Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Alliansen lade grunden för ungdomsrånen

Stor ökning av barn som rånar barn.
Statsminister Stefan Löfven besökte under onsdagen Uppsala där han bland annat mötte poliser i bostadsområdet Gränby.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi kan inte återgå till högerpolitik med skattesänkningar och neddragningar”, säger Stefan Löfven till Expressens reporter.

Stefan Löfven (S) har några tunga månader bakom sig, med vikande opinionssiffror, spekulationer om hans framtid och en rad motgångar i riksdagen.

Nu slår han tillbaka mot kritikerna och beskriver januariavtalet som en framgång.

Samtidigt kopplar statsministern vågen av ungdomsrån till alliansregeringens skattesänkningar.

– Nu har vi lagt om den politiken, säger han. 

Nyligen postade Stefan Löfven ett inlägg i sociala medier, där han klargjorde att han ser fram emot att leda Socialdemokraterna över valet 2020.

När Expressen får en kort pratstund med honom i samband med ett besök i Uppsala berättar statsministern om bakgrunden till beskedet om sin framtid som S-ledare:

– Jag ser en massa spekulationer i media av personer som inte vet vad som händer. Jag vet vad som händer, säger Stefan Löfven.

Bland dem som uttalat om hans framtid finns S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som strax före jul konstaterade att ”kongressen 2021 kommer allt närmre”. Ljunggren tillade att han ”tror han har för avsikt att kliva av då”.

– Jag vill fortsätta därför att det är så otroligt mycket kvar att göra, säger Stefan Löfven nu.

Du kommer alltså inte att avgå i samband med S-kongressen nästa år?

– Nej, eftersom jag nu sagt att jag står till förfogande. Det är alltid valberedningen som föreslår och kongressen som beslutar, men nu har jag sagt att jag står till förfogande. Så då kanske man kan ta det som fakta då.

Lång rad politiska bekymmer

Stefan Löfven gick vinnande ur den segslitna regeringsbildningen, men har under det år som gått sedan januariavtalet blev verklighet fått allt fler politiska bekymmer:

 Sedan Socialdemokraterna ingick januariavtalet med C, L och MP i januari 2019 har partiet rasat i opinionen och ligger nu på historiskt låga nivåer. I flera mätningar har S varit jämnstora eller till och med passerats av Sverigedemokraterna.

 Förtroendesiffrorna för Stefan Löfven personligen har också fallit kraftigt. I Expressen/Sifo från i början av februari hamnar han först på femte plats av partiledarna – efter Jonas Sjöstedt, Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson.

 I en mätning från SVT/Novus i januari svarade sex av tio väljare att de anser att den politik som regeringen bedriver utifrån januariavtalet är ganska eller mycket dålig. Endast var tionde väljare anser att politiken är bra. En av flera frågor i januariavtalet som S fått hård kritik för är slopandet av värnskatten som innebar en riktad skattelättnad för höginkomsttagare.

 Under hösten formades en majoritet i riksdagen mot regeringens politik, efter att Vänsterpartiet gjort gemensam sak med M, KD och SD. Partierna körde över regeringen när det gällde reformeringen av Arbetsförmedlingen och gick sedan vidare efter nyår och fällde flera av regeringens reformer genom att lägga en extra ändringsbudget. Samtidigt tvingade oppositionen fram extra miljarder till landets kommuner och regioner.

 En rad LO-förbund, med Kommunal i spetsen, har börjat mobilisera mot en av januariavtalets mest laddade frågor inför LO-kongressen i juni. Det handlar om förändringarna av arbetsrätten och las. Dessutom pågår en diskussion om de täta banden mellan S och LO till följd av det kraftigt vikande stödet för partiet bland LO-medlemmar.

Stefan Löfven menar dock att utvecklingen är på väg åt rätt håll och att det finns ett brett stöd för regeringens politik.

”Ser inget motstånd mot reformer”

– Vi har vänt riktningen nu i politiken i Sverige och sett till att vi får betydligt mer satsningar på välfärden, säger statsministern.

– Vi ska satsa på välfärden, vi ska fortsätta satsningen på att knäcka gängbrottsligheten, vi ska ha ett säkert Sverige, ett tryggt Sverige, ett starkt samhälle. Vi har också ett grönt samhällsbygge framför oss.

Hur ser du på den allt hårdare kritiken mot januariavtalet, och att det alltjämt finns motstånd mot reformer i avtalet?

– Jag ser inget motstånd mot reformer. När vi nu tillskjuter minst 20 miljarder, då blir det mer ändå. Det var det som vi gick till val på. Vi fick in det i avtalet mellan våra fyra partier. 

Stefan Löfven fortsätter tala om de delar av regeringens politik som han ser ett starkt stöd för:

– Mer pengar till välfärden, det vill människor ha. Vi sänker skatten för pensionärer, det tycker människor är bra. Vi höjer grundpensionen, vi höjer pensionstillägget – det tycker människor är bra. Vi tillskjuter mer resurser till utbildning och arbetsmarknadspolitik, fler kommer in i arbete – det tycker de flesta är bra. Vi stöder butiker i glesbygd så hela landet har en hygglig service, vi bygger ut bredbanden. Vi inför återigen ett starkare investeringsstöd för nya bostäder, då byggs det bostäder – det tycker också människor är bra.

– Sen finns det också saker som man inte tycker om, men vi har fått en rejäl dos socialdemokratisk politik i det här avtalet och det genomför vi nu.

Under statsministerns besök i Uppsala i veckan ingick ett besök hos polisen där han bland annat skulle diskutera gängkriminaliteten. 

Under det senaste halvåret har en stor del av den politiska debatten i Sverige kretsat kring brott och straff, under den senaste veckan har det även fokus hamnat på de allt råare ungdomsrånen.

Stefan Löfven om ungdomsrånen

Stefan Löfven berättar att han följer rapporteringen och beskriver de förnedrande rånen som ett uttryck för ”en fullständig brist på moral”.

– Vi kan aldrig acceptera det här, utan det måste också få ett stopp, säger han.

Samtidigt kopplar han vågen av ungdomsrån till alliansregeringens skattepolitik 2006-2014. 

– Under lång tid pågick en politik, under åtta år med den förra borgerliga regeringen, som innebar skattesänkningar och neddragningar i välfärden. Det håller inte. Nu har vi lagt om den politiken, vi ska satsa mer på välfärden, säger Stefan Löfven.

Han pekar bland annat på att fler kommit i arbete och att fler har anställts inom välfärden.

– Det här måste vi fortsätta, det är den riktningen som gäller nu. Vi kan inte återgå till högerpolitik med skattesänkningar och neddragningar, utan det gäller att fortsätta hålla i det här. För det är rätt riktning, det är det polisen säger: Vi behöver ett helt samhälle. Och de ska ha ett helt samhälle bakom sig.


LÄS MER: Dubbelt så många barn rånas – av andra barn 

PREMIUM: Andersson, Damberg, Shekarabi och Ygeman är hetaste kandidaterna att ta över efter Löfven 

Svaret på avgångskraven: ”Personer som inte vet vad som händer” 

Löfven svarar på avgångskraven

”Vi har fått en rejäl dos socialdemokratisk politik i det här avtalet”

Löfven ser inget motstånd mot reformer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.