Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löftena för platsen
i säkerhetsrådet

Stefan Löfven reste till Etiopien tillsammans med biträdande finansminister Per Bolund och biståndsminister Isabella Lövin. Hemligstämplade handlingar avslöjar att det handlade om att övertyga länder att rösta för Sverige i säkerhetsrådet.Foto: Anna-Karin Nilsson

Här är några av Stefan Löfvens löften i kampanjen för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd:

Träning av diplomater i ögruppen Komorerna, affärsmöten för presidenten i Benin, stärkt handelsutbyte med Namibia - och ifrågasättande av varför den exotiska paradisön Mauritius kallas för "skatteparadis".

Expressen har tagit del av innehållet i hemligstämplade handlingar som visar hur statsministern raggade röster av presidenter, premiärministrar och utrikesministrar på en konferens i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Tidigare avslöjanden om kampanjen

Redan i våras avslöjade Dagens Nyheter att regeringen använt biståndspengar i kampanjen. En oberoende stiftelse beviljades miljoner som sedan UD använde för att betala bland annat restaurangbesök, hotell och flygbiljetter när 27 FN-ambassadörer besökte Sverige.

Flera av de som var med på gratisresan till Sverige representerade fattiga ö-nationer och utvecklingsländer i tredje världen.

Enligt Sveriges radios Ekot kostade säkerhetsrådskampanjen 27 miljoner kronor under tre år - vilket internt i regeringskansliet anses vara "mycket billigt".

Den 1 januari nästa år tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd.

– En stor seger för svensk utrikespolitik och svensk diplomati, enligt utrikesminister Margot Wallström.

Men hur gick det egentligen till när den svenska regeringen lyckades övertyga länder som Namibia, Fiji, Madagaskar, Niger, Mauritius och Komorerna att stödja kandidaturen?

Expressen har nu tagit del av innehållet i hemligstämplade dokument inifrån regeringshögkvarteret Rosenbad. Där avslöjas bland annat hur statsminister Stefan Löfven agerade när han mötte presidenter och utrikesministrar i samband med konferensen Financing for Development (FfD) i Addis Abeba, Etiopien, förra sommaren. Löfven reste dit i sällskap med biträdande finansminister Per Bolund och biståndsminister Isabella Lövin.

Sydsudans president Salva KiirFoto: Jerome Delay / AP

Den officiella förklaringen till resan var att de skulle "föra fram Sveriges fokusområden grön ekonomi, jämställdhet, finansiella flöden och skatte- och kapitalflykt samt bistånd."

Men innehållet i de hemligstämplade dokumenten avslöjar att det i själva verket handlade om att övertyga länder att rösta för Sverige i säkerhetsrådet.

Stefan Löfven konstaterade själv i ett dokument som skickades till flera nära medarbetare - bland dem kabinettsekreterare Annika Söder - efter resan till Addis Abeba:

"Vänner,

Följande i korthet från de bilateraler som hölls i samband med Ffd i Addis 13-16 juli. Fokus ligger på SRK och uppföljning. Taxam om kollegerna på SRK (säkerhetsrådskampanjen, red anm) ser till att detta når rätt landhandläggare på geograferna och att relevanta utlandsmyndigheter får information om resp land."

"Viktigt utrota fattigdom"

Statsministern berättade sedan om sina möten med presidenter och utrikesministrar.

Om Namibias president Hage Geingob skrev han till exempel:

"Presidenten mindes samarbete med Sverige sedan 60-talet och möten med Olof Palme. Viktigt utrota fattigdomen i NM. Arbetslösheten måste hanteras. För detta behövdes turistsektorn stärkas. Handel och investeringar mycket viktiga. NMs ambassad i Sthlm skulle följa upp hur samarbetet med SE kunde stärkas. Jag informerade UM (utrikesministern, red anm) om MWs (Margot Wallström, red anm) initiativ om kvinnligt nätverk. Hon såg fram emot möte i NY."

Stefan Löfven frågade i mejlet sina medarbetare om handelsutbytet med Namibia kan stärkas och beordrade samtidigt de svenska ambassaderna i Pretoria och New York att följa upp Namibias löfte om stöd.

Vid statsministerns möte med Madagaskars utrikesminister Béatrice Atallah handlade samtalet om stöd för att avlasta landets skuldbörda. Utrikesministern lovade i gengäld att ta upp den svenska kandidaturen med presidenten "som bestämmer".

När statsministern träffade ministrar från Samoa handlade samtalet "nästan uteslutande om klimat och tillgång till medel ur gröna fonden och andra fonder", skrev Stefan Löfven efteråt, och fortsatte:

"Vi bör fortsatt titta på hur vi kan ge stöd till SIDS (Small Island Developing States, red anm) för access till klimatmedel. Bör kunna presenteras vid studieresan i augusti."

