LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Alexander Donka
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Alexander Donka

LO-basen sågar plan
att stänga Bromma

Publicerad

Ett nytt rosornas krig kan bli följden av de rödgrönas besked om att stänga Bromma flygplats.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott, totalsågar nu uppgörelsen med Miljöpartiet.

- Det är ingen tillväxtfrämjande politik att stänga Bromma flygplats, säger han till Expressen.se.

Expressen.se möter på onsdagseftermiddagen LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, högaktuell med boken "Ingen ska lämnas efter", i LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm.

Thorwaldsson konstaterar att tillväxt måste vara Stefan Löfvens prioritet nummer ett framöver.

Socialdemokraternas och Miljöpartiets besked om Bromma flygplats bekymrar därför honom.

Som Expressen.se under dagen rapporterat är de rödgröna i Stockholm överens om att jobba för att flygplatsen ska göras om till bostäder senast år 2022.

– Vi har kommit överens om att vi senast 2022 vill att Bromma flygplats är nedlagd, säger Miljöpartiets borgarråd Daniel Helldén.

Karl-Petter Thorwaldsson, ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott:

- Det hjälper inte tillväxten om man stänger Bromma. Ska man vara ett exportberoende land och vill göra affärer med omvärlden så måste man ha tillräckligt med möjligheter att resa fram och tillbaka. Det är bara att titta på besökssiffrorna på Bromma och se hur mycket dom har gått ut. Det är klart att man inte kan ta bort den trafiken till 2022 om man inte ersätter den, det går inte.

Karl-Petter Thorwaldsson varnar samtidigt för Miljöpartiets stenhårda linje när det gäller kärnkraften. Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin har båda lovat att minst två reaktorer kommer att stängas under den här mandatperioden.

- Vi har en pragmatisk inställning från LO. Huvudinriktningen är att vi ska ersätta kärnkraften med förnybar energi, men man kan inte utesluta att det behövs ny kärnkraft som övergångslösning.

Med den nuvarande regeringen är det väl bara en utopi?

- Nu ska man ju ha en energikommission om det, och jag har varit väldigt tydlig med att man inte kan komma till en sådan förhandling med de borgerliga partierna med ultimativa krav åt något håll. Då blir det ingen förhandling.

Du menar att vi kan hamna i ett läge där vi behöver bygga nytt?

- Ja. Om du tänder en lampa i Sverige i dag så kommer 20 procent av elen till den lampan från Ringhals. Så om du skulle stänga dom reaktorerna, då får du släcka klockan tio.

Är det då inte en fara att ha ett parti i regeringen som har inställningen att minst två reaktorer ska slå igen under mandatperioden?

- Nu sa dom ju inte det i den överenskommelsen dom gjorde, haha.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag