Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven: Alla präster ska viga samkönade par

Stefan Löfven går nu längre än de motioner som lagts vid de senaste kyrkomötena. Foto: SVEN LINDWALL
Präster måste viga samkönade par, menar Stefan Löfven. Foto: Colourbox/ Lev Dolgachov

Stefan Löfven jämför en präst som vägrar viga samkönade par med en barnmorska som vägrar utföra aborter.

– Jobbar man som barnmorska måste man kunna utföra aborter, annars får man göra något annat. Det är samma sak för präster som inte vill viga samkönade, säger han.

Statsministerns ord kritiseras nu hårt.

– Hans slutsatser är helt uppåt väggarna, skriver Elisabeth Sandlund, ledarskribent på tidningen Dagen.

Statsminister Stefan Löfven sa i intervjun med Kyrkans tidning att alla präster ska viga samkönade par. 

– Jag kan förstå att man av trosskäl kan ha svårt att få ihop det, men kyrkan som öppen demokratisk kyrka är en organisation som står för människors lika värde. Människor som älskar varandra, oavsett kön, ska ha samma rätt till vigsel, sa han till tidningen.

Elisabeth Sandlund, ledarskribent på Dagen skriver om slutsatserna:

"Om Löfven menar allvar och tänker försöka genomdriva en lagändring som tvingar alla vigselförrättare att viga alla par får det enorma konsekvenser inte bara för Svenska kyrkan. Rimligen måste samma regler gälla även alla andra samfund med vigselrätt . Det är ingen djärv gissning att katolska kyrkan skulle ha ett och annat att invända, liksom exempelvis pingströrelsen."

Sandlund menar att Löfvens slutsatser är "uppåt väggarna" och menar att den enskilde prästen måste ha rätt att säga nej.

Elisabeth Sandlund, ledarskribent på Dagen. Foto: Dagen

Lagarna kring äktenskap ändrades 2009

Prästens möjlighet att säga nej har varit central i Svenska kyrkan, och det handlar inte bara om vigslar. Varje präst har rätt att avstå vilken vigsel, vilket dop eller vilken begravning som helst, skriver TT.

När äktenskapslagstiftningen ändrades 2009 och det blev möjligt med samkönade vigslar skrevs det samtidigt in i lagen att det inte finns någon "skyldighet att förrätta vigsel för... den som är behörig vigselförrättare inom ett trossamfund".

– Det verkar som om statsministern är dåligt påläst, säger Jan Thurvall, universitetslektor i statskunskap på Göteborgs universitet till TT.

Om Löfven menar att alla präster ska tvingas viga samkönade, och annars få sluta, skulle det i så fall vara att gå längre än de motioner som lagts i de senaste kyrkomötena. Men Löfven förtydligade efteråt, via sin pressekreterare till TT, att det är ett långsiktigt mål och att han inte har någon annan åsikt än partiet i övrigt om hur det ska nås.

Haltande jämförelse

Stefan Löfvens jämförelse mellan att viga samkönade med att barnmorskor måste utföra aborter, haltar dessutom, tycker Jan Thurvall.

– Jämförelsen är felaktig. Det ena handlar om hur man utöver sitt myndighetsuppdrag som tjänsteman, men Svenska kyrkans präster är inte tjänstemän, säger han till TT.