Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lobbyorganisation vill att Lundin oil utreds

Foto: Cornelia Nordström

Addis Abeba. Omtvistade Lundin Oil misstänks ha brutit mot svenska börsregler med sina affärer i det krigshärjade Sudan.

Nu kräver lobbyorganisationen Bloodhound att regeringen utreder om oljebolaget vilselett aktieägarna.

Finansminister Anders Borg är en av dem som äger aktier i bolaget via en fond.

- Lundin har en skyldighet att agera ansvarsfullt och ta socialt ansvar, säger han.

Bolagen i Borgs fond

Avanza Zero är en indexfond som investerar i de 30 största börsbolagen på Stockholmsbörsen.

Avanza rekommenderar inte fonden till dem som vill göra snabba vinster, utan till sparare som planerar att ta ut sina pengar om tidigast fem år.

ABB

Alfa Laval

ASSA ABLOY B

Atlas Copco A

Atlas Copco B

AstraZeneca

Boliden

Electrolux B

Ericsson B

Getinge B

Hennes & Mauritz B

Investor B

Lundin Petroleum

Modern Times Group B

Nordea Bank

Nokia

Sandvik

SCA B

SCANIA B

SEB A

Securitas B

Handelsbanken A

Skanska B

SKF B

SSAB A

Swedbank A

Swedish Match

Tele2 B

TeliaSonera

Volvo B

De svenska ministrarnas schema i går

08.00 Möte med Etiopiens vice utrikesminister, Berhane Gebrechristos.

10.00 Möte med finansminister Sufian Ahmed och premiärminister Hailemariam Desalegn och riksbankens ordförande Teklewold Atnafu. De diskuterade ekonomi och politik, pressfrihet, yttrandefrihet och civila organisationers möjlighet att verka i samhället som en förutsättning för framtida investeringar.

- Det vi har understrukit i dag är att om man ska se en fortsatt tillväxt där jordbruket växer, där man får mer av textilindustri och annat bygger det på att företag kan lägga produktion här med ett 20- till 30-årigt perspektiv, då måste man tro att det också sker en demokratisk utveckling, säger Anders Borg.

11.30 Möte på svenska ambassaden med Jan Mikkelsen, IMF, och Guang Z. Chen, Världsbanken.

12.40 Lunch med ambassadörer från Nigeria, Kenya, Botswana, Egyp- ten, Sydafrika och Seychellerna.

14.30 Finansminister Anders Borg besöker råvarubörsen i Addis Abeba. Biståndsminister Gunilla Carlsson besöker kvinnocenter för unga kvinnor som jobbat i Gulfområdet.

16.30 Ministrarna deltar i diskussion om hållbar utveckling på Addis Abeba University. Anders Borg beskrev utvecklingen som en "pågående afrikansk renässans". Gunilla Carlsson pratade om biståndet som en katalysator för företagande.

19.00 Avresa mot Abuja i Nigeria.

Regnet hänger i luften utanför råvarubörsen i Addis Abeba. Anders Borg har precis ringt in eftermiddagssessionen på sitt besök på ECX, en av två råvarubörser i Afrika.

- Jag önskar en bra dag för både köpare och säljare, säger han och ler stort när han slår i klockan och handeln är i gång.

Där inne handlas det febrilt med råvaruaktier som kaffe, sesamfrön, majs och bönor.

- Jag uppskattar en gammaldags börsmarknad även om e-handeln kommer att ta över även här, säger Anders Borg till börschefen Anteneh Assefa på väg ut.

Kräver demokratisering

Finansministern är i Etiopien för att träffa ministrar och representanter från centralbanken och näringslivet. Fokus ligger på den ekonomiska tillväxten - men en demokratisk utveckling i landet är en förutsättning för långsiktiga svenska investeringar.

Inför Anders Borgs resa till Addis Abeba krävde de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye att finansministern skulle ta upp Sveriges syn på pressfrihet under besöket.

Schibbye och Persson greps i Ogaden-regionen förra året i ett försök att granska det FN och flera frivilligorganisationer beskriver som grova brott mot mänskliga rättigheter, bland annat i de sydvästra områden som Lundinkontrollerade Africa Oil ägde projekteringsrättigheterna till.

Tog upp pressfriheten

- I mitt möte med premiärministern tog jag bland annat upp den kritik som funnits från Amnesty international och andra organisationer. Vi var flera gånger inne på journalisters rättigheter och det faktum att det finns inspärrade journalister här, och att det naturligtvis är en politisk dimension som är väldigt besvärlig. Det måste ske en utveckling mot en demokratisering, säger Anders Borg.

Du har själv kritiserats för ditt aktieinnehav i Lundin Oil. Hur rimmar det med att vara här som finansminister och prata om demokratifrågor?

- Jag har valt att ha en Sverigefond just för att slippa ta ställning till enskilda aktier. Det centrala är att alla svenska bolag har en skyldighet att agera på ett ansvarsfullt sätt i alla olika länder och det är bra att vi har en diskussion kring det här, för det är vad svenska kunder och svenska allmänheten kräver, säger Anders Borg.

Vill att bolaget granskas

Lundin Oil har tidigare fått stark kritik från bland annat FN för sitt agerande i Sudan och Etiopien.

Nu kräver lobbyorganisationen Bloodhound att finansinspektionen utreder om bolaget brutit mot svenska börsregler och fört aktieägare bakom ljuset genom att sprida falsk information.

- Många liv hade sparats och mycket lidande hade kunnat undvikas i Sudan om Lundin rättmätigt hade rapporterat till aktieägarna om vad som hände där mellan 1997 och 2003, säger organisationens grundare Philip Clarke.

Sedan Lundin Petroleum på sin bolagsstämma i maj i fjol stoppat kravet på en oberoende granskning av arbetet i Sudan och Etiopien var det flera aktieägare som sålde sina innehav, däribland jättar som AMF Pension och Folksam.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!