Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LO-medlemmarna flyr från S – facket lovar tusentals röster

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lena Rådström Baastad
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunals ordförande Tobias Baudin
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

S tappar stort bland LO-medlemmar och SD går framåt, visar SBC:s partisympatiundersökning. 

Samtidigt är det största LO-facket Kommunals mål att hälften av medlemmarna - 250 000 - ska rösta på Socialdemokraterna. 

– Detta visar att det inte kommer att bli en lätt valrörelse, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Krisen inom Socialdemokraterna fortsätter. I förra veckan kom SCB:s stora opinionsundersökning som visar att partiet tappat 4,3 procentenheter på sex månader och nu är nere på 28,3 procent. 

Nu kommer nästa kalldusch. SCB:s statistik som visar väljarnas partisympatier visar att Socialdemokraterna tappar stort bland LO-medlemmar. 

Tappar bland LO-medlemmar

I SCB:s novembermätning uppgav 46,4 procent av LO-medlemmarna att de sympatiserade med S. I majmätningen är den siffran nere på 38,5 procent.

Samtidigt ökar de som sympatiserar med Sverigedemokraterna i gruppen LO-väljare. Partiet är sedan tidigare näst störst bland LO-anslutna. 

I gruppen arbetare har stödet ökat från 13,6 till 18,5 procent och bland LO-anslutna från 20,0 till 24,9 procent. Bland manliga LO-medlemmar är stödet för SD 28,8 procent. 

– Det är bekymmersamt, men samtidigt kan vi se att Socialdemokraterna har klart starkast stöd bland våra medlemmar, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin till TT. 

Mål på 250 000 röster

Expressen har tidigare berättat om hur LO-facket Kommunal storsatsar och inför valet ska samtala med minst hälften av sina medlemmar. 

Kommunals ordförande Tobias Baudin berättade i samband med detta att målet är att lika många - 250 000 - ska rösta på Socialdemokraterna i höstens val. 

Kampanjen med att ringa medlemmarna har redan startat och hittills har man nått omkring 10 000. 

Trots tappet tror Tobias Baudin att målet med 250 000 Kommunalmedlemmar som röstar på S fortfarande är realistiskt, men säger samtidigt: 

– Det är klart att de siffror som SCB visar är oroande. 

Pratat för lite om välfärd 

Borde S ändra om i sin valstrategi?

– Den politiska debatten har handlat om invandringsfrågan och integrationsfrågan alltför mycket. Vi menar att om Socialdemokraterna ska göra en bra valrörelse så måste det handla om de frågorna som är viktiga inte minst för LO-medlemmar och där Socialdemokraterna är solklart bäst: välfärden. 

Har man pratat för lite om välfärdsfrågor?

– Jag tror absolut att man har pratat för lite om välfärdsfrågor i den politiska debatten. Vi hoppas att Socialdemokraterna ska prata ännu mer välfärd, man har gjort bra satsningar, men mer behövs. 

Vad måste man förändra rent konkret i Socialdemokraternas kommunikation för att nå ut med detta?

– Det handlar om att fortsätta att lyfta allt det bra som man har gjort i regeringen, men också fortsätta leverera tydliga politiska förslag på hur man ska kunna förbättra välfärden ännu mer. 

Många inte bestämt sig 

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad menar att nedgången bland LO-medlemmarna synts under en tid. Till TT säger hon: 

– Det är klart att det är ett tufft läge. Samtidigt kan vi konstatera att det finns en ganska stor grupp som inte har bestämt sig och som bestämmer sig senare i valet. Det ser vi som en stor möjlighet för oss. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.