Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V håller fast – Löfven och Dadgostar ska träffas

Statsministerns svar i heta frågan om fri hyressättning i nyproduktion.
Stefan Löfven gör en poäng av att V har hotat med misstroende förut.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nooshi Dadgostar står fast vid att de kommer fälla regeringen om förslagen läggs fram.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Stefan Löfven (S) ansluter till bluffanklagelserna från M och KD – och avfärdar Vänsterpartiets misstroendehot mot regeringen.

– Jag hörde liknande tongångar för ett år sedan i en annan fråga, säger statsministern med hänvisning till Las-debatten.

Vänsterpartiet säger att Nooshi Dadgostar och Stefan Löfven kommer träffas för att diskutera marknadshyror under torsdagen. 

Stefan Löfvens pressekreterare skriver i ett sms att något ”sånt här möte finns inte inplanerat”, vilket V säger är fel:

– Det jag kan säga är att det finns ett sådant möte inplanerat, men mer kan jag inte säga, säger Anna Herdy, pressekreterare på Vänsterpartiet. 

Frågan om fri hyressättning i nyproduktion av bostäder är en av Vänsterpartiets så kallade röda linjer i sitt stöd till januarisamarbetet. I fredags presenterades utredningen och förslagen ska nu på remiss, men ett färdigt förslag väntas bli klart först våren 2022.

Vänsterpartiet vill inte att det ska hinna gå så långt, och enligt tidigare uppgifter i Ekot förbereder de en plan för att väcka misstroende mot Stefan Löfven redan i höst. Partiledaren Nooshi Dadgostar upprepade hotet, som hon kallar ett ”löfte till hyresgästerna”, under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

”Alla inklusive S har genomskådat bluffen”

Men hon behöver ytterligare ett parti med sig för att göra verklighet av en misstroendeomröstning, och hittills säger M och KD nej, medan V inte vill använda sig av SD:s mandat.

– Vänsterpartiet har riktat in sig på helt fel fråga om man vill göra skillnad för svensk välfärd och svenska arbetare. Det här handlar om nyproduktion och det kommer göra marginell skillnad i praktiken. Dessutom tror vi inte att Vänsterpartiet, till syvende och sist, är beredda att fullfölja hotet. Det här ska fram nästa år och då ska svenskarna ändå till val, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

Moderatledaren Ulf Kristersson stämmer in. 

– De vill stoppa en reform, som vi i grunden tror är bra för Sverige, så att regeringen kan överleva. Vi tänker inte vara Vänsterpartiets nyttiga idioter. Det där får de reda ut själva, säger M-ledaren.

– De bluffar, och det tror jag alla inklusive Socialdemokraterna har genomskådat vid det här laget.

Löfven: Liknande tongångar för ett år sedan

Efter debatten gjorde Stefan Löfven också en poäng av att han tidigare har lyckats avväpna Vänsterns hot om att fälla regeringen, när det handlade om Las-utredningen. 

I veckan presenterade januaripartierna en kompromiss baserad på uppgörelsen mellan arbetsmarknadens parter, som Vänsterpartiet dock har sagt att man ska analysera vidare och inhämta respons från LO.

Dadgostar vill nu sitta ner och diskutera med dig om hyresfrågan. Är du villig att göra det?

– Nu har vi fått en utredning som vi ska skicka ut den på remiss, och de politiska partierna saknar inte möjligheter att diskutera konkreta förslag. Vi motarbetar ingen, men det finns inget speciellt spår för specifikt Vänsterpartiet, det gäller att samla majoritet i parlamentet.

Hur ser du på hotet att fälla regeringen?

– Jag hörde liknande tongångar för ett år sedan i en annan fråga. Det är många som drar slutsatser väldigt tidigt, innan man ens vet vad regeringen kommer att föreslå. Först då kan man ta ställning till hur man ska agera, säger Stefan Löfven.

”Vill Ebba och Ulf vara stödparti åt Löfven?”

Men Nooshi Dadgostar står på sig.

– Är det så att Ebba Busch och Ulf Kristersson vill vara stödparti åt Stefan Löfven framöver och gå på deras kongresser och stå i talarstolen och hylla Stefan Löfven som den stora ledaren för Sverige, då är det naturligtvis upp till dem att göra det, och bära Stefan Löfven ända in i valrörelsen. Det är en fråga för de partierna. 

– Vi kommer inte att backa. Marknadshyror kommer inte införas i Sverige, säger Vänsterledaren.

Olika besked om möte

Nooshi Dadgostar och Stefan Löfven att träffas under torsdagen för att diskutera marknadshyror – åtminstone om man frågar Vänsterpartiet.

– Det stämmer. Och det jag kan säga om det är att det kommer handla om marknadshyror och det kommer vara Nooshi Dadgostar och Stefan Löfven, säger Anna Herdy, pressekreterare på Vänsterpartiet. 

Stefan Löfvens pressekreterare Maria Soläng skriver däremot i ett sms till Expressen att statsministern träffar andra partiledare ibland, men att: ”Ett sånt här möte finns inte inplanerat”. 

Vänsterpartiet håller dock fast vid att de ska ha ett möte

– Det jag kan säga är att det finns ett sådant möte inplanerat, men mer kan jag inte säga, säger Anna Herdy, och tillägger att hon inte förstår varför socialdemokraterna dementerar mötet: 

– Jag har ingen aning.

SD-ledaren: Upp till bevis för V

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att det nu är upp till bevis för Vänsterpartiet.

– Vi är vid varje givet tillfälle beredda att fälla den här regeringen, och det kommer vi så klart att göra om den möjligheten uppstår. Vi är också starkt emot marknadshyror så det här är ett ganska bra tillfälle för oss. Men än så länge är det vapenskrammel får man väl säga, från Vänsterpartiets sida, säger Åkesson.

Nooshi Dadgostar: ”Vi kommer inte att backa”

V-ledaren om hotet om misstroendevotum mot Stefan Löfven: ”Här går vår gräns”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.