Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven backar Bah Kuhnke efter kritiken

Stefan Löfven Foto: KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN
Alice Bah Kuhnke Foto: Christian Örnberg

Allianspartierna har reagerat starkt på Alice Bah Kuhnkes uttalanden om IS-återvändare och KU har kallat demokratiministern till ett möte för att förklara sig.

"Plågsamt" och "amatörmässigt", menar Liberalernas Jan Björklund.

Men statsminister Stefan Löfven backar sin kritiserade minister.

– Hon har själv gett uttryck för att det blev fel i intervjun.

– Jag kommer i dag å Allianspartiernas vägnar begära att ministern kommer till KU och förklarar sig", säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M) till TT och påpekar att Säpo har uttalat den våldsbejakande islamismen som det största terrorhotet mot Sverige och att i synnerhet återvändande IS-krigare är ett stort hot.

Det var i söndagens Agenda i SVT som Bah Kuhnke, ansvarig för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, blev utfrågad om hanteringen av återvändande IS-krigare och bland annat lyfte Umeå som en kommun som hanterat återvändarna "väldigt väl", trots att Umeå inte haft några återvändare.

– Jag tror kanske att hon inte har fått så bra briefing på området. Hon kanske också sade fel, men det stämde inte mycket i den intervjun, kommenterade terrorforskaren Magnus Ranstorp ministerns kunskapsnivå i SVT.

 

LÄS MER: Terrorforskaren hävdar att Alice Bah Kuhnke har fel

 

När Liberalernas partiledare Jan Björklund träffade riksdagsjournalisterna på tisdagen lindade han inte in kritiken mot Alice Bah Kuhnkes efter hennes tv-framträdande.

– Det var plågsamt att se intervjun. Svaren hon gav var uppenbart felaktiga, hon skyllde på myndigheter och kommuner och verkade vilja befria sig själv från ett ansvar. Hon verkade väldigt okunnig och detta måste hon själv, statsministern eller någon annan företrädare för regeringen reda ut, sa Björklund som ifrågasätter att frågan ligger hos Kulturdepartementet.

– Det är väldigt märkligt. Det var helt uppenbart att kulturministern var okunnig om frågorna trots att hon visste vad hon skulle intervjuas om i tv. Ett väldigt amatörmässigt intryck.

 

LÄS MER: Ann-Charlotte Martéus: Mycket snack lite fakta

 

Statsminister Stefan Löfven är tydlig när han rättar Alice Bah Kuhnkes påstående om att IS-återvändare skulle vara kommunernas ansvar, det var helt fel.

– Terrorism är en oerhört allvarlig fråga, det handlar om medborgarnas säkerhet, därför är det en tydlig nationell fråga och ett nationellt ansvar, prioriterat av regeringen, säger Löfven.

– Det är därför vi har tillfört mer resurser till polisen och säkerhetspolisen, för att säkerhetspolisen ska ha bättre koll på de som kommer hit. Men jag konstaterar att Alice Bah Kuhnke har korrigerat sig när det gäller den delen, säger statsministern och hävdar att han trots den massiva kritiken mot demokratiministern, har fortsatt förtroende för Bah Kuhnke i frågan.

– Jag har förtroende för Alice Bah Kuhnke, hon har själv gett uttryck för att det blev fel i intervjun. Det viktiga är vad regeringen gör.

Om att Liberalernas Jan Björklund tycker att frågan borde flyttas till justitiedepartementet, säger han:

– Björklund är pigg på att byta uppfattning. När samordnaren infördes i förra regeringsarbetet fördes det till demokratiministern av något skäl som rimligtvis Jan Björklund tyckte var rätt.