Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven anlitade firma utan kollektivavtal

För ombyggnaden av sitt hus anlitade Stefan Löfven ett företag som saknar kollektivavtal, skriver Aftonbladet. Det trots att statsministern kräver att kollektivavtal ska gälla alla företag på den svenska arbetsmarknaden.
Foto: Anna-Karin Nilsson
"Det var ett misstag från min sida", skriver Stefan Löfven i ett sms till tidningen.
Foto: Olle Sporrong

För ombyggnaden av sitt hus anlitade Stefan Löfven ett företag som saknar kollektivavtal, uppger Aftonbladet.

Det trots att statsministern kräver att kollektivavtal ska gälla alla företag på den svenska arbetsmarknaden.

"Det var ett misstag från min sida", skriver Stefan Löfven i ett sms till tidningen.

Socialdemokraterna kräver att företag på den svenska arbetsmarknaden ska ha kollektivavtal. På partiets hemsida skriver de följande:

"Den svenska modellen på arbetsmarknaden bygger på att det finns starka parter som sluter kollektivavtal om löner och andra anställningsvillkor. Det är en framgångsrik modell som bidragit till Sveriges starka utveckling."

Trots det har Stefan Löfven, enligt Aftonbladets avslöjande av Olof Svensson, anlitat en firma som saknar just det vid ombyggnaden av sitt fritidshus i Örnsköldsvik. Enligt en anställd vid fackförbundet Byggnad finns företaget inte anslutet hos dem, vilket de hade varit om de haft kollektivavtal.

Enligt Skatteverket hade byggbolaget tre anställda förra året, skriver Aftonbladet vidare. Ägaren säger att han inte har kollektivavtal.

Erkänner i ett sms

När Aftonbladet når statsministern vill han inledningsvis inte kommentera ombyggnationen av huset.

– Jag kan bara säga det, att när vi frågar efter de som ska göra jobb så vill vi veta att de har kollektivavtal. Självfallet, säger han till tidningen.

Senare erkänner han emellertid för tidningen, i ett sms.

"Jag ställde flera kontrollfrågor för att jag ville att allt skulle gå rätt till, men jag borde också ha ställt frågan om kollektivavtal utifall att företaget skulle behöva anställa eller ta in underleverantörer. Det var ett misstag från min sida", skriver Stefan Löfven i sms:et till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.