"Ville stärka samarbetet"

Stefan Löfven mötte också östaten Komorernas förra president Ikililou Dhoinine, som då styrde över landet med drygt 700 000 invånare.

Stefan Löfven sammanfattade efteråt i mejl till medarbetarna:

"Presidenten ville stärka det bilaterala samarbetet. Den demokratiska processen viktig. Därför hade man sökt stöd hos SE för uppkommande val. Man ville också få stöd för organisation av utrikesförvaltningen och träna diplomater. Vi lovade återkomma om detta."

Statsministern berättade sedan om när UD hjälpte Dominikanska republiken på motsvarande vis.

"En liknande lösning kan övervägas. Begäran om valstöd bör också följas upp."

"Fokus på säkerhetsläget"

Stefan Löfven skrev också om mötet med Benins dåvarande president Boni Yayi:

"Presidenten ville öka samarbetet med SE, inte minst investeringar. Jag utlovade försöka ordna möten för besökande hos Business Sweden."

Statsministern om Benins syn på den svenska kandidaturen:

"Full support, sa presidenten."

I instruktionerna till sina medarbetare fortsatte Löfven:

FN:s säkerhetsråd sammanträder.Foto: Axel Öberg

"Presidenten besöker Sverige i augusti för studiebesöken. Viktig spelare i NY och sannolikt inflytelserik i beslutsfattande. Ett möte på Business Sweden bör undersökas. Presidentens löfte följs upp i första hand i NY."

Under besöket i Etiopiens huvudstad mötte Stefan Löfven också premiärministern i Niger, Brigi Rafini.

Statsministern skrev efteråt under rubriken "samtalet":

"Fokus på säkerhetsläget och hotet från Boko Haram. PM (premiärministern, red anm) hade personligen varit involverad i etablerandet av EUCAP Sahel. UM bad om vårt stöd i IMF om förståelse för att säkerhetssituationen i landet ställer mycket stora krav på landets ekonomi. Man hade nu fått problem med IMF. Jag informerade UM om MWs initiativ om kvinnligt nätverk och möte i New York, vilket hon välkomnade.

Upprörd stämning

När statsministern träffade Mauritius utrikesminister Etienne Sinatambou blev det snabbt upprörd stämning. Bakgrunden var EU-kommissionens beslut att sätta upp Mauritius på listan över de 30 länder och områden som är skatteparadis.

Löfven sammanfattade mötet med Sinatambou:

"Mycket upprörd över KOMs listning av bland annat Mauritius som "skatteparadis". 10 länder hade drivit detta, bl a IT (Men IT hade förnekat detta vid samtal med Mauritius). SRK (säkerhetsrådskampanjen, red anm) följer upp detta med EU reppen (den svenska EU-representationen i Bryssel, red anm)."

Mauritius utrikesminister Etienne Sinatambou.

I mars i år reste biståndsminister, och vice statsministern Isabella Lövin till Sydsudan, delvis för att säkra landets stöd för den svenska kandidaturen.

I ett hemligstämplat dokument efter hennes resa konstateras:

"Vid samtal med president Salva Kiir och utrikesminister Barnaba Marial Benjamin påminde Lövin om kandidaturen till FN:s säkerhetsråd och tackade för det utlovade stödet. Sverige hoppades på fortsatt stöd från Sydsudan fram till omröstningen."

Och vidare:

"President Kiir återbekräftade Sydsudans stöd: "We do not forget our friends. South Sudan will stand by you, just as you stood by us during our struggle for independence."

"Uttryckte stöd"

Ändå sammanfattar vice statsministern Isabella Lövin:

"President Kiir och utrikesminister Benjamin uttryckte ett tydligt, om än inte översvallande, stöd för Sveriges kandidatur. Båda syntes väl insatta i frågan. Biståndsministern kommer följa upp besöket genom att träffa Sydsudans FN-ambassadör i New York den 18 mars."

Varken Stefan Löfven eller Isabella Lövin ville i går svara på Expressens frågor. I stället är det Sofia Karlberg, gruppchef på UD:s presstjänst, som besvarar frågorna till regeringen:

– Vi brukar aldrig diskutera innehåll i enskilda möten, säger hon, apropå statsministerns möten i Addis Abeba.

Byggde relationer

Vilka löften till andra länder kan ha getts kopplat till stöd för den svenska kandidaturen till säkerhetsrådet?

– Med utgångspunkt i vårt globala engagemang byggdes under vår kandidatur relationer till de andra FN-medlemmarna för att söka stöd. Huvudkomponenten var dialog och målsättningen var att berätta om Sverige som global aktör. Där det fanns möjlighet till lämpliga samarbetsytor undersöktes dessa. Att leta efter gemensamma samarbetsprojekt sker i bilaterala möten oavsett om mötet är kopplat till säkerhetsrådskandidaturen eller inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.