Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven: Åka och strida för IS ska bli kriminellt

Statsminister Stefan Löfven träffade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Foto: Daniel Ochoa De Olza
Löfven i möte med företagsledare på ambassadörens residens i Spaniens huvudstad.
Statsministern intervjuas av Expressens politiske reporter Niklas Svensson under besöket i Madrid.

MADRID. Sverige kan vara nästa land som drabbas av ett terrordåd.

– Vi måste vara förberedda på det. Vi förbereder oss på det okända, säger i dag statsminister Stefan Löfven i en stor intervju för Expressen.

Frågan diskuterades i torsdags på regeringssammanträdet. Löfven fick även svara på frågor gällande Saudiavtalet efter att tre S-riksdagsledamöter kallat Saudiarabien för en skurkstat och krävde att avtalet rivs upp.

Efter terrordåden i Frankrike och Danmark har den svenska regeringen vidtagit en rad åtgärder. Sverige kan vara nästa land som drabbas.

– Det är klart att vi tänker på det, säger statsminister Stefan Löfven.

– Vi hade ett seminarium på regeringssammanträdet där vi pratade om att vi måste vara förberedda på det. Det svåra med en kris är att den inte har sin like, så att säga. Det går inte att göra en färdig modell som täcker allt.

Finns det en plan för hur du som statsminister och dina statsråd ska agera om något händer?

– Ja, på det sättet att vi är satta att då se till att krisberedskapen fungerar så bra det någonsin är möjligt. Vi ska se till att information fungerar till media och allmänhet, och vi ska ha internationella kontakter.

– Vad man inte får förledas att göra, det är att organisera om allting och göra på ett helt nytt sätt. De myndigheter som har ansvar i vardagslivet ska också ha det i en kris. Men vi förbereder oss på det okända. Då har vi vårt ansvar att se till att allting fungerar. Det innebär bland annat att regeringen måste kunna samlas snabbt.

Det har ni en plan för?

– Ja, men det man måste förstå med en kris är att den inte har hänt förut. Men det är klart att vi förbereder oss så gott det någonsin går.

"Inte skuldbelägga en hel religion"

Den senaste tidens hot mot journalister och mediehus har lett till att poliser i dag bevakar flera redaktioner.

– Det är mycket allvarligt för det demokratiska öppna samhället, säger statsministern, som samtidigt förstår journalister som inte vågar rapportera om vissa saker och händelser.

– Jag kan förstå individerna, det är naturligtvis väldigt jobbigt för individerna, när familjer och kanske nära och kära hotas. Men likafullt är det ett stort demokratiskt problem. För om de som styr med hot och våld får makten, då är vi illa ute. En fri och obunden journalistik är helt omistlig för demokratin och det måste vi se till att säkerställa helt enkelt.

Stefan Löfven kommenterar också kritiken som riktats mot regeringens utredare Mona Sahlin efter hennes uttalande om att muslimska organisationer måste ta avstånd från terrorgruppen IS:

– Man kan ju inte skuldbelägga en hel religion. Och dom upplever det så, det kan ingen ta ifrån dem. Men jag vet att Mona Sahlin inte har den ingången.

För de svenska medborgare som reser utomlands och strider för terrorgruppen IS väntar snart hårda straff.

– Vi ska göra det kriminellt att åka och strida, säger statsministern.

– Vi kommer att ta fram en straffsats när vi utreder det här.

Det finns de som menar att vi borde ta det svenska medborgarskapet från de som har dubbla medborgarskap - om de åker till Syrien för att strida för IS?

– Det är inte aktuellt, vi har inte något sådant förslag.

Expressen möter Stefan Löfven på den svenska ambassadörens residens i Spaniens huvudstad Madrid. Han är där på jobbturné - trots att landets arbetslöshet är mer än tre gånger så hög som Sveriges. Var fjärde spanjor har inget jobb att gå till.

– Det är ändå intressant att lyssna på hur dom tacklar det. En sån fråga där vi är överens gäller ungdomsarbetslösheten som är helt förfärlig, där måste det göras någonting riktigt ordentligt, säger Löfven efter ett 50 minuter långt besök hos premiärminister Mariano Rajoy i utkanten av Madrid.

