I en debattartikel i Dagens Nyheter argumenterar åtta LO-ekonomer för att återinföra fastighetsskatten. Foto: HASSE HOLMBERG/TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
I en debattartikel i Dagens Nyheter argumenterar åtta LO-ekonomer för att återinföra fastighetsskatten. Foto: HASSE HOLMBERG/TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

LO-ekonomer kräver fastighetsskatt

Publicerad

"Återinför fastighetsskatten!" kräver LO-ekonomerna på DN Debatt i dag. De skriver att det krävs "rejäla och modiga" reformer för att trygga finansiering av skola, vård och omsorg.

Åtta LO-ekonomer skriver på DN Debatt att högkonjunkturen fortsätter och att det "ser ljust ut på kort sikt" för Sverige – men att det behövs en stor skattereform både för att finansiera välfärden och som fördelningspolitiskt medel.

"Sverige behöver en bred skattereform som stärker arbetslinjen och ökar rättvisan. En central komponent bör vara en fastighetsskatt. Avsaknaden av fastighetsskatt har bidragit till ökade bostadspriser, växande privat skuldsättning och ökad ekonomisk ojämlikhet", skriver LO-ekonomerna i debattartikeln. De anser att återinförd fastighetsskatt skulle förbättra rörligheten på bostadsmarknaden och vara "fördelningspolitiskt mycket träffsäker".

"Den femtedelen i Sverige med högst ekonomisk standard skulle bära 43 procent av en ny fastighetsskatt", heter det i artikeln.

Stora utmaningar

Sverige står, enligt debattartikeln, inför stora utmaningar på grund av flera år av hög flyktinginvandring och på grund av att andelen unga och äldre växer. Detta sammantaget innebär kraftigt växande kostnader för välfärden, heter det i artikeln på DN Debatt.

"Vi står inför stora strukturella utmaningar som måste hanteras. Det duger inte med politiskt småduttande. Nu krävs rejäla och modiga reformer", skriver LO-ekonomerna.

De vill också "bryta kunskapsklyftorna" genom att avskaffa vinstdrivande skolor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag