Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LO-fackförbundet petar SD-politikern Ulf Karlström

Expressen har tidigare rapporterat om Maria Liljedahl som är SD-politiker och lärare
Ulf Karlström överväger att ta juridisk strid mot IF Metall efter att han petats från sitt förtroendeuppdrag på SSAB.
Foto: Privat
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

IF Metall petar Ulf Karlström, ordförande för avdelningen Råjärn på SSAB i Luleå.

Skälet är att Karlström är kommunpolitiker för Sverigedemokraterna, rapporterar bland andra P4 Norrbotten.

– Mest troligt kommer jag att gå vidare med det här juridiskt, säger Ulf Karlström till Expressen.

IF Metalls beslut på tisdagen har fått Jimmie Åkesson att reagera.

”Ett fullständigt sanslöst och skandalöst agerande från fackpamparna i Stockholm. Socialdemokraterna leker mafiosos med fackanslutna svenskars medlemspengar, och det är inte första gången”, skriver SD-ledaren på Facebook

Före jul rapporterade Norrmedia att SD-politikern Ulf Karlström, 56, valts till ordförande för Råjärn, som är en av sex avdelningar inom verkstadsklubben på SSAB:s stålverk i i Luleå.

Karlström är ledamot och vice gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Luleå.

LO-förbunden, som alltid haft nära band till Socialdemokraterna, har tidigare tvingat bort förtroendevalda som samtidigt är SD-politiker eftersom partiets värdegrund inte anses överensstämma med fackets.

”Inget fel på min värdegrund”

IF metalls klubbordförande på SSAB i Luleå, S-politikern Tomas Karlsson, sade dock till Norrmedia att han inte trodde att det skulle bli några problem.

– Fler och fler inom kollektivet röstar på SD, inte konstigt att det finns SD-sympatisörer på SSAB också. Jag har pratat med Ulf Karlström om våra grundvärderingar och min bedömning är att han står bakom dem, vad gäller mänskliga rättigheter med mera.

Men direkt efter valet meddelade förbundet centralt att ärendet skulle utredas. Och nu har förbundsstyrelsen satt ner foten: En SD-politiker kan inte samtidigt vara förtroendevald i IF Metall.

– Det var inte ett särskilt oväntat beslut. Jag har ju pratat med IF Metall i Stockholm och det var ju inget fel på min värdegrund, utan det var tydligen Sverigedemokraternas värdegrund som det var fel på, säger Ulf Karlström.

Överväger att ta juridisk strid

Han ser själv inga problem med att hålla isär rollerna.

– Jag är fritidspolitiker på fritiden. På jobbet är jag 50 procent gruppordförande för Råjärn och 50 procent jobbar jag på anläggningen.

Ulf Karlström säger att han har ett mycket starkt stöd bland medlemmarna i Råjärn och att han troligen kommer att utmana IF Metall i domstol.

Expressen har sökt IF Metalls ledning, som via presstjänsten avböjer att kommentera. Tidigare har förbundets pressansvarige Jesper Pettersson sagt till tidningen Arbetet att gränsen går vid förtroendeuppdrag i både facket och SD.

– Att vi har medlemmar som sympatiserar med alla politiska partier är ju ingen nyhet och inget vi lägger oss i så klart. Vi drar gränsen vid förtroendeuppdrag, men sedan är det alltid individuella bedömningar.

I en uppmärksammad dom förra året ogiltigförklarade Stockholms tingsrätt Transportarbetareförbundets beslut att utesluta medlemmen Mats Fredlund sedan han blivit invald för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna. Domen överklagades till hovrätten.

Då handlade det alltså om uteslutning, vilket inte är fallet med Ulf Karlström i Luleå.

Sverigedemokraterna satsar på landsbygdsfrågor – vill konkurrera med Centerpartiet och Socialdemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.