Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven efter LO-fackens nya besked: ”Historiskt”

Stefan Löfven (S) hyllar beskedet om att Kommunal och IF Metall hoppar på las-överenskommelsen.
Nyamko Sabuni och Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Foto: Kommunal
Foto: Skärmdump Svenskt Näringsliv
Stefan Löfven
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven hyllar beskedet om att Kommunal och IF Metall hoppar på las-överenskommelsen som Svenskt Näringsliv och PTK tecknat tidigare.

Statsministern kallar det en ”historisk överenskommelse om trygghet, omställning och flexibilitet”.

Centerpartiet och Liberalerna är positiva till beskedet och menar att det är ”slutförhandlat” när överrenskommelsen landar på politikernas bord. 


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Den 16 oktober valde PTK och Svenskt Näringsliv att ställa sig bakom överenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd – men LO valde att säga nej. 

På fredagsförmiddagen bjöd Kommunal, IF Metall, PTK och Svenskt näringsliv till pressträff. Och då berättade de två LO-facken – Kommunal och IF Metall att de bestämt sig för att haka på las-överenskommelsen som PTK och Näringsliv tecknat tidigare. 

– Till vår glädje har IF Metall och Kommunal har anslutit sig, Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, på pressträffen. 

Statsminister Stefan Löfven, beskriver överenskommelsen som historisk: 

– Det har inte varit en rak väg och den har knappast varit enkel. Förhandlingar om ett nytt huvudavtal har pågått länge och i flera omgångar utan att man kommit fram till något.  Det är många på båda sidorna som sett behovet så den här överenskommelsen är ett styrkebesked, säger han på presskonferensen. 

C och L är positiva 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf riktar ett tack till Kommun och IF Metall. 

”All heder till de organisationer som klarar av att förhandla, kompromissa och ta ansvar i svåra frågor”, kommenterar Lööf i ett inlägg på Facebook. 

Även Arman Teimouri, Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson, säger att det är ”slutförhandlat” och att politiken ska ta ansvar och genomföra moderniseringen. 

– Nu avslutas förhandlingar och de har varit långa och svåra, men också bitvis väldigt tuffa. Men nu har en stor majoritet av arbetsmarknadens parter kommer överens och ställer sig bakom överenskommelsen. Den stärker konkurrenskraften för Sverige och för den anställda som individer och grupp. Dörren är inte stängd för att fler ska ansluta sig, tvärtom, säger Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv. 

Nu krävs lagstiftning i linje med överenskommelsen för att den ska gälla. 

Enligt Annie Lööf (C), ska politiken nu genomföra avtalet ”till punkt och pricka” 

Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl
Foto: LARS SCHRÖDER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Transports ilska: ”Skiter i allt” 

Men det är inte alla som är nöjda över den nya överenskommelsen. 

– Vi som förbund måste på allvar fundera på LO:s framtida roll som samordnare när IF Metall och Kommunal uppenbart skiter i allt som vi är överens om inom LO-familjen dagen efter vi fattar beslut, säger Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth i ett pressmeddelande.

Ekonomiska möjligheter till utbildning

– Vi har hela tiden strävat efter balans och en bred uppslutning. Det är därför positivt att vi har hittat en lösning som gör att två så stora och viktiga fackförbund som IF Metall och Kommunal väljer att ansluta sig till överenskommelsen. Det är bra för de anställda, bra för hela arbetsmarknaden och det stärker överenskommelsen ytterligare, säger förhandlingschefen Martin Wästfelt, i ett pressmeddelande

Avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv har förändrats på flera punkter. En av de punkterna är att även de med visstidsanställningar kommer få tillgång till omställningsstöd. Till exempel 80 procent av sin lön, om man väljer att studera. 

”Det innebär kraftigt förbättrade ekonomiska och praktiska möjligheter till utbildning under arbetslivet - både för den som har ett jobb och för personer som är mellan jobb”, skriver PTK i ett pressmeddelande. 

Missa inga politiknyheter: https://www.expressen.se/premium/politik/

SE MER: 

Kommunals förbundsordförande om varför Kommunal och IF Metall hoppar på las-överenskommelsen.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.