LKAB handlar med penning- tvättsanklagad rysk oligark

Jan Moström, vd LKAB, om kvartalsrapporten.
LKAB har i flera år köpt in kol från ett bolag som ägs av en rysk oligark – trots att han anklagats för penningtvätt, rapporterar SvD.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

LKAB har i flera år köpt in kol från ett bolag som ägs av en rysk oligark – trots att han anklagats för penningtvätt, rapporterar SvD. 

Det statligt ägda gruvbolaget köpte kol av Carbo One, som har nära kopplingar till Iskander Makhmudov som misstänks ha tvättat pengar via Swedbank.

När anklagelserna upptäcktes bytte LKAB leverantör – till ett annat bolag som ägs av Makhmudov, enligt SvD. 

Det ryska företaget Carbo One var statliga gruvföretaget LKAB:s kolleverantör i fyra år, fram till årsskiftet, rapporterar SvD.

Enligt Uppdrag gransknings tidigare reportage om Swedbank och misstänkt penningtvätt har Carbo One ”starka band” till en oligark vid namn Iskander Makhmudov. 

Makhmudov är den 22 rikaste personen i Ryssland, enligt Forbes Magazine, och har en förmögenhet på 10,9 miljarder dollar – drygt 106 miljarder svenska kronor.

Missade att företaget var anklagat

Trots att Finansinspektionen varnade för Makhmudov redan 2017, fortsatte LKAB att köpa kol från Carbo One.

Det statligt ägda gruvbolaget skyller detta att de helt enkelt missat att han var anklagad för penningtvätt.

– Det kan ju bara förklaras av att man inte fångar upp allting i sin omvärldsbevakning, säger LKAB:s kommunikationsdirektör Bo Krogvig till SvD.

Fortsätter köpa kol av Makhmudov

Iskander Makhmudov är majoritetsägare i över 300 bolag, framför allt inom gruvindustrin, och driver koncernen Ural Mining and Metallurgical Company (UGMC).

Ett av UGMC:s dotterbolag är Kuzbassrazrezugol (KRU) – det företag som är LKAB:s nya kolleverantör, vilket företaget bekräftat till SvD

På frågan varför de fortsätter att göra affärer med kolleverantörer kopplade till Makhmudov, svarar Bo Krogvig att det ”finns få alternativa leverantörer”.

Så ska gruvan ställa om: ”Det är bråttom”:

LKAB går en kamp mot klockan för att hitta nya vägar att nå malmfyndigheterna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.