Stefan Löfven och Anders Ygeman höll pressträff om senaste tidens gängmord. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven och Anders Ygeman höll pressträff om senaste tidens gängmord. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven och Anders Ygeman höll pressträff om senaste tidens gängmord. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Löfven: Behöver öka resurserna till polisen

Publicerad

Statsministern kallade på torsdagen till krismöte med säkerhetspolitiska rådet med anledning av senaste tidens gängmord.

– Vi kommer att behöva öka resurserna ytterligare till polisen, säger Stefan Löfven, S, som ska "se över möjligheterna i vårbudgeten".

Nu måste regeringen leverera, kräver både M och L.

– Jag väntar mig konkreta och kraftfulla åtgärder i vårpropositionen, säger Beatrice Ask, M.

Under torsdagens extrainsatta krismöte om den senaste tidens gängmord skulle "alla stenar vändas", sa statsministern inför mötet.

I det säkerhetspolitiska rådet ingår förutom statsministern, även inrikesminister Anders Ygeman, S, utrikesminister Margot Wallström, S, försvarsminister Peter Hultqvist, S, och vice statsminister Isabella Lövin, MP, samt deras statssekreterare. Också finansminister Magdalena Andersson, S, rikspolischefen Dan Eliasson, Kronofogdemyndigheten och Skatteverket deltog i mötet.

"Ska knäcka den organiserade brottsligheten"

Löfven ville förhöra sig om myndigheternas strategier framåt mot den organiserade brottsligheten och hur de kan samarbeta mer med varandra.

Mötet inleddes klockan 08 på morgonen på regeringshögkvarteret Rosenbad och en pressträff med statsministern och inrikesminister Anders Ygeman hölls direkt efteråt.

– Regeringen är fast besluten att se till att vårt öppna och fria samhälle försvaras och därför ska vi tillsammans se till att knäcka den organiserade brottsligheten, det finns inget annat som duger, säger Stefan Löfven som menar att det är uppenbart att "vi behöver göra mer".

Löfven: "Kriminella ska sova dåligt"

– Det är de kriminella som ska vara oroliga och sova dåligt på natten, säger Löfven.

Polisen har begärt 3,9 miljarder kronor extra fram till 2020 och regeringen ser nu ser över möjligheterna att skjuta till resurser redan i vårändringsbudgeten den 18 april. Men inga konkreta pengabesked kom från regeringen under pressträffen.

– Vi har fått myndighetens analys om vad som behövs och den måste vi analysera, säger Löfven.

Ska samlas som "järnhand"

Stockholmspolisens begäran om extra resurser med anledning av gängskjutningarna diskuterades inte under morgonens möte.

Inrikesministern säger att hela Myndighetssverige ska samlas som en "järnhand" mot den organiserade brottsligheten.

– Vi har goda exempel, säger Löfven och radade upp exempel på samordnade myndigheter i bland annat Södertälje.

Men hos oppositionen tryter tålamodet.

– Det är uppenbart att regeringen inser att de måste göra något. Dels har det hänt mycket på senare tid och trycket är hårt. Polisen mäktar inte med. Men jag hade förväntat mig några mer konkreta resultat, säger Beatrice Ask, M, rättspolitisk talesperson som har stora krav på vårbudgeten.

– Jag väntar mig konkreta och kraftfulla åtgärder i vårpropositionen. Och förhoppningsvis svar på några av de tillkännagivanden riksdagen gjort, där vi krävt fler poliser lokalt, ökat prioritering på mängdbrotten och skärpa straff på en rad brott, säger Ask.

L: "Behöver konkreta förslag

Liberalernas Roger Haddad, rättspolitiks talesperson, säger att det knappast behövs "fler sammanträden".

– Vi behöver kokreta förslag för att komma åt ungdomsvåldet. Vi vill slopa straffrabatten för ungdomar, vi behöver se över straffskalorna för unga och förstärka polisen här och nu och inte 2020.

Han är, precis som allianskollegan Ask, bekymrad inför vårbudgeten i april.

– Polisen har sagt till regeringen i sin senaste rapport att man tvingas säga upp mellan 1000 och 1500 personer, både utredare och poliser, om man inte får extra resurser. Många av utredarna anställdes ju så sent som i höstas. Det här visar att regeringen inte har någon plan för den här viktiga myndigheten. Hur ska vi kunna lagföra kriminella om vi inte har poliser? säger Haddad.

Centerpartiets Johan Hedin:

"Det finns inga quick fix mot gängvåldet. Hela samhället måste arbeta systematiskt och målinriktat mot detta. På lång sikt handlar det om att bryta utanförskap och bekämpa tudelningen, på kort sikt handlar det om att plocka ut de värsta våldsbrottslingarna från dessa miljöer och få dem bakom lås och bom."

Kristdemokraternas Andreas Carlson:

"För det första måste regeringen se till att stoppa läckaget ur polisen, så att färre poliser väljer att sluta. Lönerna måste höjas och arbetsvillkoren förbättras. Långsiktigt måste det till fler poliser för att på allvar kunna ta upp kampen mot gängkriminaliteten.

Sverigedemokraternas Adam Marttinen ifrågasätter Löfvens och Ygemans pressträff.

"De presenterade gammal politik och saknar fortfarande nödvändiga resurstillskott till polismyndigheten, utökade befogenheter och ordentliga straffskärpningar. Jämför man med de förslag SD lagt sedan vi kom in i riksdagen så framstår regeringens arbete fortfarande som ett ljummen vind mot gängkriminaliteten.

Under fredagen ska riksdagen debattera bland annat polisfrågan under rubriken Tryggheten i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag