Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO kräver förändring av S politik – ställer fem krav

LO-borgen i Stockholm.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Regeringen måste göra en reell förändring för att återvinna stödet hos LO-medlemmarna.

Det menar LO:s styrelse som skriver på DN Debatt och lägger fram en kravlista till Socialdemokraterna:

”En sådan politik kan komma i konflikt med ingångna avtal. Men S måste sätta ökad jämlikhet främst.”

Samtidigt menar LO-toppen Thorwaldsson att den nära relationen till S blir svårare och svårare att försvara.

I helgen kunde Expressen rapportera om konflikten inom LO som växer, samtidigt som allt fler ifrågasätter den nära relationen mellan LO och Socialdemokraterna. LO-ordföranden Thorwaldsson sa då att banden till S blir svårare och svårare att försvara.

Även Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, uttalade sig om relationen till Socialdemokraterna:

– Det får aldrig råda något tvivel om att vi alltid sätter medlemmarna främst, inte det socialdemokratiska partiet. Det måste vara stentydligt, och är det inte det måste vi se till att få ett LO där det verkligen uppfattas som det.

Nu går LO på igen. Styrelsen skriver en kravlista till Socialdemokraterna, via DN Debatt. De skriver bland annat:

”Pensionerna måste höjas, arbetskraftsinvandringen göras om i grunden och resurserna till välfärden måste öka rejält.”

LO ställer fem krav

De menar att otryggheten som finns i Sverige – och som drabbar LO-medlemmarna – måste få ett slut, och kräver en reell förändring av politiken. Enligt styrelsen är det Socialdemokraternas enda chans att återvinna stödet hos förbundets medlemmar.

”Utan medlemmarna i LO-förbunden stannar det svenska samhället. Det är medlemmarnas arbete som, varje dag, dygnet runt får Sverige att fungera. Vi arbetar i kassan på Ica, tar hand om den som blir sjuk, ger omsorg och trygghet till barnen, och bygger bussarna och bilarna. Vi bär upp samhället. Vi är samhället.”

De lyfter upp problem med klassklyftorna som finns, och menar att klyftorna måste minska på allvar och jämlikheten öka.

Under rådande mandatperiod vill de att regeringen gör förändringar och ställer fem krav:

Pensionerna måste höjas.

Systemet med arbetskraftsinvandring måste förändras.

Förbättrad arbetsmarknad.

Trygg sjukförsäkring.

 Resurser till välfärden måste öka.

”Framtiden är inte ödesbestämd”

LO:s styrelse är dock medveten om att förändringarna kan komma i konflikt med det ingångna avtalet, men att de förväntar sig att Socialdemokraterna sätter en politik för ökad jämlikhet främst.

”Framtiden är inte ödesbestämd. Vi kan ta tillbaka jämlikheten. Men det kräver att vi slutar begränsa oss och börjar använda politikens möjligheter igen. Slå om från de tusen stegens reträtt och våga tänka nytt och stort”, skriver styrelsen vidare på DN Debatt.

Debattartikeln är bland annat undertecknad av Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande, Torbjörn Johansson, LO:s avtals­sekreterare, Tobias Baudin, ordförande Kommunalarbetareförbundet och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.