Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lobbyns krav: Poliser med vapen i skolorna

Foto: Evan Vucci

En vecka efter skolmassakern i Sandy Hook hölls minnesstunder och en tyst minut för offren.

Samtidigt tog vapenlobbyn NRA bladet från munnen och krävde beväpnade poliser i alla skolor – redan i januari.

- Det enda som stoppar en dålig människa med ett vapen är en god människa med ett vapen, säger organisationens vd Wayne LaPierre.

Foto: Foto: Cliff Owen Den inflytelserika lobbyorganisationen National Rifle Association (NRA) har varit ovanligt tyst under veckan som gått sedan Adam Lanza, beväpnad med en arsenal värdig en kommandosoldat, sköt ner 20 barn och sex vuxna på en grundskola i Connecticut. På fredagen gjorde till slut organisationens ledare ett giftigt och välbevakat framträdande där de anklagade politiker, medier och våldsamma datorspel för medskyldighet till massakern.

"Bara vapen hjälper"

Enligt organisationens vd Wayne LaPierre, som flera gånger avbröts av högljutt protesterande åhörare, hade beväpnade vakter kunnat rädda liv i Sandy Hook.

- Varför är tanken på vapen god när de används för att skydda landets president eller vår polis, men dålig när de används för att skydda våra barn i våra skolor? frågade LaPierre och krävde att en polis placeras ut på varje skola i landet redan före terminsstarten i januari.

- Det enda som stoppar en dålig människa med ett vapen är en god människa med ett vapen.

NRA, som säger sig ha runt fyra miljoner medlemmar, är en stark röst i den amerikanska debatten och betygsätter politiker utifrån hur vapenvänliga de är.

Svar till Obama

Presskonferensen i Washington kom efter flera målmedvetna utspel från president Barack Obama om att begränsa spridningen av vissa typer av vapen och allt mer högljudda krav från politiker och medier på att ändra kurs i den känsliga vapenfrågan.

Tidigare under dagen hölls minnesstunder på många platser i USA för skolmassakerns offer. Guvernörerna i bland annat Connecticut, Maine, Illinois och Michigan beordrade att en tyst minut skulle hållas klockan 9.30 – den tidpunkt den 20-årige Lanza stormade in i skolan Sandy Hook Elementary.