Löfven backade i natt om "nazistiskt parti"

"De har ett nazistiskt ursprung", sa Stefan Löfven om Sverigedemokraterna efter debatten – men han ville inte kommentera SD:s KU-anmälan.
Foto: Nils Petter Nilsson
"Att kalla 20 procent av svenska väljare för nazister är inte bara magstarkt", löd Jimmie Åkessons svar till Stefan Löfven.
Foto: Nils Petter Nilsson
"Den här typen av åsikter och ageranden som är djupt rasistiska präglar fortfarande deras parti och gör att vi inte kan förhandla med dem", sa Ebba Busch Thor (KD) efter debatten.
Foto: SVT

Statsminister Stefan Löfven kallade Sverigedemokraterna för "ett nazistiskt parti" i partiledardebatten – och svaret kom blixtsnabbt:

En anmälan till riksdagens konstitutionsutskott.

Efter debatten förtydligade Löfven i natt för Expressen:

– De har ett nazistiskt ursprung.

Det var alla mot Jimmie Åkesson när partiledarna på söndagskvällen möttes till debatt i SVT Agendas studio.

– Detta är ett nazistiskt parti, rasistiskt parti, sa Stefan Löfven – och pekade på SD-ledaren Jimmie Åkesson, som svarade med en vädjan:

– Jag tycker det är så otroligt tråkigt att varenda gång vi har de här debatterna. Stefan Löfven kan inte debattera med mig i sak, det är bara en massa fula ord, en massa trams.

Bara en halvtimme in i debatten meddelade Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge – utan att partiledaren själv varit inblandad i beslutet – att Stefan Löfven anmäls till riksdagens konstitutionsutskott för uttalandena i direktsändningen.

Stefan Löfven: "De har de rötterna"

Expressen mötte efter debatten både statsminister Stefan Löfven och SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Stefan Löfven ville då förtydliga sitt uttalande om att Sverigedemokraterna är ett nazistiskt parti.

– De har de rötterna. Det är ingen tvekan om det, säger Stefan Löfven.

Är Sverigedemokraterna ett nazistiskt parti?

– De har ett nazistiskt ursprung.

Vad säger du om att du har blivit KU-anmäld?

– Jag kan inte kommentera det.

Jimmie Åkesson upprörd efter sändningen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson – som under debatten rullade ut ett dokument som sades visa att även Socialdemokraterna ägnat sig åt rasism, antisemitism, våld och brottslighet – var upprörd efter tv-sändningen.

– Att kalla 20 procent av svenska väljare för nazister är inte bara magstarkt. Det är väldigt anmärkningsvärt att Sveriges statsminister väljer att ta debatten till den nivån.


LÄS MER: SO-läraren om politikerna: "De vet inte vad de pratar om"


Men är det rimligt att KU-anmäla statsministern?

– Det får vi titta på, för jag känner inte till vad det handlar om i detalj. Men ja, jag tycker det är rimligt att statsministern, om det är möjligt, ställs till svars för att han står i tv och ägnar sig åt att ljuga på det sättet.

Löfven: "Vi har en regering tillsammans"

Under debatten gjorde Stefan Löfven – återigen – klart att han aldrig någon kommer att göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

– I ett oklart parlamentariskt läge ska vi alla ta ansvar för att Sverige kan styras. Vi har en regering tillsammans, men vi är öppna för samarbete över blockgränsen.

"Att kalla 20 procent av svenska väljare för nazister är inte bara magstarkt", löd Jimmie Åkessons svar till Stefan Löfven.
Foto: Nils Petter Nilsson

Moderatledaren Anna Kinberg Batra hävdade då att hon har samma inställning som Stefan Löfven i frågan om Sverigedemokraterna.

På frågan om SD-ledaren ändå är beredd att stödja alliansen efter nästa val, blev svaret:

– Vi kommer inte vara något mähä till något av de här blocken.


LÄS MER: Faktakollen – talade partiledarna sanning under debatten?


Under debatten angrep även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor Sverigedemokraterna:

– Jag kan inte se framför mig att jag skulle sätta mig ner med Kent Ekeroth, som har sprungit runt med järnrör på stan, Anna Hagwall som vill minska Bonniers ägarinflytande därför att det är för många judar i koncernen eller Oscar Sjöstedt som skrattar åt att man har sparkat på får som om de vore judar.

Ebba Busch Thor: "Jag tror att Jimmie Åkesson missade min poäng"

Jimmie Åkesson lovade då att hon inte ska behöva förhandla med någon av dem.

Efter debatten utvecklade han för Expressen:

– Det jag menar är att man behöver väl inte förhandla med någon annan än med mig. Jag finns ju här. Det finns tider i min kalender för förhandlingar med andra partier. Man behöver inte förhandla med någon annan.

Ebba Busch Thor konstaterade då:

– Jag tror att Jimmie Åkesson missade min poäng. Den här typen av åsikter och ageranden som är djupt rasistiska präglar fortfarande deras parti och gör att vi inte kan förhandla med dem.

Alliansledarna om Löfvens nazistangrepp

Anna Kinberg Batra, partiledare, Moderaterna:

– Det är väl känt att Sverigedemokraterna har rötter i vit makt-rörelsen men den stora frågan är om man vill inleda samarbete med dem. Stefan Löfven och jag har precis samma ståndpunkt om Sverigedemokraterna roll i riksdagen.

Jan Björklund, partiledare, Liberalerna:

– Det är ett rasistiskt parti. Det finns nazistiska rötter i deras historia men rasistiskt parti räcker för mig. Jag tänker inte samarbeta med SD.

Ebba Busch Thor, partiledare, Kristdemokraterna:

– Det är ett parti med nazistiska rötter. Och som jag själv påpekade som en tydlig motivering till varför vi inte kommer förhandla med SD så har man fortfarande problem med rasism i sitt parti bland högt uppsatta företrädare.

Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet:

– Jag är inte i det politiska spelet för att etikettera andra i partier. Men det är ganska uppenbart att det är ett rasistiskt parti med rasistiska rötter och har haft företrädare som bara sista veckan gett uttryck för tydligt antisemitiska åsikter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.