Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven: "Alla måste dela ansvaret för att ta emot människor”

När statsminister Stefan Löfven tog emot Maltas premiärminister Joseph Muscat stod migrationsfrågor och EU i fokus. Foto: Patrik C Österberg
När statsminister Stefan Löfven tog emot Maltas premiärminister Joseph Muscat stod migrationsfrågor och EU i fokus. Foto: Patrik C Österberg

De är eniga om att alla EU-länder måste ta ansvar för flyktingmottagandet.

När statsminister Stefan Löfven tog emot Maltas premiärminister Joseph Muscat stod migrationsfrågor och EU i fokus.

– Vi kan inte kompromissa om principen att alla måste dela på ansvaret att ta emot människor, säger Stefan Löfven.

De röda rosorna lyste upp den gråa tisdagsförmiddagen när statsminister Stefan Löfven, S och Maltas premiärminister Joseph Muscat gemensamt la ner kransen på Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm - på dagen 31 år efter att han sköts till döds.

Därefter fortsatte Löfven och Muscat till Rosenbad för överläggningar om bland annat EU:s framtid och aktuella frågor som migration och rättvisa villkor på arbetsmarknaden.

Meningslöst med för stora kompromisser

Mest tid ägnades åt de pågående förhandlingarna om en gemensam politik för asylmottagande för samtliga EU-länder. En fråga som lett till många diskussioner då bland annat Polen och Ungern har motsatt sig att ta emot asylsökande människor.

– Det finns tre-fyra medlemsstater som fortfarande är skeptiska och vi behöver förstå varför de är skeptiska. Jag är övertygad om att vi kommer hitta en lösning i sista minuten och få till ett avtal, säger Joseph Muscat under en presskonferens i Rosenbad.

Samtidigt är han och Stefan Löfven eniga om att det är meningslöst att göra allt för stora kompromisser enbart för att få till ett avtal.

– Vi kommer inte försöka få till ett avtal till vilken kostnad som helst. Det är bättre att inte ha något avtal än att ha ett avtal som innebär att vi inte rört oss en tum från dagens situation, säger Joseph Muscat.

Nytt avtal målet

Stefan Löfven fyller i:

– Vi måste kompromissa, men inte om principer. Alla måste dela ansvaret för att ta emot människor.

Sedan hösten 2016 diskuterar EU-ländernas migrationsministrar och Europaparlamentet en förändrad flyktingpolitik. Ett syfte är att se till att asylansökningar bedöms på ett mer likartat sätt i medlemsländerna. Ett annat förslag går ut på att avlasta ett medlemsland som tar emot ovanligt många asylsökande på kort tid. Dessa skulle då fördelas på övriga medlemsländer. Målet är att ha kommit överens om en gemensam asylpolitik senast i juni i år.