Stefan Löfven säger att det är en attack mot det demokratiska Europa. Men det finns inga indikationer om kopplingar till Sverige, säger han.Stefan Löfven säger att det är en attack mot det demokratiska Europa. Men det finns inga indikationer om kopplingar till Sverige, säger han.
Stefan Löfven säger att det är en attack mot det demokratiska Europa. Men det finns inga indikationer om kopplingar till Sverige, säger han.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra (M) skriver på twitter: ”Fasansfulla attentat i Bryssel" Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅNModeratledaren Anna Kinberg Batra (M) skriver på twitter: ”Fasansfulla attentat i Bryssel" Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Moderatledaren Anna Kinberg Batra (M) skriver på twitter: ”Fasansfulla attentat i Bryssel" Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Många är döda och skadade efter explosionerna. Foto: Francois Lenoir / REUTERS X01164Många är döda och skadade efter explosionerna. Foto: Francois Lenoir / REUTERS X01164
Många är döda och skadade efter explosionerna. Foto: Francois Lenoir / REUTERS X01164

Löfven: ”Attack mot det demokratiska Europa”

Publicerad

Stefan Löfven har kallat regeringen till krismöte om Bryssel-dåden.

Regeringen följer nu händelseutvecklingen i Bryssel och är redo att bistå landet.

Det fanns vid 15-tiden inga tecken på länkar till Sverige, enligt Löfven.

– Det finns inga indikationer om kopplingar till Sverige, sa statsministern.

Kort efter händelserna i Bryssel kommenterade statsminister Stefan Löfven, S, dåden:

”Bryssel har drabbats av terrordåd och även om omfattningen inte är fullt känd så finns uppgifter om döda och skadade.”

Statsministern valde att också ägna de första 10 minuterna av sitt anförande om förra veckans EU-toppmöte om flyktingkrisen, åt att prata om Bryssel.

Under en försenad presskonferens i regeringshögkvarteret Rosenbad inledde statsministern på eftermiddagen med orden:

– I dag är det ytterligare en svart dag i Europa, säger han.

– Dagens attentat slår mot det demokratiska navet i Europa.

Regeringen följer löpande utvecklingen i Belgien och arbetar för att bistå svenskar på plats.

Under förmiddagen sa både försvarsminister Peter Hultqvist, S, och inrikesminister Anders Ygeman, S, att regeringen undersöker om det finns kopplingar till Sverige. Men på presskonferensen med vid 15-tiden fanns ingen sådan information, enligt statsministern. –- Det finns inga indikationer om kopplingar till Sverige, sa statsministern.

Löfven: "Vi gör allt som krävs"

Statsministern radade upp flera av de åtgärder som regeringen och oppositionen enats kring för att motverka och förebygga terror. Bland annat kriminaliseringen av terrorkrigresor från den 1 april.

Men S-ledaren utesluter inte att ytterligare åtgärder kan bli aktuella.

– Jag vill meddela till svenska folket att vi kommer att gör allt som krävs, allt vi kan, för att detta inte ska hända här. Men jag kan heller inte garantera att det inte händer. Men det är politikens och demokratins uppgift att också kunna försvara sig inte minst mot terrorism, säger Löfven.

Framåt ligger fokus på tre saker, enligt statsministern. Att stoppa krig och konflikter, hårda tag och det demokratiska arbetet för att förebygga. Löfven lyfter nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlins arbete.

På frågan om Sverige kommer att öka sina insatser i den internationella koalitionen mot IS svarar Löfven:

– Vi deltar där och kommer att fortsätta att göra det på det sätt vi tycker är lämpligt.

Hotläget ligger kvar på tre

Löfven uppgav att regeringen innan sommaren kommer att ge polisen i uppdrag se till hur man kan garantera att den nationella insatsstyrkan kan användas på flera platser samtidigt under en längre tid.

Statsministern sa också att hotläge tre på en fyrgradig skala kvartstår efter sänkningen tidigare i år.

Klockan 15:30 samlas regeringen till krismöte om dåden i Bryssel.

Det är ännu inte bestämt om Sverige ska bistå Belgien men regeringen är redo om en förfrågan kommer, enligt Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag