Slå spikar i alliansledarnas huvuden, uppmanade LO.
Slå spikar i alliansledarnas huvuden, uppmanade LO.

LO: Slå spikar i partiledarnas ansikten

Publicerad
Uppdaterad
LO ville se alliansens partiledarna spikade.
Och uppmanade ungdomarna på Hultsfredsfestivalen att slå in en spik i deras ansikten.
- Jag blev chockad och reagerade direkt, säger LUF:s Nina Larsson.
Nu krävs Wanja Lundby-Wedin på en ursäkt.
Wanja Lundby-Wedin.
Många festivalbesökare på Hultsfred fick en chock när de kom till LO:s tält på området. Där uppmanade LO ungdomarna att "slå en spik i alliansens politik". De hade byggt upp en träbänk med fotografier av partiledarnas ansikten. Sedan skulle man spika i deras ansikten. - Jag reagerade direkt och sa åt dem, men de var helt oförstående av kritiken, säger Liberala ungdomsförbundets förbundssekreterare Nina Larsson till Expressen.se. Men LO försvarar spikningen. - Vi hade en lapp uppsatt där det stod att det inte var partiledarna som personer vi var ute efter utan deras politik, säger ungdomsansvarige Henrik Tvarnø från LO:s avdelning 13 till TT.

Uppmaning till våld

- Klart att partiledarna får stå ut med en del skit, men de är också människor. Det är våldsanspenling att spika i någons ansikte, säger Nina Larsson. Och det var inte bara Nina Larsson som reagerade på LO:s spikuppmaning. Efter kritik bytte man ut ansiktena mot partiernas symboler. - Flera på festivalen hade reagerat och de sa att folk hade tagit illa vid sig. Men det borde man ha tänkt på innan. LUF:s ordförande, Fredrik Malm, kräver att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin offentligt ber partiledarna om ursäkt. - Wanja är ansvarig för det här och måste be om ursäkt, säger Malm. Han ser ingen rolig grej i spikningen. - Att fackligt anställda delar ut hammare och spik för att slå in i ansiktet på partiledarna är osmakligt. Det är groteskt. Expressen.se har förgäves sökt Wanja Lundby-Wedin för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag