Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Lobbyorganisation vill att Lundin oil utreds

Publicerad

Addis Abeba. Omtvistade Lundin Oil misstänks ha brutit mot svenska börsregler med sina affärer i det krigshärjade Sudan.

Nu kräver lobbyorganisationen Bloodhound att regeringen utreder om oljebolaget vilselett aktieägarna.

Finansminister Anders Borg är en av dem som äger aktier i bolaget via en fond.

- Lundin har en skyldighet att agera ansvarsfullt och ta socialt ansvar, säger han.

Regnet hänger i luften utanför råvarubörsen i Addis Abeba. Anders Borg har precis ringt in eftermiddagssessionen på sitt besök på ECX, en av två råvarubörser i Afrika.

- Jag önskar en bra dag för både köpare och säljare, säger han och ler stort när han slår i klockan och handeln är i gång.

Där inne handlas det febrilt med råvaruaktier som kaffe, sesamfrön, majs och bönor.

- Jag uppskattar en gammaldags börsmarknad även om e-handeln kommer att ta över även här, säger Anders Borg till börschefen Anteneh Assefa på väg ut.

Kräver demokratisering

Finansministern är i Etiopien för att träffa ministrar och representanter från centralbanken och näringslivet. Fokus ligger på den ekonomiska tillväxten - men en demokratisk utveckling i landet är en förutsättning för långsiktiga svenska investeringar.

Inför Anders Borgs resa till Addis Abeba krävde de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye att finansministern skulle ta upp Sveriges syn på pressfrihet under besöket.

Schibbye och Persson greps i Ogaden-regionen förra året i ett försök att granska det FN och flera frivilligorganisationer beskriver som grova brott mot mänskliga rättigheter, bland annat i de sydvästra områden som Lundinkontrollerade Africa Oil ägde projekteringsrättigheterna till.

Tog upp pressfriheten

- I mitt möte med premiärministern tog jag bland annat upp den kritik som funnits från Amnesty international och andra organisationer. Vi var flera gånger inne på journalisters rättigheter och det faktum att det finns inspärrade journalister här, och att det naturligtvis är en politisk dimension som är väldigt besvärlig. Det måste ske en utveckling mot en demokratisering, säger Anders Borg.

Du har själv kritiserats för ditt aktieinnehav i Lundin Oil. Hur rimmar det med att vara här som finansminister och prata om demokratifrågor?

- Jag har valt att ha en Sverigefond just för att slippa ta ställning till enskilda aktier. Det centrala är att alla svenska bolag har en skyldighet att agera på ett ansvarsfullt sätt i alla olika länder och det är bra att vi har en diskussion kring det här, för det är vad svenska kunder och svenska allmänheten kräver, säger Anders Borg.

Vill att bolaget granskas

Lundin Oil har tidigare fått stark kritik från bland annat FN för sitt agerande i Sudan och Etiopien.

Nu kräver lobbyorganisationen Bloodhound att finansinspektionen utreder om bolaget brutit mot svenska börsregler och fört aktieägare bakom ljuset genom att sprida falsk information.

- Många liv hade sparats och mycket lidande hade kunnat undvikas i Sudan om Lundin rättmätigt hade rapporterat till aktieägarna om vad som hände där mellan 1997 och 2003, säger organisationens grundare Philip Clarke.

Sedan Lundin Petroleum på sin bolagsstämma i maj i fjol stoppat kravet på en oberoende granskning av arbetet i Sudan och Etiopien var det flera aktieägare som sålde sina innehav, däribland jättar som AMF Pension och Folksam.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag