Regeringen och de borgerliga partierna arbetar just nu för fullt med att se över pensionssystemet. Målet är att komma överens om en rad förändringar i systemet före jul.
Uppgörelsen väntas innehålla en stegvis höjning av åldersgränserna i pensionssystemet, erfar Expressen.
En av förändringarna som det flaggats för handlar om en höjning av åldern som omfattas av LAS, från 67 år till 69 år.
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är tydlig med att pensionsuppgörelsen också måste innehålla andra delar – annars vägrar han acceptera förändringarna.
– Diskussionen börjar i fel ände. Om man bara höjer pensionsåldern blir det ett större glapp för våra medlemmar. Många av dem har haft ett mycket längre arbetsliv än tjänstemän och akademiker. För den som jobbat i 50 år är höjda tidsgränser bara ett hån, säger Thorwaldsson, som i kväll frågas ut i Expressens politikmagasin "Bara Politik".
LÄS MER: Janouch: ”Vi har inga rakryggade politiker”
LO-ordförandens tre krav
LO-ordföranden listar tre krav som måste uppfyllas:
– Ska man höja tidsgränserna måste regeringen satsa mycket mer på att förbättra arbetsmiljön i fysiskt tunga arbetsmiljöer. Det måste också vara möjligt att vara arbetslös eller sjukskriven för de som är mellan 65 och 67 år. Annars blir många jätteförlorare.
– Om pensionsgruppen gör de här sakerna, då har vi sagt att vi är beredda att höja gränsen till 67 år.
Pensionsgruppen
Pensionsgruppen består av Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är ordförande.
Pensionsgruppen samarbetar om pensionssystemet. Gruppen samråder om frågor som gäller pensionsreformen och tar initiativ till justeringar i pensionssystemet vid behov.
Förändringar i pensionssystemet väntas presenteras före jul.
Enligt Karl-Petter Thorwaldsson ställer samtliga fackliga organisationer samma krav.
– Det har jag framfört till Göran och Göran (Hägglund och Johnsson, red anm).
De presenterade sitt förslag, som innebär att man kan gå i pension vid 63 års ålder och har rätt att jobba till 69 års ålder, redan förra hösten.
Ann Heberlein debatterar mot Hanna Lidström
I kvällens "Bara Politik" talar LO-ordföranden också om fackets prioriteringar i nästa års valrörelse, om Sverigedemokraternas framgångar och om Moderaternas arbetsmarknadspolitik.
Det blir också debatt mellan debattören och riksdagskandidaten Ann Heberlein och Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström.
Kvällens program - minut för minut
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson frågas ut om bland annat Sverigedemokraterna, Moderaterna, villkoren på arbetsmarknaden – och om egna prioriteringar i valrörelsen.
Den moderata riksdagskandidaten och debattören Ann Heberlein möter Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström i en debatt om skatter, utvisningar till Afghanistan och #MeToo-kampanjen.
Titta via Expressen.se, Facebook, Apple TV, Samsung smart-tv eller på kanal 43 hos ComHem.
19.00: Programmet startar.
Direktsändning från studio 3 på Expressens redaktion på Kungsholmen i Stockholm.
19.02: Utfrågning
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson svarar på frågor om framtidens jobb och arbetsmarknad. Han kommenterar också Moderaternas nya arbetsmarknadspolitik, Sverigedemokraternas framgångar bland LO:s medlemmar och prioriteringar inför nästa års valrörelse.
19.14: Kortintervju
Expressens politikreporter Hanna Jakobson träffar en aktuell politiker.
19.16: Debatt
Riksdagskandidaten Ann Heberlein (M) försvarade Svenskt näringslivs Leif Östlings kontroversiella uttalande om ”vad fan får jag” för skatten. Nu debatterar hon sänkta skatter, utvisningar till Afghanistan och #MeToo-kampanjen mot Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström.