Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LO-toppen: "Flytta från geggamojan i mitten"

LO-toppen har bjudit in V-ledaren Jonas Sjöstedt till ett styrelsemöte. Foto: OLLE SPORRONG
Att samarbeta med Jonas Sjöstedt är ett alternativ bland flera för en vänsterorienterad politik, uppger Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL

LO har bjudit in V-ledaren Jonas Sjöstedt till ett styrelsemöte.

Det i hopp om att hitta samarbeten för att flytta den politiska debatten åt vänster.

– Vi måste få mer debatt på den vänstra halvan i politiken för att flytta från den här geggamojan i mitten, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är inte nöjd med dagens politiska läge. 

Uppgörelsen mellan S, MP, C och L  har flyttat den politiska debatten åt ett borgerligt håll som inte gynnar föreningens medlemmar. Där kräver LO-toppen ändring.

– Annars är risken väldigt stor att all debatt kommer att handla om marginalskattesänkningar som det varit det senaste halvåret, säger han och fortsätter:

– Det är så oändligt mycket större frågor som människor är oroliga över; att få tag på en hyresrätt till en bra kostnad, att få en bra omskolning om du förlorar jobbet, att se till att vi stärker sjukvården och barnomsorgen.

Bjudit in Jonas Sjöstedt till möte

I syftet att hitta samarbeten för att driva LO:s frågor framåt har föreningen bjudit in V-ledaren Jonas Sjöstedt till ett styrelsemöte. Mötet, som uppges vara planerat till torsdagen, ska dock inte betyda att man nu allierar sig med Vänsterpartiet.

– Vi kommer inte att ha en allians, däremot har vi varit positiva till att opinionsbilda tillsammans med Vänsterpartiet och andra politiska yttringar till vänster i politiken, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han specificerar inte exakt vilka grupper LO kan tänkas samarbeta med, men lyfter Reformisterna inom S som ett exempel. 

Reformisterna, med ledning av Daniel Suhonen, positionerar sig som kritiker mot Socialdemokraternas uppgörelse med MP, C och L. Gruppens mål är att styra partiet mot mer traditionell socialdemokratisk politik, genom förslag som att återförstatliga apoteken, järnvägen och posten, samt att höja pensionerna för de med lägst pension.

– Vi måste få mer debatt på den vänstra halvan i politiken för att flytta från den här geggamojan i mitten och ut på vänsterkanten, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!