Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LO-basens uppmaning till Löfven: ”Förhandla om”

Thorwaldsson uppmanar S att släppa löftet om familjevecka.
Karl-Petter Thorwaldsson är LO-ordförande – och ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Läget ute i många av landets kommuner är så ansträngt att regeringen, Centern och Liberalerna behöver förhandla om januariöverenskommelsen och skjuta stora reformlöften på framtiden.

Det säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, och uppmanar nu Socialdemokraterna och dess samarbetspartier att släppa löftet om en familjevecka och utlovade skattesänkningar, för att i stället lägga pengarna på kommunerna.

– Välfärden är viktigare, säger han.

Samtidigt gör han klart att S och M måste göra upp om migrationen. 

Expressen har under senare tid återkommande rapporterat om kommunernas allt mer utsatta situation, och en växande kritik bland socialdemokratiska kommunalråd runtom i landet.

Nu stämmer LO-ordföranden in i kritiken, och föreslår drastiska åtgärder.

– Byter man den slopade värnskatten och familjeveckan mot satsningar på de mindre kommunerna tror jag att man har stöd av 80-90 procent av befolkningen, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Expressen.

– Vi står och faller med kommunernas ekonomi. Det är de som ger bra barnomsorg, bra skolor, äldreomsorg och det är de som ger oss bra sjukvård. Det tycker medborgarna är oändligt mycket viktigare än både familjeveckan och sänkt skatt för alla som tjänar över 690 000 om året. Det är jag helt säker på, fortsätter han.

Thorwaldsson: Omprioriteringar krävs

Att Thorwaldsson, som även sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, gärna vill stoppa borttagandet av värnskatten – en reform för drygt 6 miljarder som enbart gynnar de med högre inkomster – är inte särskilt förvånande.

Men LO-basen går alltså längre än så, och föreslår en omförhandling av januariöverenskommelsen mellan S, C, L och MP och som hela regeringen Löfvens maktinnehav vilar på.  Han föreslår dessutom att S ska öppna upp för att skjuta sitt största vallöfte på framtiden. 

– Jag är beredd att tycka att det är bra att man inte genomför reformer man har lovat om man byter sänkt skatt och eventuellt familjeveckan mot att snabbare komma upp i statsbidragshöjningar till kommunerna, säger han.

Men det satt ju långt inne att enas förra gången. Tror du verkligen de kan klara att förhandla om januariöverenskommelsen?

– Det var ingen som trodde de skulle komma överens om försvaret. Men det verkar finnas en ärlig samarbetsvilja från regeringen och samarbetspartierna, så det är inte alls omöjligt att man kan enas kring omprioriteringar i de lagda förslagen.

”5 miljarder långt ifrån tillräckligt” 

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson är situation i många kommuner mycket ansträngd, och regeringens aviserade höjning av statsbidragen med 5 miljarder årligen är långt ifrån tillräckligt, konstaterar han.

– Det räcker inte, och det vet regeringen om, säger han.

– Det vore väldigt konstigt om regeringen och dess samarbetspartier C och L inte gjorde satsningar på kommunerna med det ekonomiska läge de har, fortsätter han.

Att många kommuner nu brottas med kostnader för flyktingmottagandet är inte acceptabelt enligt LO-ordföranden. 

– Den stora flyktingvågen som kom till Sverige 2013, 2014 och 2015 får aldrig bli en belastning på kommunerna. Det var ett nationellt åtagande. Därför är det helt legitimt av de här kommunerna att kräva att de ska ha kompensation, säger han.

”Noll förankring för generös flyktingpolitik”

En annan fråga där LO ligger på regeringen rör migrationen. Karl-Petter Thorwaldsson, som själv kämpar med en medlemskår som i allt större uträckning röstar på SD, säger att utrymmet för liberaliseringar är obefintligt.

– Det finns absolut noll folklig förankring för att ha en mer generös flyktingpolitik, utan nu handlar det om att permanenta den linje Sverige haft sen slutet av 2015. Jag kan inte se att vi ska göra en stor förändring av det, säger han.

Basen för en överenskommelse bör vara ett handslag mellan S och M, säger han. Någon medverkan från SD, som KD-ledaren Ebba Busch Thor föreslagit, tror han inte på.

– Ska man nå breda överenskommelser ska man inte ta in extremerna. Jag hoppas verkligen att Socialdemokraterna och Moderaterna kan hitta en lösning.

Men ett starkt medskick från LO till förhandlingarna som nu ska ske är att arbetskraftsinvandringen av människor utan kvalifikationer och till enklare jobb måste stoppas.

Att Moderaterna och de övriga borgerliga partierna försvarar den ordning som skapats ”är helt obegripligt”, menar han.

– Det här handlar om en stor grupp som kommer till Sverige utan förkunskaper, och det skapar stora problem. De får väldigt utsatta och lågbetalda jobb och klarar man att upprätthålla strax över 10 000 i månaden i fyra år får man bjuda in sin familj och det blir väldigt många individer. Här vill vi se en åtstramning och att det ska in i överenskommelsen om migrationen, säger han.

Familjeveckan

Socialdemokraterna gick till val på löftet om en familjevecka, med fem extra lediga dagar för föräldrar med barn i åldrarna 4-16 år.

Det var ett av partiets dyraste vallöften med en prislapp på 5,4 miljarder kronor.

Reformlöftet väckte omgående kritik från borgerligt håll och från näringslivet, men S lyckades få in det i januariöverenskommelsen, om än i något bantad form med tre i stället för fem dagar.

I mars tillsattes en utredning för att ta fram ett konkret förslag.

Såhär lät det när Stefan Löfven presenterade förslaget om familjevecka innan valet förra året.

LÄS MER: ”Skattesänkningen räcker till en plusmeny på grillen” 

LÄS MER: Nödropet från kriskommunen: Betala nu! 

LÄS MER: Politisk revolution i värmländska Hagfors 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.