Förre avtalssekreteraren Erland Olauson fick en rejäl löneförhöjning - med bara sex månader kvar till pension. Foto: Tommy Pedersen och Mikael Sjöberg
Förre avtalssekreteraren Erland Olauson fick en rejäl löneförhöjning - med bara sex månader kvar till pension. Foto: Tommy Pedersen och Mikael Sjöberg

LO-basen höjde hans lön - med 32 000 i månaden

Publicerad
Uppdaterad
LO-ordföranden Wanja Lundby-Lundin slöt specialavtalet:
Sex månader före pension höjdes förre avtalssekreteraren Erland Olausons lön - med 32 000 kronor i månaden.
Det innebar samtidigt ett pensionsklipp på 1,5 miljoner kronor, uppger Politikerbloggen och TV4 Nyheterna.
- Vi har en elit som har flytt verkligheten och tappat kontakten med gräsrötterna. Det är den signal man skickar, säger vänsterledaren Lars Ohly till sajten.
Som avtalssekretare samordnade Erland Olauson alla LO-förbunds lönekrav.
Han förhandlade framgångsrikt om många svenskars löner – och om sin egen.
När han gick från att vara jurist på LO till att bli avtalssekreterare sänktes hans lön ordentligt. Men samtidigt lyckades han förhandla till sig ett specialavtal med LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Slöts med Lundby-Wedin

Uppgörelsen säkerställde att han skulle få tillbaka samma höga lön igen, med uppräkning, när han en dag slutade som avtalssekreterare, enligt Politikerbloggen.
– Den slöts vid det tillfället av Wanja Lundby-Wedin. Eftersom Erland var ju kanslichef. Det normala är ju att det är kanslichefen som sluter sådana avtal, men eftersom det var kanslichefen det gällde så var det LO:s ordförande som tecknade avtalet, säger LO:s personalchef Monica Sparrman till sajten.

Klirr i kassan

Erland Olauson slutade som avtalssekreterare förra året.
Avhoppet skedde endast sex månader innan Erland Olauson skulle gå i pension.
Precis som det stod skrivet i specialavtalet fick han då tillbaka sin gamla lön, plus uppräkning.
Det innebar ett lönelyft på 32 062 kronor i månaden.
Den nya lönen var också pensionsgrundande och tjänstebytet resulterade därför i ett rejält klirr i kassan för Olauson.
I stället för att få ut 2,5 miljoner kronor i pension de närmaste fem åren, får han 4 miljoner, uppger Politikerbloggen.

"Flytt verkligheten"

Tjänstebytet sex månader innan pension innabar alltså i praktiken att Olauson fick pensionen höjd med 1,5 miljoner kronor.
Erland Olauson har tidigare kommenterat sin lön till Politikerbloggen:
– Min lön under de här 33 åren som jag varit anställd av LO har varit anpassad till att jag har de här förmånerna. Jag har en väldigt bra lön jämfört med våra medlemmar, men jag har väsentligt lägre lön än vad jag skulle haft om jag i stället valt att ta anställning i det privata näringslivet i motsvarande befattning.
Vänsterledaren Lars Ohly är kritisk:
– Vi har en elit som har flytt verkligheten och tappat kontakten med gräsrötterna. Det är den signal man skickar, säger vänsterledaren Lars Ohly till sajten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag