Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LO: Slå spikar i partiledarnas ansikten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Slå spikar i alliansledarnas huvuden, uppmanade LO.

LO ville se alliansens partiledarna spikade.

Och uppmanade ungdomarna på Hultsfredsfestivalen att slå in en spik i deras ansikten. 

- Jag blev chockad och reagerade direkt, säger LUF:s Nina Larsson.

Nu krävs Wanja Lundby-Wedin på en ursäkt.

Wanja Lundby-Wedin.
Foto: VIKSTRÖM ROGER

 Många festivalbesökare på Hultsfred fick en chock när de kom till LO:s tält på området. Där uppmanade LO ungdomarna att "slå en spik i alliansens politik". De hade byggt upp en träbänk med fotografier av partiledarnas ansikten. Sedan skulle man spika i deras ansikten.  - Jag reagerade direkt och sa åt dem, men de var helt oförstående av kritiken, säger Liberala ungdomsförbundets förbundssekreterare Nina Larsson till Expressen.se. Men LO försvarar spikningen.  - Vi hade en lapp uppsatt där det stod att det inte var partiledarna som personer vi var ute efter utan deras politik, säger ungdomsansvarige Henrik Tvarnø från LO:s avdelning 13 till TT.

Uppmaning till våld

 - Klart att partiledarna får stå ut med en del skit, men de är också människor. Det är våldsanspenling att spika i någons ansikte, säger Nina Larsson.  Och det var inte bara Nina Larsson som reagerade på LO:s spikuppmaning. Efter kritik bytte man ut ansiktena mot partiernas symboler.  - Flera på festivalen hade reagerat och de sa att folk hade tagit illa vid sig. Men det borde man ha tänkt på innan.  LUF:s ordförande, Fredrik Malm, kräver att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin offentligt ber partiledarna om ursäkt. - Wanja är ansvarig för det här och måste be om ursäkt, säger Malm.  Han ser ingen rolig grej i spikningen.  - Att fackligt anställda delar ut hammare och spik för att slå in i ansiktet på partiledarna är osmakligt. Det är groteskt. Expressen.se har förgäves sökt Wanja Lundby-Wedin för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.