Löfven anmäls till KU för "diktatur"-vägran

Stefan Löfven och kung Salman bin Abdul Aziz i Riyadh.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson.
Foto: Lisa Mattisson

Stefan Löfven vägrade att kalla Saudiarabien för en diktatur inför resan dit.

Nu anmäls han därför till riksdagens konstitutionsutskott av Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson.

"Utifrån den beskrivning som utrikesdepartementet ger av läget för de politiska och medborgerliga rättigheterna i Saudiarabien förefaller det svårbegripligt att regeringschefen inte vill beteckna Saudiarabien som diktatur", skriver hon.

Tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson lämnade på måndagsmorgonen in sin anmälan mot Stefan Löfven till konstitutionsutskottet.

Orsaken är statsministerns uttalanden i Bryssel förra veckan, inför avresan till Saudiarabien:

– Jag tänker inte sätta etiketter på länder. Det har jag sagt tidigare och det tänker jag hålla i. Däremot diskuterar vi hela tiden mänskliga rättigheter och det jag anser vara utmaningar för de frågorna.

Birgitta Ohlsson konstaterar dock att statsministern så sent som 2015 använde uttrycket "diktaturens Chile" när han i regeringsförklaringen beskrev Pinochets blodiga militärvälde:

"Naturligtvis är detta en helt korrekt beskrivning av regimen Pinochet. Frågan om varför Saudiarabien inte kan betecknas som diktatur återstår däremot att besvara."

"Det är belagt med dödsstraff att konvertera"

Birgitta Ohlsson citerar också regeringens egen webbplats där det publiceras en sammanställning av läget för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien:

"Med undantag för vissa lokalval som genomförts utses hela landets ledning av kungen. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna. Rättssäkerheten brister och rättssystemet präglas av godtycklighet och starkt inflytande från domstolars individuella tolkning av islamska rättsprinciper. Religionsfrihet saknas och det är belagt med dödsstraff att konvertera från islam. Censur förekommer, i synnerhet på internet. Mötes- och församlingsfriheten är starkt inskränkt och de offentliga möten som hålls är könssegregerade."

Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson.
Foto: Lisa Mattisson

Birgitta Ohlsson: "Svårbegripligt"

Birgitta Ohlsson fortsätter:

"Det framgår alltså att regeringen i vissa sammanhang väljer att använda ordet diktatur för att beskriva förhållanden i andra länder. Samtidigt säger statsministern som regeringens högste företrädare att han inte tänker använda ordet för att ”sätta etiketter på länder”.

Liberalernas utrikespolitiska talesperson konstaterar samtidigt att det är "svårbegripligt att regeringschefen inte vill beteckna Saudiarabien som diktatur".

Hon avslutar sin anmälan till konstitutionsutskottet:

"Mot denna bakgrund begär jag att konstitutionsutskottet granskar hur regeringens beredning gått till i dessa ärenden. Närmare bestämt bör konstitutionsutskottet granska beredningen av regeringsförklaringen 2015 i förhållande till beredningen av statsministerns nu aktuella uttalande. Vid granskningen bör det också studeras närmare på vilket underlag statsministern baserade sig när han som regeringsföreträdare valde att inte beteckna Saudiarabien som diktatur."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.