Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ljungman får medhåll efter uttalande om SD

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lars-Ingvar Ljungman.
Foto: Cornelia Nordström

Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungmans uttalanden om SD har väckt starka reaktioner. Både i partiet och utanför.

Ljungman ifrågasatte i en intervju med P4 Malmöhus partiets policy gentemot SD.

Och får stöd från Vingåker.

– Jag kan ju säga att jag går emot policyn, säger Timo Granetin, M, oppositionsråd i Vingåker.

Det var under onsdagen som Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman i SVT:s "Sydnytt" uttalade sig om att öppna för samarbete med Sverigedemokraterna. Skåne är SD:s starkaste fäste. Partiet fick i en tredjedel av de skånska kommunerna mellan 20 och 25 procent av rösterna.

Moderaternas policy gentemot SD har sedan 2006 varit att varken samarbeta med eller göra sig beroende av partiet. I en intervju med P4 Malmöhus utvecklade Ljungman under torsdagen sitt resonemang.

– Det är ju de riktlinjer vi har som gäller. Jag menar att i det parlamentariska läge som finns i en del kommuner i Skåne kan jag tycka att det är att göra tillvaron lite väl enkel för sig att fortsätta att driva den linjen, säger han till P4 Malmöhus.

– Riktlinjerna var bra när SD låg på fyra-fem procent. Vad jag vill är att få i gång diskussionen, säger han till SR.

Ljungmans uttalanden väcker reaktioner på flera håll - både i partiet och utanför. I sörmländska Vingåker har man redan börjat prata med SD.

– De har ju nästan samma frågor som vi på många punkter. Det är vård, skola och omsorg. Sen har de ju många andra radikala frågor som vi inte stöder alls. Och det har vi sagt till dem, säger Timo Granetin, M, oppositionsråd i Vingåker.

Han säger att det var M, C, KD, FP och det lokala partiet VTL som initierade diskussionen.

– Vi har diskuterat hur vi kan göra för att försöka få borgerlig majoritet i Vingåker. …

Med hjälp av SD? 

– Ja. Det är kanske meningen att de ska stödja oss på våra högerblock. De stöder vår sida mer än V, S och MP.

Han vänder sig dock mot att kalla det för samarbete och vill knappt använda ordet samverkan.

– Nej. Har vi omröstning får de stödja vilka de vill. Vi säger inte att de måste stödja oss hela tiden. Ett samarbete går ju ut på att de ska rösta på oss oavsett om de tycker att det är bra eller inte.

Moderaternas policy gentemot SD anser Granetin är förlegad.

– Jag tycker det på många punkter. Vi ska ju inte stödja dem alls. Tittar du åtta år tillbaka i tiden fanns de knappt. Nu är det ett helt annat samhälle vi lever i. Då kanske man ska börja öppna ögonen lite mer och se hur det är nu.

Han beskriver det själv som att han går emot policyn.

– Visst känns det lite konstigt men det är ändå så pass många som röstat. Det är människor de också. Jag tror inte att det är många av de som är SD:are som är radikala helt och hållet. De vill nog försöka påverka lite i samhället, inte bara migrationspolitik.

Just migrationspolitiken tänker de dock inte diskutera med SD.

Tror du inte att det finns en risk att man längre fram kommer att kräva inflytande över även de här frågorna? 

– Det kan det vara. Men vi har sagt till dem att det kommer vi inte att göra. Då kan det bli att de kanske inte stöder oss men det är bättre att köra med öppna kort från början så att de vet om det så att det inte blir några överraskningar när det kommer upp på kartan.

Björn Andersson, förbundsordförande för Moderaterna i Södermanland, menar att det inte är aktuellt med något samarbete men tycker att man kan ha samtal med partiet.

– Vi har en policy, det ska inte vara något samarbete överhuvudtaget, men ett samtalsklimat kan man ha, då är det vanlig vett och etikett som gäller i en kommunfullmäkteförsamling. Men att samarbeta och hamna i beroendeställning är inte aktuellt, säger han.

Lyssnar Timo på dig och förhåller sig till den policy som finns tycker du?

– Det får vi se, det hoppas jag. Han är en egen person och har egna åsikter. Ett samtalsklimat kan man ha, det har vi med alla, sedan kan man tycka vad man vill om personer i kommunfullmäktige, men samarbete kommer det inte att bli.

Lena Asplund, ordförande för M i Västernorrland, tycker inte att Moderaterna ska närma sig SD - ens i diskussioner. Hon menar att den policy partiet har ska stå fast.

– Vi ligger politiskt så långt från varandra som man kan göra. Sverigedemokraterna är ett populistparti som inte tar ansvar. Det finns ingen anledning, säger hon.

Lena Asplund har inte tagit del av Ljungmans uttalanden men säger:

– Lars-Ingvar är en klok person och jag tror att han är mycket väl medveten om att vi inte samarbetar med dem och jag tror inte att han har något intresse av det heller.

Eslövs kommunalråd Henrik Wöhlecke, M, har heller inte tolkat Ljungman som att han vill samarbeta med SD.

– Det handlar väl om att börja diskutera sig hur man ska förhålla sig till ett parti som i vissa kommuner är ganska stort.

Han påpekar att partiet har en policy som man följer och anser att det är vikigt att diskutera innehållet i SD:s partiprogram och partiets människosyn.

Expressen.se har sökt Moderaternas partisekreterare Kent Persson. Hans pressekreterare Henrik Sjöström säger att Moderaternas policy gentemot SD står fast.

– Den lyder att vi inte ska samarbeta med eller göra oss beroende av SD och den är väldigt tydlig. Det gäller på alla nivåer. Den är fastställd i partistyrelsen sen långt tillbaka.

Det finns inga planer på att ompröva policyn eller en sådan diskussion inom partistyrelsen?

– Nej.

Expressen.se har sökt Lars-Ingvar Ljungman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.