Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LO: Sveriges problem riskerar nu att fördjupas

Foto: LARS EPSTEIN / DN
Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.

”Den liberala ekonomiska politik som S, C, L och MP kommit överens om leder Sverige mot större inkomstklyftor och ökad polarisering.

I stället måste en mer progressiv politik formas som bekämpar klyftorna och stärker löntagarnas trygghet”, skriver åtta LO-ekonomer i en debattartikel i onsdagens SvD.

Ola Pettersson, Anna Almqvist, Åsa-Pia Järliden Bergström, Julia Boguslaw, Thomas Carlén, Håkan Hellstrand, Torbjörn Hållö och Anna-Kirsti Löfgren är de åtta ekonomer från LO som undertecknat debattartikeln i SvD.

I den reagerar de på den nya liberala ekonomiska politik S och MP har kommit överens om tillsammans med C och L:

”Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har gemensamt utarbetat en sakpolitisk överenskommelse för mandatperioden. Det är ett omfattande reformprogram som täcker stora delar av den ekonomiska politiken och innebär betydande ingrepp i den svenska partsmodellen på arbetsmarknaden. Vår syn är att de fyra partiernas program inte kommer att lösa Sveriges problem. I stället riskerar de att fördjupas.”, skriver de åtta LO-ekonomerna bland annat.

Tre stora utmaningar för Sverige

Särskilt vill de peka på – vad de anser vara – tre stora utmaningar för Sverige:

Sverige är det OECD-land där inkomst skillnaderna ökat mest sedan 1980-talet. 

Sverige har ett växande välfärdsunderskott. 

Sverige är det EU-land som relativt befolkningen under flera år gett flest flyktingar uppehållstillstånd. 

För att förhindra att den samlade ekonomiska politiken under mandatperioden bidrar till större inkomstklyftor och ökad polarisering krävs mycket stora ambitionshöjningar på ett antal politiska områden, menar ekonomerna.