visar att det är en borgerlig politik man för. Vi för vår politik och är överens med regeringen på de här frågorna, vi kommer inte att ha några samtal om detta med någon. Det är inget som förvånar oss att Sverigedemokraterna röstar som de gör".

Miljöpartiet

Rickard Persson, ledamot i utskottet

"I utskottet har vi inte majoritet för att ta bort vårdnadsbidraget som det ser ut nu. Sedan kommer det beredas vidare och vi får se vad som händer när det kommer till riksdagen. Att Sverigedemokraterna stöder alliansen i det här tycker jag är dåligt eftersom jag har en annan uppfattning i sakfrågan, vi vill inte ha vårdnadsbidraget. Sedan återstår det att se om alliansen i sina olika frågor vill ha stöd av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik".

Socialdemokraterna

Åsa Regnér, socialförsäkringsminister

"Vårdnadsbidraget har varit väldigt problematiskt i flera olika perspektiv, man har också utvärderat detta. Man vet att det förstärkt utanförskapet hos kvinnor som redan står långt utanför arbetsmarknaden. Inte minst utrikes födda kvinnor. Det är också väldigt viktigt att de barnen kommer i kontakt med förskolan tidigt och kan ta till sig det svenska språket. Folkpartiet har haft ett tydligt ställningstagande och det skulle göra mig extremt förvånad om de kommer att vidhålla den här linjen. De har också sett den här problematiken. Det gör mig oerhört förvånad. Jag har ändå en förhoppning att man ska kunna hitta en rimlig lösning på det här. Vi får hoppas på fortsatt dialog, läget är som det är och vi är en minoritetsregering. Vi kan inte ha förväntningar att få igenom allt och vi kommer att söka stöd för de frågor som är viktiga för oss.

Moderaterna

Elisabeth Svantesson, vice ordförande, som är den som ska svara på frågan är på resande fot och kan därför inte svara på frågor, enligt hennes pressekreterare. Hon har tidigare lämnat in en motion om att hon vill stoppa regeringens planer på att ta bort vårdnadsbidraget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.