Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven är Åkessons största politiska skalp

Jimmie Åkesson nöjd efter måndagens misstroendeomröstning: ”Väldigt glad att vi äntligen är här”.
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inte en dag för tidigt, var Jimmie Åkessons besked efter att Stefan Löfvens regering fallit.

Ingen trivs så bra i politiskt kaos som SD-ledaren.

Det hör inte till vanligheten att Jimmie Åkesson berömmer Vänsterpartiet, men det var på många sätt en unik sittning i riksdagens kammare på måndagsförmiddagen.

SD-ledaren sa från talarstolen att han hedrar att Nooshi Dadgostar står upp för sina väljare och inte låter sig ”luras av socialdemokratiskt maktspel”. 

När Vänsterpartiet i förra veckan började hota om att avsätta statsministern för planerna på fri hyressättning i nyproduktion av bostäder var Åkesson inte övertygad. Han trodde då att Dadgostar bara kom med ”tomma hot och ihåligt skrammel”

För att syna hennes kort rusade SD fram och begärde måndagens misstroendeomröstning mot Löfven. 

SD:s snabba agerande möttes inte direkt av jubel från de tilltänkta samarbetspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna. 

Genom att begära omröstningen hade Åkessons parti tagit taktpinnen för oppositionen. M och KD hade inte så mycket annat val än att haka på, för att inte riskera att uppfattas som svagare i motståndet mot Löfven.

I SD:s ögon finns knappt någon större politisk skalp än att ha fällt en socialdemokratisk statsminister. Det får ”give ´em hell”-uppmaningen att sänka Löfvens första budget hösten 2014 att blekna. 

Regeringskrisen skapar nu ett högst osäkert politiskt läge, som kan leda till extra val. För partier som L, MP och KD, som ligger under eller nära fyraprocentsspärren, kan det bli ett skräckscenario. Löfven ville under måndagen inte ge besked om det lutar mot att landet går till val snart. 

M-ledaren Ulf Kristersson sa på väg in i riksdagens kammare att han trodde att ingen i grund och botten vill ha ett extra val.

Jimmie Åkesson håller nog inte med. Hans besked efter omröstningen var att det vore rimligt att snart gå till val. 

Under pandemins inledning hamnade SD i skymundan, men på senare tid har debatten återvänt till ämnen där partiet är mer hemtamt, som gängbrottsligheten. Partiets opinionssiffror har också stabiliserat sig runt 19 procent sedan dippen under coronavåren förra året. 

SD-ledaren har rätt när han på frågor om extra val sa att det råder andra förutsättningar än i valet för tre år sedan. Då uteslöt alla andra partier förhandlingar med SD. Nu formeras ett nytt samarbete mellan SD, M, KD och kanske L.

Nyligen berättade också partiet att de rustar upp sin tjänstemannaorganisation inför ett framtida regeringssamarbete.

Jimmie Åkessons parti är ingen solospelare längre men det var tydligt under måndagen att han är den partiledare som trivs bäst i politiskt kaos.

Löfvens reaktion – här röstas han bort

181 röstade för att fälla regeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.