"Det var ju förvånande"

Under gårdagen kallade tre S-riksdagsledamöter Saudiarabien för en "skurkstat" och krävde att det så kallade Saudiavtalet rivs upp.

– Det får stå för den som uttrycker det, säger statsministern, som inte vill kommentera uppgifterna om att frågan ska diskuteras på nästa möte med partiets verkställande utskott.

– Vad vi ska diskutera på VU behåller vi för oss själva. Men det är klart att viktiga frågor diskuteras där, och det här är en viktig fråga.

Varför kan man inte säga upp avtalet?

– Vi ska göra någon typ av förändring, men vet inte vad det blir. Jag vill inte fatta beslut bara så där, det ska vara ordentligt berett först.

"Måste ha en jämnare fördelning"

Regeringens förslag på integrationsområdet har kallats för luftslott och innehållslösa av oppositionen.

– Det var ju förvånande, säger Stefan Löfven med ett skratt.

Men vad konkret vill ni göra när det gäller integrationen?

– Vi vill komma bort från de populistiska förslagen som haglar runt. Här ska man försämra ersättningar för människor som kommer hit, det är det ena och det andra, men det är ju inget som löser problemet.

– Vuxna människor måste komma i arbete.

Samtidigt måste flyktingmottagandet förändras framöver, menar han.

– Vi måste ha en jämnare fördelning. Det är inte okej att några kommuner gör det stora åtagandet, och andra inte.

Du har tidigare sagt att ni ska jobba med morötter och inte piska. Gäller det fortfarande?

– Vi har sagt att det inte är säkert att tvång är det bästa, och då får vi se om det går med morötter. Men vi menar att vi är i den situationen att alla har en skyldighet att ta emot dessa människor.

Hur långt har ni kommit där då - för det är ju ganska brådskande om man tittar på Migrationsverkets prognoser?

– Det är brådskande både i Sverige och ute i Europa. Vi måste få ett mer solidariskt mottagande också i Europa.

Men hur ska man få andra länder att ta det ansvaret när de inte har gjort det hittills?

– Så är det, men vi måste ta det vidare. Och det håller vi på att titta på. Det går inte att säga år efter år efter år... utan nu måste man fundera på hur vi tar det vidare.

Enligt Stefan Löfven måste flyktingarna snabbt få språkutbildning - och en matchning ska ske mot företag som behöver arbetskraft.

– Vi vet att företagen behöver arbetskraft. De saknar ingenjörer och i offentlig sektor saknar vi läkare och sjuksköterskor.

Och du menar att det bland de som kommer från Syrien finns många ingenjörer och läkare?

– Ja, det är den akademiska sidan. Men det finns ju också de som har annan utbildning, ett antal hundra byggnadsarbetare till exempel.

Samtidigt har vi taxichaufförer i dag som är läkare i grunden?

– Ja, det borde ha gjorts mycket mer långt tidigare. Det är inte så märkvärdigt svårt, faktiskt. Det går mycket väl att sätta upp system som säger att du har den här kunskapen på den här nivån.

Där kommer det att komma konkreta förslag?

– Ja, vi måste vara mycket tydligare med validering och språkutbildning. Vi ska göra det mer hanterbart, och nyckeln är att se till att parterna är med på noterna.

"En risk för upptrappning"

Nästa vecka reser Stefan Löfven till Berlin för att möta Tysklands förbundskansler Angela Merkel - på hennes inbjudan. Då står krisen i Ukraina återigen högst upp på agendan.

– Inte minst eftersom hon är så ledande i den processen.

Efter förra veckans fredsavtal i Minsk - som aldrig infriades - har både Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande insatser ifrågasatts. Men Löfven håller inte med.

– Man måste förstå vad som står på spel här. Vi har självfallet en risk för en upptrappning på vår egen kontinent. Så diplomatiska ansträngningar för att se till så att det inte sker man inte vara ett fiasko.

Samtidigt varnar han - återigen - Rysslands president Vladimir Putin.

– Vi har nya sanktioner i bakfickan.