Löfven är mest anmäld – av alla statsministrar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven är den statsminister som KU-anmälts flest gånger.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hela 27 gånger har Stefan Löfven KU-anmälts.
Foto: OLLE SPORRONG

Stefan Löfven har anmälts till KU 27 gånger på drygt tre år.

Ingen statsminister har anmälts så många gånger tidigare, skriver Metro.

– Det är mycket som talar för att okynnesanmälningar ökat, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, till tidningen.

Under sina åtta år i Rosenbad anmäldes Fredrik Reinfeldt (M) till konstitutionsutskottet (KU) totalt 17 gånger.

Efterträdaren Stefan Löfven (S) har under sin tid som statsminister anmälts 27 gånger, och är därmed den statsminister som KU-anmälts flest gånger, visar Metros sammanställning. 

Anmälningarna har handlat om allt från Löfvens användande av ordet diktatur, uttalanden om Sverigedemokraternas historia och frånvaron av beslut i strandskyddsärenden till Transportstyrelsens it-upphandling.

Stefan Löfven mest anmäld till KU

Men om anmälningarna är befogade eller inte är oklart, enligt de experter som Metro har talat med. Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är det mycket som pekar på att okynnesanmälningar ökat. 

– De är så klart inte grundlagsvidriga men de ligger inte riktigt i linje med KU:s funktion som parlamentariskt granskningsorgan, säger han till tidningen.

Fredrik Reinfeldt (M) anmäldes 17 gånger till KU under sina åtta år som statsminister.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

En förklaring till att Stefan Löfven toppar listan över antalet KU-anmälningar kan ha sin förklaring i den frustration som finns inom Alliansen och Moderaterna över decemberöverenskommelsen. Anmälningarna blir ett sätt att kompensera för att man inte fäller regeringen, menar Tommy Möller.

Flest anmälningar från Moderaterna

Alla partier utom regeringskollegan Miljöpartiet har någon gång begärt att statsministern granskas av KU. Flest anmälningar (17 av 27) kommer dock från Moderaterna.

– Vi har ett parlamentariskt läge som är väldigt instabilt. I det läget är det naturligt att riksdagen går fram som en stark aktör gentemot regeringen och tar det här uppdraget att granska regeringen på stort allvar, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till Metro.

Tvåa på listan är Göran Persson (S), som efter tio år på posten hade samlat på sig hela 26 KU-anmälningar. Innan hans tid var den här typen av anmälningar mer sällsynta, Ingvar Carlsson (S) anmäldes fyra gånger och Carl Bildt (M) tre.


KU:s granskning

Konstitutionsutskottet kontrollerar att regeringen följer reglerna för regeringsarbetet. Riksdagens ledamöter har rätt att anmäla ministrarna till KU.


KU ska årligen granska regeringens arbete. Granskningen består av två delar. Den ena går ut på att kontrollera om ministrarna följt reglerna för regeringens arbete och på andra sätt handlat korrekt. Den delen bygger på ledamöternas KU-anmälningar.


Den andra delen är en allmän granskning. KU går då igenom olika handlingar från Regeringskansliet för att se om regeringen följt lagar och praxis vid handläggningen av regeringsärendena.


Källa: Riksdagen/Metro

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.