Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven är SD:s nya huvudmotståndare

"Så länge de sitter vid makten och aspirerar på att behålla den och inte är beredda på att förändra sin politik så är Stefan Löfven och Socialdemokraterna vår huvudmotståndare", säger Mattias Karlsson i samband med partiets kommun- och landstingskonferens i Västerås.
Foto: Per Groth

VÄSTERÅS. Huvudmotståndaren Miljöpartiet är utbytt.

Inför nyvalet i mars riktar Sverigedemokraterna in strategin på statsministern i stället.

- Just nu är MP inte jätteintressanta med tanke på att de är så mycket mindre än vad vi är. Så länge Stefan Löfven sitter kvar och leder regeringen så är det Socialdemokraterna som är huvudmotståndare, säger Mattias Karlsson till Expressen.se.

Under årets två valrörelser har Miljöpartiet varit noga med att utmåla Sverigedemokraterna som sin absoluta meningsmotståndare. En av partiets kampanjer under sensommaren och hösten gick ut på att lyfta fram kampen mellan MP och SD som en fajt om bronsplatsens i Sveriges riksdag. Under hösten har även Sverigedemokraterna gått i polemik mot Miljöpartiet.

- MP är ju en naturlig ideologisk huvudmotståndare och jag tror inte att vi är överens om nästan någonting när det handlar om olika värdefrågor. SD har ju en konservativ grundsyn medan MP har starka både liberala och socialistiska drag, säger Mattias Karlsson till Expressen.se i samband med partiets kommun- och landstingskonferens i Västerås i helgen.

"Så mycket mindre än vad vi är"

Men den bilden håller på att förändras, enligt Karlsson.

- Just nu är MP inte jätteintressanta med tanke på att de är så mycket mindre än vad vi är. Så länge Stefan Löfven sitter kvar och leder regeringen så är det Socialdemokraterna som är huvudmotståndare.

Orsaken till att SD väljer S framför M är att de har regeringsmakten även om de två partierna i Mattias Karlssons ögon inte skiljer sig markant när det gäller ideologi.

Kommer Stefan Löfven ingå i er strategi inför valet? 

- Så länge S riktar den här typen av hårda osakliga angrepp mot oss som vi sett de senaste dagarna och så länge de sitter vid makten och aspirerar på att behålla den och inte är beredda på att förändra sin politik så är Stefan Löfven och Socialdemokraterna vår huvudmotståndare, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.