Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: ”All anledning att lyssna på fler partier”

Vänsterpartiet vill gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Expressens Viktor Barth-Kron förklarar.
Stefan Löfven vill rädda Januariavtalet. Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfvens arbetsmarknadsminister Eva Nordmark riskerar att fällas på grund av planerna på att göra om Arbetsförmedlingen.

Nu öppnar statsministern för att justera reformen för att hålla Moderaterna och Kristdemokraterna nöjda – och därmed undvika en misstroendeförklaring.

– Det finns all anledning att lyssna på fler partier, säger Löfven i TV4. 

Det har beskrivits som en av Stefan Löfvens största prövningar under tiden som statsminister. Vänsterpartiet fick stöd av M, KD och SD och en majoritet i riksdagen för att fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, som en konsekvens av planerna på att reformera Arbetsförmedlingen. 

Men för att förhindra att så sker har Löfven och Socialdemokraterna sträckt ut en hand till Moderaterna och Kristdemokraterna. Partierna inom januariavtalet (S, C, L och MP) har diskuterat justeringar av reformen. 

Löfven om Arbetsförmedlingen

Löfven mötte pressen efter lunch på fredagen och svarade på frågor om diskussionerna.  

– När vi är klara ska vi ge besked. Det som arbetsmarknadsministern signalerat när det gäller Arbetsförmedlingen är att det ska göras rätt, inte snabbt i första hand. 

– Vi har resonerat om läget. Men det här är en regeringsfråga. Vi är överens om att vi vill se till att det är bra. Arbetsförmedlingen ska finnas runtom i hela landet. 

Enligt uppgifter till Expressen har S planer på att ställa sig bakom M:s krav på att slopa den omdiskuterade lagen om valfrihet (LOV) i reformeringen av Arbetsförmedlingen. Löfven utesluter inte att man går Moderaterna till mötes i vissa frågor. 

– Det finns all anledning att lyssna på fler partier, säger Löfven. 

– Januariavtalet är inte ifrågasatt, det här handlar om Arbetsförmedlingen. Vad gäller frågan om valfrihet måste vi ha andra former för upphandlingar. Det viktigaste är att arbetslösa får hjälp. 

”Huvudlöst av Vänsterpartiet”

Löfven riktade också skarp kritik mot Vänsterpartiet. 

– Det är huvudlöst att kasta ut läget i total osäkerhet när vi för till resurser till frågan och i stället kroka arm med partier som vill lägga ned Arbetsförmedlingen, säger han. 

– Alla vill att det ska gå bra. Finns det en möjlighet till en bredare överenskommelse så är det bra. Vi är intresserade av att höra flera.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt förklarade sin ställning i frågan under en intervju med Expressen TV på fredagsmorgonen. 

– Arbetsförmedlingen är i kaos. Nu vill man privatisera utan att veta hur. Det här vill inte Socialdemokraterna göra egentligen, säger Sjöstedt. 

– Det är en demokratisk fråga. Regeringen har inte majoritet i riksdagen. Majoriteten av riksdagen tror inte på det här. Då måste en minoritetsregering lyssna på de folkvalda. 

”Jag tycker Socialdemokraterna ska tagga ner”

Vänsterledarens skarpa kritik mot S och Arbetsförmedlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.