Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven: Allt för sällan får män ta konsekvenserna

Nu skriver Stefan Löfven om hashtaggen Metoo. Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Det här visar på att det här inte är privata frågor för enskilda kvinnor, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér, S. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Nu kommenterar Stefan Löfven, S, hashtaggen #Metoo – där kvinnor delar med sig av sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp. 

Han hoppas att skärpt lagstiftning ska leda till att fler polisanmäler. 

– Kvinnorna får alltid leva med konsekvenserna av övergreppet men allt för sällan gäller detsamma för gärningsmannen, skriver statsministern på Facebook. 

Nu kommenterar statsministern Stefan Löfven hashtaggen #Metoo – där kvinnor skriver om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp. Tiotusentals kvinnor i hela världen har använt #Metoo – vars syfte är att visa hur utbrett problemet är. 

 

Läs mer: Carina Berg: "Jag var 14 och han var 45 år" 

Statsministern menar att det krävs attitydförändringar i samhället för att förebygga sexuella trakasserier och övergrepp – samtidigt måste förövare straffas i domstol. 

"Krävs att polisen prioriterar dessa brott"

Det är viktigt för offren, samhällsmoralen och för att få de nödvändiga attitydförändringarna till stånd, menar S-ledaren.  

"Med en kraftfullare lagstiftning och större stöd till brottsoffer ökar förhoppningsvis anmälningsbenägenheten. Det i sin tur kräver att polisen prioriterar dessa brott. Det får inte förekomma att sexualbrott läggs på hög", skriver Löfven på Facebook. 

Inför lag om samtycke för sex

Han pekar också på att det är problematiskt att många kvinnor inte anmäler det de utsatts för. 

"Därför har regeringen sedan den tillträdde arbetat med en omfattande uppdatering av sexualbrottslagstiftningen och stödet till brottsutsatta kvinnor", skriver Stefan Löfven. 

Han håller bland annat fram att man skärpt straffen för grova sexualbrott och inför en samtyckeslag stiftning där det framgår att samtycke krävs för sex. 

 

https://www.facebook.com/stefanlofven/posts/1904584842915734

 

Läs mer: Pippi-skådespelaren berättar – blev sextrakasserad bakom scen 

 

Jämställdhetsministern vill att män kliver fram

Även de andra partiledarna hyllar #Metoo-kampanjen.

– Det är mycket bra att det uppmärksammas och att många personer träder fram och berättar om sina egna erfarenheter. Det är bra att det blir en debatt och diskussion, för det är ju attityder som behöver förändras, säger Jan Björklund, L, till Dagens Nyheter.

– Uppmärksamheten visar att kampanjen behövs, men jag är uppriktigt förvånad över att tjejers och kvinnors utsatthet är en nyhet för så många. Det här är en verklighet som jag och alla mina tjejkompisar har levt med hela våra liv, säger Annie Lööf, C, till DN.

– Det är naturligtvis viktigt att de som utsätts för brott vågar anmäla och prata om det. Därför är initiativ som uppmanar till det väldigt bra, säger Jimmie Åkesson, SD, till DN.

Jämställdhetsministern Åsa Regnér, S, menar att fler män behöver uttrycka sitt stöd till utsatta och att fler bör engagera sig för att motverka våld mot kvinnor.  

– Att jag tycker att kvinnorna som träder fram nu tar ett väldigt stort ansvar och att de är modiga. Det jag efterlyser är att också män kliver fram och visar sitt engagemang och att män tar ansvar och ställer sig på kvinnors sida i den här kampen – för det handlar det faktiskt om – för att det här våldet ska upphöra, säger Åsa Regnér.  

"Man kan markera mot nedsättande kommentarer"

Jämställdhetsministern menar att man kan göra rätt mycket för att få till en attitydförändring. 

– Man kan ta upp den här frågan på föräldramöten och fråga: Hur jobbar ni med jämställdhetsfrågan i skolan där mina barn går? Man kan ta upp det så sin arbetsplats. 

– Man kan markera mot kommentarer som är nedsättande mot kvinnor, man kan skriva artiklar, man kan gå med i organisationer, gå med i demonstrationer och man kan lägga ut saker på nätet, fortsätter hon.   

Åsa Regnér vill bland annat att innehållet i sexualundervisningen i skolan blir bättre och att polisen prioriterar anmälningar som sexuella trakasserier och våld. 

 

Läs mer: "Jag är ett levande bevis på att sexuellt ofredande sker överallt" 

 

Utsattes för blottare 

Åsa Regnér har själv utsatts för en blottare. 

– Jag var på väg hem ensam på en tågstation, det var också ganska mörkt och jag stötte på en man som frågade vad klockan var. Och när jag letade efter min klocka blottade han sig, ganska nära. Och jag sprang, jag blev ju rädd, säger hon.  

– När jag beskrev det sedan på olika sätt fick jag höra ”nä men män som blottar sig är ju ofarliga” eller förvirrade och ensamma. Men forskning har visat att blottning är ett sätt att visa aggressiv sexualitet och att det visst förekommer att blottare har begått sexuella övergrepp. 

Utrikesministern: "En väldigt bra kampanj"

Margot Wallström, S, kallar #Metoo för en väldigt bra kampanj. 

– Det regeringen måste göra är att se till att det finns en lagstiftning, ett rättsystem som tar sig an den här typen av ärenden och att vi gör allt vi kan för att påverka attityder. Det är ju jätteviktigt, säger hon. 

Och sexuellt våld mot kvinnor är inte bara en kvinnofråga, påpekar utrikesministern.

– Det är faktiskt en fråga också för män. Det blir ett bättre samhälle att leva i om vi lyckas göra något åt våld, sexuellt våld och trakasserier mot kvinnor, fortsätter  Wallström, som håller fram att regeringen måste jobba för att rättssamhället mer effektivt.   

 

 

Att frågan får uppmärksamhet tycker utrikesministern är viktigt. 

– Jag tror att allt sånt här som bidrar till att väcka uppmärksamhet och mobiliserar solidaritet mellan människor är väldigt bra. Så jag tycker det här är en väldigt bra kampanj. 

Gör ni tillräckligt? 

– Ja, men jag tror säkert att man alltid kan göra mer. Och jag tror framför allt att det här också tar sig nya uttryck och vägar, så man måste vara väldigt uppmärksam hela tiden, säger Margot Wallström.