Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Buttigieg leder primärvalet i Iowa – Biden långt efter

Expressens Tomas Kvarnkullen rapporterar från Des Moines.
Joe Biden.Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES
Elisabeth Warren.Foto: SUE OGROCKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Pete Buttigieg.Foto: ELISE AMENDOLA / AP TT NYHETSBYRÅN
Pete Buttigieg kramar om sin make Chasten.Foto: USA TODAY NETWORK / SOUTH BEND TRIBUNE-USA TODAY NET SIPA USA

DES MOINES. Demokraterna i Iowa presenterade på tisdagen delar av resultatet i partiets nomineringsmöte.

Pete Buttigieg ser ut att leda när 71 procent av rösterna är räknade – Joe Biden ligger långt efter.

Förseningen av resultatet har väckt frustration i kampanjlägren – och hård kritik riktas mot Demokraterna i Iowa. 

Startskottet för primärvalssäsongen gick under natten mot tisdag när väljarna i Iowa samlades för nomineringsmöten på olika platser i delstaten. 

Ett resultat förväntades vara klart inom ett par timmar – men snart stod det klart att siffrorna skulle vänta.

Först klockan 17 lokal tid på tisdagen kom ett första resultat. 

När 71 procent av rösterna nu har räknats har Pete Buttigieg stöd av 26,8 procent. Bernie Sanders ligger strax efter med 25,2 procent och Elizabeth Warren har 18,4 procent, enligt CNN.

Joe Biden hamnar först på fjärde plats med 15,4 procent, följt av Amy Klobuchar med 12,6.

– Vi har arbetat dag och natt för att se till att resultatet stämmer, säger Troy Price, ordförande för Demokraterna i Iowa, på en presskonferens.

Pete Buttigieg

37-åriga Pete Buttigieg är borgmästare i South Bend i Indiana. 

 

Han är veteran från från Afghanistan-kriget och öppet homosexuell.

 

Pete Buttigieg säger sig representera den amerikanska millenial-generationen, som vuxit upp i skuggan av elfte september-attackerna och kriget mot terrorn. 

Buttigieg satsade stort på Iowa

Pete Buttigieg har enligt CNN satsat en stor del av sin kampanjbudget på Iowa och de andra staterna som är först ut i Demokraternas nomineringsprocess för sin presidentkandidat.

– De första staterna är helt avgörande. Det är en sak att kampanja i ett år och prata om varför vi tror att vi har den bästa kampanjen för att gå ut och vinna över Donald Trump, men det här är vår chans att börja bevisa det, säger Buttigieg, enligt CNN.

Efter att resultatet började publiceras skickade Joe Biden ett mejl till sina supportrar där han skrev att Iowa bara var början.

”Nu har vi en bra position att lägga fram våra argument för resten av landet, men det finns ingen tid att vila”, skriver Biden.

Resultatet i Iowa – än så länge

Än så länge har 71 procent av rösterna räknats: 

 

Pete Buttigieg: 26,8 %

Bernie Sanders: 25,2 % 

Elizabeth Warren: 18,4 % 

Joe Biden: 15,4 % 

Amy Klobuchar: 12,6 % 

Andrew Yang: 1,1 %

Tom Steyer: 0,3 % 

Resultatet i Iowa kraftigt försenat

Demokraterna i Iowa, som ansvarar för röstsammanställningen, gav först olika besked om vad som hade gått fel i rösträkningen. I ett första uttalande uppgavs att vissa resultat varit motsägelsefulla och behövde kontrolleras. Samtidigt klargjorde man att det inte var frågan om en attack, ett intrång eller att den app som använts för att sammanställa resultatet hade kraschat. 

Nya besked om appen

Under tisdagen kom nya besked från partiets ansvariga som då medgav att det hade uppstått problem med appen. 

– Vi har slagit fast att detta berodde på ett kodningsproblem i rapporteringssystemet. Detta problem identifierades och åtgärdades, säger Troy Price enligt New York Times. 

Flera ansvariga för de lokala nomineringsmötena vittnar om problem med appen och säger att de i vissa fall inte ens hade kunnat ladda ned den för att kunna rapportera sina resultat. När de i stället försökte ringa in resultatet fick de inget svar, enligt CNN. 

Homeland Security erbjöd kontroll

Chad Wolf, tillförordnad minister för inrikes säkerhet, säger till Fox News på tisdagen att Homeland Security hade erbjudit sig att testa appen och undersöka om den kunde utsättas för en hackerattack. Demokraterna i Iowa avböjde dock erbjudandet. CNN uppger att det inte är ovanligt delstater ofta gör så – och i stället använder sig av lokala och privata företag. 

– Vad jag skulle säga är att med tanke på hur mycket vår valsäkerhet granskas nuförtiden är detta en oroande händelse och det handlar verkligen om allmänhetens förtroende för våra val, säger Wolf. 

Kandidaterna informeras om situationen

Vid 18-tiden på tisdagen uppgav flera amerikanska medier att Demokraterna i Iowa satt i ett telefonmöte med kandidaternas kampanjer för att informera om läget. 

Flera av kandidaterna anlände under tisdagen – utan att resultat från Iowa – till New Hampshire, som är nästa delstat att rösta under primärvalssäsongen.

Elizabeth Warren sa när hon mötte journalister efter ankomsten: 

– När jag lämnade Iowa sa jag att det fortfarande var för tidigt att säga vem som vunnit och det är det fortfarande. Men jag tycker att det känns bra.

Pete Buttigieg har kritiserats efter att ha hållit sett segerrusigt tal till sina anhängare i Iowa under natten – trots att det inte fanns något resultat. Den förre borgmästaren från South Bend sa bland annat att supportrarna hade ”chockat nationen”.

Hans kampanj har senare släppt sina egna siffror, som man sammanställt från 75 procent av röstningsställena. Det visade att Buttigieg där hade vunnit 28 procent av delstatens delegater. Under tisdagen sa Buttigieg i MSNBC:

– Vi tittade på våra interna siffror som vi hade och började inse att något extraordinärt hade inträffat i går kväll. 

Trump: ”Fullständig katastrof”

Även Bernie Sanders-kampanjen släppte egna siffror som visade att han vunnit. 

Joe Bidens och Elizabeth Warrens kampanjer kom också med indikationer på att de hade gjort bra ifrån sig. 

President Donald Trump har samtidigt glatt sig åt röstningskaoset i Iowa och skriver på Twitter:

”Demokraternas Caucus är en fullständig katastrof. Inget fungerar, precis som när de styrde landet.”

Trump sa dock att ansvaret inte låg på Iowa som delstat och menade att primärvalssäsongen fortsättningsvis ska inleds i Iowa.

”Viktig tradition”, skriver Trump på Twitter. 

TV: Resultatet i Iowa försenas kraftigt

Resultatet i Iowa försenas kraftig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.