Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LO-bossen Thorwaldssons pensionskrav: "Bara ett hån"

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är huvudgäst i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV. Då talar han bland annat om kraven på riksdagens pensionsgrupp.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Karl-Petter Thorwaldsson gästar kvällens "Bara Politik" i Expressen TV.
En uppgörelse mellan regeringen och de borgerliga partierna om pensionssystemet väntas bli klar innan jul.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Inom kort väntas riksdagens pensionsgrupp presentera en uppgörelse om att höja pensionsåldern. 

Men något stöd från LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kan politikerna inte räkna med – såvida de inte accepterar hans krav.

– Då blir det en enorm konflikt, säger han inför sin medverkan i kvällens "Bara Politik". 

 

Se hela Bara Politik 22 november här!

Regeringen och de borgerliga partierna arbetar just nu för fullt med att se över pensionssystemet. Målet är att komma överens om en rad förändringar i systemet före jul.

Uppgörelsen väntas innehålla en stegvis höjning av åldersgränserna i pensionssystemet, erfar Expressen.  

En av förändringarna som det flaggats för handlar om en höjning av åldern som omfattas av LAS, från 67 år till 69 år. 

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är tydlig med att pensionsuppgörelsen också måste innehålla andra delar – annars vägrar han acceptera förändringarna. 

– Diskussionen börjar i fel ände. Om man bara höjer pensionsåldern blir det ett större glapp för våra medlemmar. Många av dem har haft ett mycket längre arbetsliv än tjänstemän och akademiker. För den som jobbat i 50 år är höjda tidsgränser bara ett hån, säger Thorwaldsson, som i kväll frågas ut i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

 

LÄS MER: Janouch: ”Vi har inga rakryggade politiker”

 

LO-ordförandens tre krav

LO-ordföranden listar tre krav som måste uppfyllas: 

– Ska man höja tidsgränserna måste regeringen satsa mycket mer på att förbättra arbetsmiljön i fysiskt tunga arbetsmiljöer. Det måste också vara möjligt att vara arbetslös eller sjukskriven för de som är mellan 65 och 67 år. Annars blir många jätteförlorare.  

– Om pensionsgruppen gör de här sakerna, då har vi sagt att vi är beredda att höja gränsen till 67 år. 

Pensionsgruppen

Pensionsgruppen består av Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är ordförande.

Pensionsgruppen samarbetar om pensionssystemet. Gruppen samråder om frågor som gäller pensionsreformen och tar initiativ till justeringar i pensionssystemet vid behov.

Förändringar i pensionssystemet väntas presenteras före jul. 

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson ställer samtliga fackliga organisationer samma krav.  

– Det har jag framfört till Göran och Göran (Hägglund och Johnsson, red anm). 

De presenterade sitt förslag, som innebär att man kan gå i pension vid 63 års ålder och har rätt att jobba till 69 års ålder, redan förra hösten. 

Ann Heberlein debatterar mot Hanna Lidström

I kvällens "Bara Politik" talar LO-ordföranden också om fackets prioriteringar i nästa års valrörelse, om Sverigedemokraternas framgångar och om Moderaternas arbetsmarknadspolitik. 

Riksdagskandidaten Ann Heberlein (M) debatterar mot Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström i kvällens "Bara Politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Det blir också debatt mellan debattören och riksdagskandidaten Ann Heberlein och Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström. 

 

Kvällens program - minut för minut

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson frågas ut om bland annat Sverigedemokraterna, Moderaterna, villkoren på arbetsmarknaden – och om egna prioriteringar i valrörelsen. 

Den moderata riksdagskandidaten och debattören Ann Heberlein möter Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström i en debatt om skatter, utvisningar till Afghanistan och #MeToo-kampanjen. 

Titta via Expressen.se, Facebook, Apple TV, Samsung smart-tv eller på kanal 43 hos ComHem

 

19.00: Programmet startar.

Direktsändning från studio 3 på Expressens redaktion på Kungsholmen i Stockholm.

19.02: Utfrågning

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson svarar på frågor om framtidens jobb och arbetsmarknad. Han kommenterar också Moderaternas nya arbetsmarknadspolitik, Sverigedemokraternas framgångar bland LO:s medlemmar och prioriteringar inför nästa års valrörelse. 

19.14: Kortintervju

Expressens politikreporter Hanna Jakobson träffar en aktuell politiker. 

19.16: Debatt

Riksdagskandidaten Ann Heberlein (M) försvarade Svenskt näringslivs Leif Östlings kontroversiella uttalande om ”vad fan får jag” för skatten. Nu debatterar hon sänkta skatter, utvisningar till Afghanistan och #MeToo-kampanjen mot Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström.