Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO ryter ifrån: ”En krigsförklaring”

PTK efter las-kollapsen: ”Olyckligt att LO lämnar”
LO kallar Svenskt Näringsliv förslag för en krigsförklaring
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Martin Wästfelt från PTK
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förhandlingarna om arbetsrätten kraschade än en gång.  

Nu skärper flera LO-förbund tonen och riktar hård kritik mot Svenskt Näringsliv.

”Skulle Svenskt Näringslivs förslag bli underlag för en ny lagstiftning så är det en krigsförklaring mot LO och alla medlemmar i ett LO-förbund”, skriver de i en debattartikel.

Efter långa förhandlingar om arbetsrätten kollapsade samtalen än en gång efter att LO enhälligt röstat ned avtalsförslaget. Flera LO-förbund går nu till hård attack och kritiserar Svenskt Näringsliv och PTK i en debattartikel i tidningen Arbetet. 

”Arbetsgivarnas förslag till uppgörelse skulle få förödande konsekvenser för våra medlemmar och kraftigt flytta balansen på arbetsmarknaden till arbetsgivarnas fördel”, skriver ordföranden för sju LO-förbund.

LO-förbunden som skrivit under debattartikeln är: Byggnads, Målarna, Elektrikerna, Transport, Pappers, Fastighet och Seko. De menar att det senaste avtalsförslaget bara skulle öka arbetsgivarnas makt och minska tryggheten för arbetarna. Samma LO-förbund, förutom Elektrikerna har även sagt nej till att återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv och PTK kom överens om ett nytt avtal kring arbetsrätten. LO tackade nej till förslaget.
Foto: LISA MATTISSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

PTK: ”Det är Beklagligt”

Martin Wästfelt är ordförande för PTK:s förhandlingsgrupp. Han tycker det är tråkigt att parterna inte kunde komma överens om arbetsrätten. 

– Det är beklagligt att man inte orkar ta det här i mål, sa Martin Wästfelt efter att förhandlingarna återigen bröt ihop. 

Men nu slår alltså LO-ordföranden tillbaka och kritiserar förslaget som låg på bordet vid förhandlingarna. 

”Det skulle skapa tysta arbetsplatser och godtyckliga uppsägningar”, skriver de i debattartikeln.

Det är LAS:

Las, eller Lagen om anställningsskydd, är en lag som är till för att skydda arbetstagaren. Den reglerar villkor för uppsägningar och anställningar. 


Enligt januariavtalet kom regeringen, Centerpartiet och Liberalerna överens om att modernisera arbetsrätten och se till så att den anpassas efter dagens arbetsmarknad. 


I det nya förslaget presenteras nya turordningsregler vid uppsägningar och andra regler för anställningar. Det är detta som LO, PTK och Svenskt Näringsliv hittills haft tuffa förhandlingar om. 

Centerpartiet: ”Vi går vidare med las-utredningen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.