Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO vill diskutera jobb – Reinfeldt säger nej

Kritiseras. Moderaterna och Fredrik Reinfeldt (till vänster) får hård kritik från Socialdemokraterna och LO för sin syn på ungdomsarbetslösheten. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson (till höger) bjuder in regeringen för att diskutera ungdomsarbetslösheten – men Fredrik Reinfeldt säger nej Foto: Cornelia/Sven Lindwall Nordström (OBS: Bilden är ett montage)
Foto: Cornelia Nordström

Kent Perssons uttalande om ungdomsarbetslösheten har fått S och LO att se rött.

Karl-Petter Thorwaldsson är dock beredd att lägga ned stridsyxan - och bjuder nu in Reinfeldt till ytterligare försök att bekämpa arbetslösheten.

Men statsministern nappar inte.

- Den lösningen finns redan, säger han.

I stället för att säga att arbetslösheten bland unga är över 20 procent beskrev i helgen M:s partisekreterare Kent Persson ungdomsarbetslösheten som att 92 procent av landets unga jobbar eller studerar. Det ger en verklig arbetslöshet på åtta procent.

På pressträffen efteråt vägrade Persson även att diskutera det faktum att många unga väljer att plugga just för att de inte får något jobb.

"Ett slag i ansiktet"

Perssons beskrivning sprider ilska inom S. SSU-ordföranden Gabriel Wikström har skickat ett öppet brev till Muf:s ordförande och kallat Perssons uttalande "ett slag i ansiktet" på de unga.

S partisekreterare Carin Jämtin stämmer in i kritiken:

- Det är oseriöst av Moderaterna att försöka dölja den stora utmaningen med ungdomsarbetslösheten genom siffertrixande, säger hon.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson är också irriterad över uttalandet och kallar det för "ljug". Samtidigt är han beredd att lägga ned stridsyxan. Via Expressen hälsar han till Fredrik Reinfeldt att han vill diskutera nya lösningar för att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

- Jag skulle gärna fortsätta diskutera med regeringen hur vi ska underlätta för ungdomar att komma i jobb. Jag öppnar för dialog, säger Thorwaldsson.

"Lösningen finns redan"

Men Fredrik Reinfeldt nappar inte. I ett sms via sin presschef säger han:

- Den lösningen finns redan. Den kallas YA-jobb och är samtal mellan fack och arbetsgivare, bland annat LO och regeringen. Det är vi som tagit initiativ till detta. De första avtalen är nu på plats och jag visade faktiskt upp handelsavtalet på vår stämma.

Han stöder Kent Perssons arbetslöshetsbeskrivning.

- Flera medier har uppmärksammat det något märkliga i att en 15-åring som går i nionde klass och söker extrajobb beskrivs som arbetslös. Jag välkomnar att vi också för diskussioner om vad olika siffror visar.

Jobbpakten som misslyckades

Samarbeten mellan LO och regeringen är inget nytt. På Almedalsveckan 2012 lanserade Fredrik Reinfeldt jobbpakten - en trepartslösning mellan regering, LO och Svenskt näringsliv för att få bukt med ungdomsarbetslösheten.

Fredrik Reinfeldts plan var att pakten skulle införas under första halvåret i år. Men i januari kom beskedet att jobbpakten sprack eftersom parterna inte hade lyckats komma överens.

YA-jobb för unga ska ersätta jobbpakten

YA-jobb - yrkesintroduktionsanställningar - börjar gälla vid årsskiftet och riktar sig till ungdomar upp till 23 år som inte har någon arbetslivserfarenhet. Medan YA-anställningen gäller får den anställde 75 procent av den avtalsenliga lönen.

Arbetsgivare som anställer ungdomar via anställningsformen får ett statligt bidrag till lönen samt ett handledarstöd.

Bakgrunden till yrkesintroduktionsanställningarna är trepartssamtalen mellan regeringen, fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna. Det vill säga den tidigare jobbpakten.

YA-jobben kom till efter att Jobbpakten sprack i januari i år av de då redan påbörjade förhandlingarna på förbundsnivå.

Källor: Regeringen.se och Sveriges radio

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.