Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LO vill nu komma överens om välfärden

LO vill att fack och arbetsgivare i välfärdssektorn sätter sig ner i vår och kommer överens om bland annat vinster.

– Det kaos som råder i välfärden i dag tror jag är skadligt, säger LO:s Tobias Baudin till TT.

LO byter spår när det gäller vinster i välfärden och vill nu hellre se en förhandlingslösning än lagstiftning, skriver Dagens Nyheter.

– Under året har vi haft väldigt mycket samtal med en rad aktörer inom välfärdssektorn, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande till TT.

Under samtalen tycker LO sig ha sett att det finns stora möjligheter att hitta lösningar, i en klassisk svensk modell liknande Saltsjöbadsuppgörelsen.

– Det handlar om vinstfrågan och kvalitetsfrågan, som många pratar om men som ingen lyckats hittat ett sätt att hantera, säger han.

Tobias Baudin säger att han är orolig över "populistiska utspel" i debatten och nämner exempel som att förbjuda vissa driftsformer inom välfärdssektorn.

– Jag tror att vi riskerar att få ett lapptäcke av politiska utspel, där inget händer praktiken och ingen håller ihop det på ett långsiktigt sätt. Därför tror jag att parterna, som kan sektorn, kan göra mycket tillsammans, säger han.

Vinst till löner

LO är positivt till att företag går med vinst, men vill att den största delen i så fall återinvesteras, bland annat i personallöner och vidareutbildning.

– Det ska inte vara möjligt att göra vinstutdelning om man inte har nog kvalitet. Har man inte råd att hålla en hög kvalitet inom skolan eller äldreomsorgen, då ska det inte vara möjligt att dela ut vinster, säger Tobias Baudin.

I LO:s förslag finns exempelvis kvalitetsfaktorer som bemanning och utbildning med.

– Sedan tror jag att det är viktigt att man hittar specifika kvalitetskrav inom de olika sektorerna, säger han.

Kaos skadar legitimitet

Nu hoppas han att utspelet leder till att det "händer något rejält".

– Det kaos som råder i välfärden i dag tror jag är skadligt. Inte minst tror jag att det kan skada hela legitimiteten för välfärdsstaten Sverige och påverka människors skattevilja. Man ska alltid känna att "mina pengar går till skolan, vården och omsorgen och där tas de om hand på ett sätt så att de ökar kvaliteten för mig som användare av välfärden", säger Tobias Baudin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!