Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LKAB varnades om rostproblem innan Julia, 21, dog i fallolycka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julia Markström tillsammans med sambon Robin.
Foto: Privat
"Vi förlorade Julia, men Julia förlorade allt", skriver Julias familj i ett mejl till Expressen.
Foto: Privat
"Julia levde ett aktivt liv med resor, dans, fjällvistelse och umgänge med familj och en stor vänskapskrets", berättar familjen.
Foto: Privat
Julia Markström tillsammans med systern Evelina Markström.
Foto: Privat
Julia föll genom ett rostigt galler på LKAB:s pelletsverk i Svappavaara och omkom.
Foto: AXEL ÖBERG

LKAB kände till rostproblemen i gruvan i Svappavaara där 21-åriga Julia Markström miste livet.

Under en tioårstid hade 50 rapporter om rost och arbetsmiljöfaror inkommit till bolaget, uppger P1:s Kaliber.

För Julias familj är det uppgifter som knappt går att tänka på i sorgens spår.

"Det är en oerhört stor sorg, men det allra svåraste är vetskapen om att Julia förlorade så stor del av sitt liv", svarar Julias familj i ett mejl.

Den 21-åriga elektrikern Julia Markström gick till arbetet den 27 juli för att utföra arbete i LKAB:s gruva i Svappavaara i Kiruna. 

Men när hon gick över en gångbrygga i pelletsverket lossnade en av gallerdurkarna som bron var uppbyggd av. Julia föll handlöst fem meter och omkom senare på sjukhus av sina skador.

"Den första tiden efter olyckan levde vår och Julias sambos familj som en enda stor familj och hon skulle ha njutit av att vara med. Livet sattes på paus, alla måsten och rutiner åsidosattes. Någon vardag existerade inte, och gör det knappt än heller. Att kunna finnas för, och stötta varandra är nog vår starkaste livlina i det vi går igenom nu, och för alltid ska leva med", skriver Julias lillebror Herman, syster Evelina, mamma Kristina, pappa Göran, sambo Robin och hans föräldrar samt Evelinas sambo Björn i ett gemensamt mejl till Expressen.

Julia Markström blev 21 år gammal.
Foto: Privat

LÄS MER: Julia, 21, dog i fallolycka på jobbet: ”Oersättlig” 

Rapporter larmade om rostproblem

Efter dödsolyckan stängdes gruvan i fjorton dagar då LKAB gjorde besiktningar. Polisen och Arbetsmiljöverket har även inlett utredningar om olyckan.

Nu har det gått fyra månader sedan dess. För Julias familj har det varit en tid av saknad.

"Under sina 21 år hann hon skapa både avtryck, intryck och uttryck i sin omgivning. Hon lämnar ett otroligt stort tomrum efter sig. Hon saknas nu och för all framtid, i många sammanhang. En saknad som bara blir större ju mer chocken avtar."

Saknaden efter Julia är stor. Här syns hon tillsammans med sambon Robin och hans föräldrar Ulrika och Göran.
Foto: Privat

Men nu framkommer också att LKAB känt till rostproblemen innan Julias död, vilket avslöjats av P1:s Kaliber. 

Under tio års tid har det statliga gruvbolaget fått in omkring 50 interna rapporter om rost och arbetsmiljöfaror. Främst gällde anmälningarna pelletsverket, men också i andra delar av gruvan.

Under en besiktning av Swecos bara ett halvår innan olyckan hade det också påträffats rost. Företaget larmade då om att det krävdes omedelbara åtgärder i det område som Julia Markström sedan föll, uppger P1.

"Vi väntar på ett offentligt tydliggörande från LKAB i deras tidning LKAB framtid, om att olyckan inträffat endast till följd av deras bristande säkerhet. Ingen skugga ska falla över Julia. Hon gjorde inget fel, och följde alltid skyddsföreskrifterna", uppger familjen i mejlet.

LKAB: "Ytterst är vi ansvariga"

Enligt Jan Moström, VD för LKAB, har gruvbolaget ett ansvar för det som skett. Däremot vill han inte gå in på vad bolaget kommit fram till i sina besiktningar från olycksplatsen, eller hur de tidigare rapporterna har behandlats. Det för att inte blanda sig i polisens och Arbetsmiljöverket utredningar.

– Det absolut bästa är att få ett objektiv händelseförlopp om hur det här sammanhanget ser ut som ledde fram till den här tragiska olyckan. Både för att det inte ska hända igen och så hjälper det i det generella arbetet med att förbättra arbetsmiljön, säger han till Expressen.

Jan Moström är VD och koncernchef på gruvbolaget LKAB.
Foto: Fredric Alm / Alm & ME / Fredric Alm

LKAB:s VD uppger att man efter olyckan gjort besiktningar även vid bolagets andra anläggningar för att minska risken för fler olyckor. Samtidigt avvaktar man utredningen för att få större klarhet i var arbetsmiljön brustit vid gruvan i Svappavaara.

– Vi äger och driver pelletsverket så ytterst är vi ansvariga för vad som händer på våra arbetsplatser. Hur vi tagit vårt ansvar är en av de viktigaste delarna i den utredning som nu pågår. Någonstans har något brustit, varför och vad ska vi säkerställa så att det inte händer igen, säger Jan Moström.

I nuläget genomförs ett stort underhållsarbete där man byter stålbalkar i pelletsverket. Det väntas öppna igen i mitten av januari nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.