Linus Bylund visade under sammanträdet i går att SD stöder alliansens motion om att vårdnadsbidraget ska behållas. Foto: Sven Lindwall
Linus Bylund visade under sammanträdet i går att SD stöder alliansens motion om att vårdnadsbidraget ska behållas. Foto: Sven Lindwall

Löfven blir överkörd om vårdnadsbidraget

Publicerad

Stefan Löfven ser ut att köras över igen.

Sverigedemokraterna stöder alliansens motion att stoppa regeringens förslag att ta bort vårdnadsbidraget vilket gör att de får majoritet i utskottet.

- Det ska mycket till för att vi inte ska stödja den motionen i kammaren, säger Linus Bylund, ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Valresultatet i september gav ett svårt parlamentariskt läge och sedan dess har Stefan Löfven haft flera motgångar. Nu ser det ut som det kan bli ytterligare en.

För två veckor sedan skrev alliansen en motion om att de vill behålla vårdnadsbidraget som de tillämpade 2008 och som den sittande regeringen vill slopa.

SD visade stöd

Under socialförsäkringsutskottets sammanträde i går visade Sverigedemokraterna sitt stöd för motionen vilket skulle göra att regeringen blir överkörd i ännu en fråga om resultatet håller i sig under hela den kommande beredningsprocessen då alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna skulle få majoritet.

- Vi är för en höjning av vårdnadsbidraget, i dag är taket på 3000 kronor och vi tycker att det är alldeles för lite. Vi har motionerat om att höja det till 6000. Det är rimligt att politik som det finns en majoritet för i kammaren också genomförs, att inte sådana här konkreta förslag som har minoritet av folket lyckas smita igenom. Här har regeringen agerat som att de hade någon slags majoritet, då får de på tasken. Det kommer vara så när man har en så svag minoritetsregering, säger Linus Bylund.

KD:s hjärtefråga

Frågan om vårdnadsbidraget har varit en hjärtefråga för Kristdemokraterna. Värt att nämna är att alliansen uttalade stöd för sin egen motion efter att det stod klart att det aktuella yrkandet skulle få stöd av Sverigedemokraterna - ett parti man tagit avstånd från flera gånger tidigare.

- Det känns som det är upp till Sverigedemokraterna att rösta så som de vill göra, det är inget jag lägger mig i. Vi har inga förhandlingar med dem inför utskotten, de röstar utifrån sina uppfattningar, säger Roland Utbult, KD, ledamot i utskottet.

- Vi ser det som en viktig valfrihetsfråga för familjerna och för alla de som har använt sig av månadsbidraget är det viktigt för dem att det finns kvar, fortsätter Roland Utbult.

Förvånad över FP

De ekonomisk-politiska talespersonerna för alliansen har tidigare sagt att de inte kommer lägga fram förslag om att bryta ut enskilda delar av regeringens budget. Roland Utbult menar att man kan förbigå detta och att man inte behöver bryta mot detta när man stoppar regeringens förslag att ta bort vårdnadsbidraget.

- Det här är ingen sådan fråga som är budgetpåverkande och därför är inte det ett exempel på att vi lyfter ur det ur budgeten, säger han.

Annika Strandhäll, S, socialförsäkringsminister, förvånas över Folkpartiets linje, då partiet tidigare har uttryckt att man vill ta bort vårdnadsbidraget.

- Det gör mig oerhört förvånad. Jag har ändå en förhoppning att man ska kunna hitta en rimlig lösning på det här. Vi får hoppas på fortsatt dialog, läget är som det är och vi är en minoritetsregering. Vi kan inte ha förväntningar att få igenom allt och vi kommer att söka stöd för de frågor som är viktiga för oss, säger Annika Strandhäll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag