Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven betalar högt pris för uppgörelsen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson

Stefan Löfven ville till varje pris undvika nyval. Därför tvingades han acceptera samtliga förslag från allianspartierna - och offra löftet om att inte regera med alliansens budget.

"Decemberuppgörelsen" innebär att Socialdemokraterna nu är beroende av stöd från Miljöpartiet och Vänsterpartiet till valdagen 2022.

Expressen avslöjade klockan 08.52 i går att regeringen och allianspartierna kommit överens om att ställa in extravalet den 22 mars. En timme och 40 minuter senare presenterade de sex riksdagspartierna "decemberuppgörelsen" på en välbesökt presskonferens i riksdagens presscenter och bekräftade Expressens uppgifter.

– Jag är glad för de konstruktiva samtalen med de fyra borgerliga partierna. Nu tror jag också att det svenska folket är nöjt med att vi tagit ansvar, inledde statsminister Stefan Löfven.

Överenskommelsen innehåller fyra huvudpunkter:

Den statsministerkandidat som samlar störst stöd släpps fram.

Minoritetsregeringar får igenom sin budget.

Utbrytningar i budgeten, som skedde under förra mandatperioden, ska inte vara möjliga.

Tre politiska områden pekas ut för samarbete: Försvar, pension och energi.

Blockpolitiken låst

Samtidigt innebär uppgörelsen att blockpolitiken nu är låst fram till valdagen 2022.

– Socialdemokraterna är beroende av stödet från Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Och för alliansens partier är det en drivkraft att hålla ihop under de närmaste åtta åren, säger en centralt placerad uppgiftslämnare inom Moderaterna.

De närmaste fyra månaderna tvingas Stefan Löfven dessutom styra landet med alliansens budget - något han dyrt och heligt lovat att inte göra.

Jag har gång på gång hört dig säga att du inte tänker regera med en alliansbudget, men det är nu vad du ska göra de närmaste månaderna?

– De närmaste månaderna. Men nu kommer vi att påbörja arbetet direkt för att i april lägga fram en vårproposition. Där kan vi dels styra vad vi vill göra för resten av 2015. Sen har vi budgetar att lägga fram för 2016, 2017 och 2018. Så det är inget snack om saken, det blir en politik som styrs av en socialdemokratiskt ledd regering tillsammans med Miljöpartiet.

"Glad och stolt"

Oppositionsledaren Anna Kinberg Batra, blivande partiledare för Moderaterna, kommenterar uppgörelsen så här:

– Jag är glad och stolt för Sveriges skull att vi nu kommit överens så att Sverige nu ska kunna regeras av den som är störst, oavsett vem det är.

Kunde ni inte gett beskedet på mötet i regeringshögkvarteret den 2 december?

– Från alliansens sida var vi tydliga redan den kvällen med att vi söker former för att Sverige ska kunna regeras. Varför regeringen har väntat tills nu får dom svara för själva, säger Kinberg Batra.

Löfven slår tillbaka

I en intervju i Dagens Nyheter i dag tar Stefan Löfven kraftigt avstånd från hennes beskrivning.

– Det är fel! Jag hade inte tänkt berätta detaljer från det samtalet, men nu gör jag det, av det skälet att det inte får bli en konstig historieskrivning. Den kvällen sa de borgerliga att jag hade tre olika alternativ. Ett är att ta deras budget, för den var så bra. Alternativ två var att avgå. Tre att utlysa extraval. Diskussionen om att lägga ned rösterna var aldrig uppe, säger Löfven till DN.

Enligt Löfven var alliansen inte beredd att samarbeta, så som skett nu.

– Jag tror att de borgerliga hade sett fram emot en talmansrunda där de skulle ha fått frågan om de ville bilda regering, säger han till DN.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson deklarerade omedelbart efter gårdagens presskonferens att partiet snarast ska lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

– Han förtjänar inte att styra Sverige, hävdar SD-ledaren, och fortsätter:

– Jag tycker det är uppseendeväckande att de går emot de grundläggande demokratiska principerna. Man inför ett regelverk där en minoritet kan styra över en majoritet.

Partiledarna om nya uppgörelsen

"Vi som står här är beredda att ta ansvar"

Stefan Löfven, S

- Vi som står här tillsammans i dag är beredda att ta ansvar för att Sverige ska kunna styras. Det här är en blocköverskridande överenskommelse som gör att Sverige kan regeras i ett nytt politiskt läge.

"Glad och stolt för Sveriges skull"

Anna Kinberg Batra, M

- Jag är glad och stolt för Sveriges skull att vi nu har kommit överens så att Sverige nu ska kunna regeras av den som är störst, oavsett vem det är.

"Dyrkat upp politiska lås"

Annie Lööf, C

- Vi har dyrkat upp det politiska lås vi haft under hösten.

- För Sveriges skull är jag glad över att det är sex partier som är med och tar ansvar. Det vi i dag ser är det som vi presenterade för Stefan Löfven på kvällen den 2 december.

"Ansvar att hantera läget"

Göran Hägglund, KD

- Jag tror framför allt att man ska se det här ur svenska folkets synvinkel, och jag tror att dom allra flesta tycker att det är bra att politikerna löser den här uppgiften. Svenska folket röstade i september och vi har ett ansvar att hantera det parlamentariska läge som uppkommit.

"Skulle inte ha behövts"

Jan Björklund, FP

- Jag tycker inte att det skulle ha behövts egentligen, men i och med att Sverigedemokraterna sa att de tänker fälla varje regering och budget som inte gör som de vill, så måste andra partier försöka hitta en lösning. Annars får vi ju regeringskriser varje år.

"Det är bra för Sverige"

Åsa Romson, MP

- Det är bra för Sverige att vi får tydlighet kring de politiska spelreglerna.

- Vi hade inte stått där vi står nu om inte regeringen tagit sitt ansvar och dragit slutsatser av det politiska kaos allianspartierna skapade i riksdagen tillsammans med Sverigedemokraterna när man fällde regeringens genomarbetade budget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.