Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LO-basens utspel: 70 miljarder till jobb

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Karl-Petter Thorwaldsson kommer att föreslå 70 miljarder till nya jobb i sitt 1 maj-tal.
Foto: Sven Lindwall

Karl-Petter Thorwaldsson tar i från tårna när han föreslår hur fler svenskar ta sig ur arbetslösheten:

– Vi ska satsa 70 friska, nya miljarder för att hjälpa de arbetslösa, sade LO-ordföranden under frukosten för LO:s och Socialdemokraternas medlemmar i Folkets hus i Sundbyberg.

15 av miljarderna vill han satsa på höjda barnbidrag och A-kassa.

1 maj-firandet har inletts i Sundbyberg, Folket hus, där Karl-Petter Thorwaldsson talar till LO:s och Socialdemokraternas medlemmar. Utanför lokalen står banderoller, fanor och plakat redo för marschen till Thorwaldssons 1 maj-tal - som framför allt kommer att handla om hur LO anser att arbetslösheten ska sänkas.

Miljardpaketet som blir Thorwaldssons huvudnummer när han 1 maj-talar i dag i Sundbyberg och på Norra Bantorget i Stockholm lanserades redan 24 april. I sin konjunkturprognos föreslog då LO-ekonomerna ett stimulanspaket på 70 miljarder kronor.

30 miljarder till kommunerna och landstingen

– Vi ska satsa 70 friska, nya miljarder för att hjälpa de arbetslösa. det skulle hjälpa 2 procent av de arbetslösa, 100 000 personer. Vi ska satsa på Sveriges kommuner och landsting, sade Karl-Petter Thorwaldsson under medlemsfrukosten på Folkets hus i Sundbyberg.

I en intervju med TV4 tidigare under morgonen preciserade Thorwaldsson det ekonomiska tillskottet ytterligare:

– 30 miljarder kronor ska gå till Sveriges kommuner och landsting. De ska användas för att förbättra äldreomsorg, skola och vård och omsorg. Det kommer i sin tur att leda till nya jobb, säger Karl-Petter Thorwaldsson i sitt framförande under frukosten.

Thorwaldsson talade även, lite mindre specifikt, om hur de ytterligare 40 miljarder kronor - som blir "över" efter arbetspaketet - ska användas.

– Vi ska satsa 15 nya miljarder på barnbidragshöjningar och höjd A-kassa. Och att vi inte kan åka på motorväg mellan Stockholm och Göteborg, Sveriges två största städer? Där ska en motorväg byggas, sade Thorwaldsson under medlemsfrukosten.

Hånade Björklund

I sitt tal i Tornparken gav Karl-Petter Thorwaldsson en ordentlig känga till utbildningsminister Jan Björklund:

– Att dra ner på antalet utbildningsplatser är inte bara borgerligt, det är korkat också. Jag vet knappt någon som har misslyckats så mycket i sitt jobb som Jan Björklund har gjort de senaste åren. Allt han tar i blir till aska, sade Thorwaldsson.

Expressen.se har sökt Jan Björklund som inte är tillgänglig för en kommentar.

Har inte diskuterat förslaget med Löfven

Vad Socialdemokraternas Magdalena Andersson, ekonomisk-politiska talespersonen, tycker om saken vet han inte, säger han:

– Det återstår att se. Jag är ordförande i LO, och vi bedriver våra frågor självständigt, sade Thorwaldsson till TV4 tidigare under morgonen.

Karl-Petter Thorwaldssons mångårige vän, partiledaren Stefan Löfven, har blivit informerad om miljardpaketet:

– Vi har informerat dem, men inte haft någon diskussion. Vi behöver bryta dödläget, vi behöver inte vara bland de sämsta i Europa på att sänka arbetslösheten, säger Karl-Petter Thorwaldsson till TV4.

Löfven vill i dag inte gå in på om en socialdemokratisk regering skulle kunna satsa 70 miljarder för att få ner arbetslösheten – vilket LO krävt.

– Det är sådant vi får återkomma till när det gäller pengar. Det gör vi upp inför varje budget. Men jag kan säga en sak. Vi ska investera i utbildning, på jobb och på välfärd. Men vi kommer däremot aldrig att överge en stabil ekonomi. Helt avgörande för att skapa jobb är stabila statsfinanser, sade han.

Kan ni tänka er att skjuta på när det ska vara överskott i de offentliga finanserna?

– Den regel som finns sedan förut, den ska ligga kvar. Det är överskottsmålet över en konjunkturcykel. Det viker vi inte från och har inga planer på att överge.

Löfven betonar dock att LO och S är överens om att det behövs satsningar.

Är du oroad över att LO kräver så mycket?

– Det är klart att det är bra. LO ska ha krav. LO ser precis som vi faran med arbetslösheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.