Löfven: "Det är upprörande"

Statsminister Stefan Löfven har inte kommenterat den parlamentariska situationen.
Foto: Axel Öberg

Både Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har konstaterat att Decemberöverenskommelsen (DÖ) har fallit.

Nu bryter Stefan Löfven tystanden.

"Det är upprörande att de borgerliga partierna bryter en överenskommelse som de skrivit under och försvarat inför väljarna", säger statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

Det var på Kristdemokraternas riksting på fredagen som KD beslutade att lämna decemberöverenskommelsen.

Efter ett samtal med partikollegerna i alliansen meddelade KD:s partiledare Ebba Bush Thor kort därefter att DÖ nu har fallit. Det bekräftades även av Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

– Jag konstaterar att den är upphävd, då gäller det även för vår del, säger hon vid en pressträff på kvällen.

Men från regeringspartiernas sida var det inledningsvis tyst på många håll. Expressen har varit i kontakt med Stefan Löfvens pressekreterare som uppger att de inte kan erbjuda en kommentar från statsministern för tillfället utan hänvisar till Tomas Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

"Det är upprörande"

Senare på kvällen kommenterade statsministern den parlamentariska situationen för TT.

"Det är upprörande att de borgerliga partierna bryter en överenskommelse som de skrivit under och försvarat inför väljarna", säger statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

"Decemberöverenskommelsen tvingades fram genom de borgerliga partiernas ovilja till samarbete när Sverigedemokraterna bröt mot riksdagens praxis. Redan innan valet klargjorde jag att det nya parlamentariska läget skulle kräva nya lösningar."

Löfven öppnar samtidigt för ett fortsatt samarbete mellan blocken och skriver att att det hela tiden bara funnits två alternativ till DÖ. Det ena är blocköverskridande samarbete och det andra är att göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

"Sverige står inför några av de svåraste utmaningarna i modern tid. Krisen i skolan, den höga arbetslösheten och flyktingkrisen måste adresseras kraftfullt. Det kräver nu att de borgerliga partierna står för sina nya löften och att de inte skapar ytterligare parlamentariska låsningar", skriver han i kommentaren till TT.

Senare på kvällen kommenterade även miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin decemberöverenskommelsen som rivits upp och hoppas nu på samarbete över blockgränserna trots detta.

"Dagens olika besked från de borgerliga partiledarna skapar frågetecken gällande hur de ser på konsekvenserna av en bruten Decemberöverenskommelse. Men det skapar också möjligheter för det som Sverige behöver – mer politiskt samarbete över de gamla blockgränserna", säger de i ett skriftligt uttalande till TT.

"Vi ser fram mot en höst där vi kommer att söka breda samarbeten i centrala och avgörande frågor", fortsätter de att skriva i kommentaren.

Osäkert säkerhetspolitiskt läge

Tomas Eneroth, Socialdemokraterna, kommenterade innan Anna Kinberg Batra gick ut och sa att DÖ nu är upphävd:

– Jag förutsätter att övriga borgerliga partier bekräftar decemberöverenskommelsen och fullföljer den överenskommelse de har ingått, säger Eneroth i ett sms via sin pressekreterare till Expressen.

– Sverige befinner sig mitt i ett osäkert säkerhetspolitiskt läge och en internationell flyktingkatastrof. Då behövs knappast parlamentariskt kaos utan snarare mer samverkan och gemensamt ansvarstagande.

Efter att Anna Kinberg Batra bekräftade att DÖ nu är upphävd har Expressen sökt Tomas Eneroth på nytt. Han pressekreterare hälsar att man ska försöka återkomma med en ny kommentar.

Miljöpartiet tysta efter Kinberg Batras uttalande

Expressen talade med Miljöpartiets gruppledare Jonas Eriksson strax innan Anna Kinberg Bartras pressträff om den parlamentariska situationen efter KD:s beslut att lämna DÖ.

– Vi är överraskade över att KD går i den här riktningen och överger en överenskommelse som det inte ens var ett år man själv var med och tog initiativ till att besluta, säger han.

– Det strider mot all praxis i politiken och civilsamhället. Avtal ska hållas.

– Jag utgår i från att de andra partierna i borgerligheten agerar seriöst och står fast vid överenskommelsen.

KD:s partiledare Ebba Busch Thor sa på en presskonferens att hon uppfattar det som att DÖ har fallit. Är det så ni ser på det också?

– Nej, jag ser bara att Kristdemokraterna på eget bevåg har valt att bryta överenskommelsen. Det tycker jag sårar deras eget förtroende.

Efter Anna Kinberg Batra bekräftat att DÖ har övergetts bad Expressen Jonas Eriksson (MP) om en ny kommentar. Då hälsade han via sin pressekreterare att han inte uttalar sig mer under kvällen, och att det inte heller finns någon möjlighet att få en kommentar från någon annan i partiet.

Inte heller Stefan Löfven vill ge några kommentarer.

– Tomas Eneroth avböjer att kommentera just för stunden, säger gruppledarens presskontakt Åsa Söderén till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.