Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven bakom dansk kandidat trots bojkott

<p>Stefan Löfven har ställt sig bakom Thorning-Schmidt som kandidat till jobbet som FN:s nya flyktingkommissionär.</p>
Foto: Axel Öberg
Helle Thorning-Schmidt.
Foto: Jens Dresling

MARIENBORG. Socialdemokraternas partiledning bojkottade det danska systerpartiet och förra statsministern Helle Thorning-Schmidt i den danska valrörelsen.

Ett av skälen var S-kampanjen där om tuffare regler för asylsökande och flyktingar.

Nu har Stefan Löfven ändå ställt sig bakom Thorning-Schmidt som kandidat till jobbet som FN:s nya flyktingkommissionär.

Stefan Löfven deltog under fredagen och lördagen i det årliga mötet mellan de nordiska statsministrarna – denna gång i danska Lyngby-Taarbæk, 15 kilometer från huvudstaden Köpenhamn, där Lars Løkke Rasmussen har sitt sommarresidens.

På en pressträff med svenska journalister fick Löfven frågor om hur han ser på nomineringen av den förra danska statsministern Helle Thorning-Schmidt till jobbet som FN:s flyktingkommissionär.

Trots att han och partiledningen så sent som i juni valde att inte delta i den danska valrörelsen på grund av systerpartiets kontroversiella kampanj om tuffare regler för asylsökande och flyktingar, står Sverige nu bakom Thorning-Schmidts kandidatur.

"Vi är överens"

– Vi är överens i Norden om att nominera Helle Thorning-Schmidt som kommissionär. Nu ska vi veta att det kommer att vara många kandidater, så det är en process som kommer att pågå en tid. Men en bra bit innan årsskiftet måste beslut fattas, säger Stefan Löfven.

Viilka krav ställer ni på en ny kommissionär?

– Det ska vi diskutera med de tilltänkta kandidaterna, men det är självfallet så att en ny flyktingkommissionär ska ju jobba ytterst för flyktingarnas bästa. Det handlar också om att vi länder ska se till så att det finns resurser så att UNHCR kan göra sitt jobb. Hur ska vi hjälpa människor att komma hit? Vi vill gärna ha ett ökat samarbete med UNHCR så att fler människor får en rimlig väg och inte behöver riskera sina liv.

UNHCR har tidigare kritiserat Helle Thorning-Schmidts regering för att man skärpt asylreglerna i Danmark. Rimmar det bra med hur ni ser på den rollen?

– Det är kapaciteten i rollen som flyktingkommissarie som ska avgöras. Men det är återigen så att det finns flera kandidater som vill bli flyktingkommissarie. Nu får vi se vad processen ger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.