Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO: Elitens löner drar i väg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Den genomsnittliga verkställande direktören i de 50 största bolagen tjänade drygt tolv miljoner 2009. Det motsvarar ett 40-tal industriarbetarlöner, uppger LO-ordföranden och två LO-ekonomer i ett debattinlägg.

"Statsminister Fredrik Reinfeldt har vid flera tillfällen hävdat att inkomstskillnaderna inte har ökat sedan 2006. Det stämmer inte", skriver Wanja Lundby-Wedin, Jeanette Bergström och Ola Pettersson i Dagens Nyheter och hänvisar till en rapport från LO under måndagen:

 De 50 storbolagschefernas löner "står i en klass för sig inom en "byråkratisk elit" som består av "bland annat generaldirektörer, chefsekonomer och andra höga chefer inom statlig och privat verksamhet".

Vuxit senaste 30 åren

 Enligt rapporten minskade skillnaden i genomsnittslön mellan arbetare och "den byråkratisk eliten" åren 1950 till 1980 från elva industriarbetarlöner till fem. Men den har vuxit de senaste 30 åren och snittlönen för eliten var 2009 åtta gånger högre än industriarbetarens. Under samma tid minskade vd-lönerna i storbolagen från 26 industriarbetarlöner till nio för att sedan öka till 41.

 Att skatterna slopats på förmögenhet, arv och gåvor ökar "med stor sannolikhet" skillnaden mellan "den ekonomiska eliten" och industriarbetarna, skriver Lundby-Wedin, Bergström och Pettersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.