Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven åt maskar – och trivdes med Stordalen

Foto: HOMMEDAL, MARIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Ulla Löfven och Gunhild Stordalen fick en egen pratstund när de nordiska statsministrarna förberedde sin presentation. Foto: Niklas Svensson
Stefan Löfven gapskrattade under mötet med läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen på tisdagsförmiddagen. Foto: Niklas Svensson
Gunhild Stordalen är både läkare och miljöaktivist. Foto: /IBL / /IBL

BERGEN. Läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen charmade i dag omkull fem statsministrar – och deras respektive. 

Stefan Löfven, som fick provsmaka både sjögräs och ätbara maskar, brast ut i gapskratt – och Ulla Löfven fick en egen pratstund med världsstjärnan. 

Samtidigt lovade de nordiska statsministrarna att hjälpa andra länder till ekonomisk framgång utan att klimat och miljö hotas. 

Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven klev tidigt på tisdagsmorgonen på båten M/S Frøya i Bergens hamn. Tillsammans med de andra nordiska statsministrarna och deras respektive gick första turen till Havsforskningsinstitutet Austevoll. 

Där fick de bland annat hälsa på några gigantiska namngivna hälleflundror i ett akvarium och titta på stora laxbassänger. 

Sedan mötte de Gunhild Stordalen, hustru till mångmiljardären Petter Stordalen, som skapat en global plattform för mat, hälsa och hållbarhet genom stiftelsen Eat Foundations.

Paret Löfven mötte världsstjärnan Gunhild Stordalen

Både Stefan Löfven och Ulla Löfven fick egna pratstunder med den världskända miljöaktivisten som för bara två veckor sedan delade scen med den tidigare presidenten i USA, Barack Obama, på en konferens i Milano. 

 

Stefan Löfven brast ut i gapskratt när han mötte den världskända läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen i dag. Foto: Niklas Svensson

I sitt tal uppmanade Stordalen statsministrarna att leva som de lär.

Den svenska statsministern konstaterade då att han själv "håller på och reducerar min köttkonsumtion". 

– För att göra vad jag kan för klimatet. Att äta mer fisk och annat är bara bra, säger han. 

Löfven mumsade mask

Under besöket på havsforskningsinstitutet fick han också provsmaka sjögräs och ätbara maskar. 

– Det kanske inte smakade så mycket, som den danske statsministern och någon också sa. Men det är bra att vi provar oss fram mot en mer hållbar konsumtion, förklarar han för de svenska journalister som följt honom under statsministermötet i Norge.

Det bjöds på lokala delikatesser under besöket. Foto: HOMMEDAL, MARIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Vid sidan av Gunhild Stordalen talade också chefen för FN:s kvinnoprogram i Somalia, Fadumo Dayib, inför statsministrarna. Dayib ställde nyligen upp som presidentkandidat i Somalia och har också nordisk anknytning. Hon kom nämligen som asylsökande till Finland för 20 år sedan. 

Statsministrarna blev rörda när hon slog fast att hon inte skulle stått här i dag om det inte vore för den utbildning och de möjligheter hon fick när hon kom till Norden. 

– Jag vill åstadkomma det också i Somalia. Det var därför jag ställde upp i valet, för att ge människor där samma möjlighet som jag fick, sa hon och hyllade samtidigt det nordiska samarbetet. 

Löfven: "Ett område där vi tänker för lite"

Efter att ha lyssnat till både Gunhild Stordalen och Fadumo Dayib konstaterar Stefan Löfven att hållbarhetsfrågan är otroligt viktig för framtidens generationer. 

Chefen för FN:s kvinnoprogram i Somalia, Fadumo Dayib, talade inför statsministrarna.

– Det är därför vi ska sätta upp den här typen av mål. Sen måste man också gå till sig själv. Mat är ett område där vi nog tänker till för lite, hävdar han. 

Han betonar också vikten av de nordiska länderna nu lanserar initiativet "Nordic Solutions to Global Challenges":

– Vi kan gå före, och då ska vi göra det. Vi tar vårt ansvar och nu gäller det att resten av världen gör sitt. 

I en debattartikel i Sydsvenskan i dag berättar de nordiska statsministrarna mer om initiativet som bland annat innebär att länderna ska "dela de goda lösningar som vi har hittat med andra regioner i världen".