Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

LO-basen Lundby-Wedin avgår 2012

Publicerad
Uppdaterad
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, 58, avgår. Vid nästa kongress, våren 2012, har hon gjort sitt, berättar hon för tidningen Lag & Avtal.
Byggnads ordförande Hans Tilly har fått uppdraget att hitta en efterträdare.
- Han och de andra i valberedningen har börjat titta på hur en profil ska se ut. Jag ska träffa dem nästa vecka. De är förstås intresserad av vad jag tycker, säger Wanja Lundby-Wedin till tidningen.

"Omvälvande period"

Lundby-Wedin tillträdde som LO:s ordförande år 2000. Hon är från början utbildad undersköterska.
Som LO-ordförande pensioneras man vid 60 års ålder, vilket Wanja Lundby-Wedin fyller nästa år.
- Det har varit en väldigt omvälvande period för det svenska samhället i allmänhet och arbetsmarknaden i synnerhet, med bland annat 90-talskrisen och EU-inträdet, säger hon i en intervju med TT.
Hon har drygt ett år kvar, så det är för tidigt att göra bokslut redan. Men en sak är säker: drevet härom året som gick i samband med de vidlyftiga pensionsavtalen i AMF kommer att bli ihågkommet.
Hon hängde då löst och flera av LO-förbundstopparna ville att hon skulle avgå.
- Men jag hade aldrig en sån tanke själv att jag skulle kasta in handduken.
Oberörd var hon förstås inte. Men att hon skulle ha slutat lita på folk tonar hon ned.
- Jag har alltid haft en väldigt öppen inställning till att alltid lita på människor. Men det kanske fick sig en liten törn, och det blev också lite av en kvarvarande effekt, säger hon till TT.

Jakt på efterträdare

Efter AMF-drevet blev Wanja Lundby-Wedin något vingklippt. Och som LO-bas var Wanja Lundby-Wedin relativt osynlig i den senaste valrörelsen. Hon har fått höra samma argument.
- Men jag känner inte så själv.
Hon har en annan förklaring.
- LO blir mer osynligt när vi har en borgerlig regeringen till TT.
Att hon nu slutar vid kommande kongress är fullkomligt naturligt, det var klart redan för fyra år sedan, enligt henne. Hon blir väldigt förvånad över att det räknas som en nyhet.
Nu startar jakten på hennes efterträdare. Att hålla ihop förbundet är en av de viktigare frågorna även för den kommande LO-basen. Splittring i olika fraktioner poppar ständigt upp, framför allt mellan industriförbunden och övriga LO-fack.
- Och man måsta ha en ordförande som kommer från de egna medlemsleden, säger Wanja Lundby-Wedin till nyhetsbyrån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag