Ljög om misshandel – med insmetat djurblod

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En 29-årig Västeråskvinna anmälde att hon kidnappats och misshandlats av falska poliser.
Foto: Polisen
Efter en lång utredning visade det sig att kvinnan ljugit - och smetat in sig själv i djurblod för att verka mer trovärdig.
Foto: Polisen

En 29-årig Västeråskvinna anmälde att hon kidnappats och misshandlats av falska poliser.

Efter en lång utredning visade det sig att kvinnan ljugit - och smetat in sig själv i djurblod för att verka mer trovärdig.

Nu döms hon för falskt alarm.

– Det är ett väldigt speciellt fall, säger åklagaren Gustaf Marteleur.

I maj 2012 smetade kvinnan in sig själv i djurblod, drack blodet så att hon kräktes och la sig på altanen utanför sitt hus i Västerås.

När hennes make kom hem sa hon att hon kidnappats och misshandlats av falska poliser och att hon sedan lyckats promenera hem.

Först när polisens förundersökning var uppe i 240 sidor fick de svar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, om att blodet kom från ett djur. När kvinnan konfronterades med de uppgifterna erkände hon att hon ljugit.

Skickade falska hotbrev

Enligt kvinnan så hade hon tidigare under dagen fått besök av en man som hon tidigare haft en relation till. Mannen ska ha rivit henne med sandpapper efter ett bråk och kvinnan hittade då på den falska historien för att hennes make inte skulle förstå att hon träffat mannen.

Lögnen pågick också under en längre tid. Enligt domen skickade kvinnan falska hotbrev till sig själv.

Enligt åklagaren Gustaf Marteleur skiljer sig fallet från andra fall av falskt alarm.

– Jag har inte varit med om något liknande. Det är ett väldigt speciellt fall. Falskt larm handlar vanligtvis om någon som ringer och larmar i onödan. I det här fallet så är det mer utstuderat, det är mer genomtänkt, säger han.

Hur kunde det ta så lång tid innan man förstod att det handlade om djurblod?

– Polisen hade redan från början misstankar om att det var något skumt. Hon hade mycket blod på sig men de skadorna hon hade var mest skrapsår. Sen fanns det blod i hennes hus som inte stämde överens med vad hon berättade. Samtidigt är det så att man utgår från att en målsägande talar sanning.

"Var så allvarligt"

Kvinnan dömdes på måndagen till villkorlig dom och dagsböter av Västmanlands tingsrätt.

– Spontant kan jag säga att jag tycker att det verkar vara en bra dom. I den här typen av mål så brukar det bara vara böter men det här var så allvarligt, säger åklagaren Gustaf Marteleur.

TV4 Nyheterna Västerås rapporterade först om domen.

Expressen.se har sökt kvinnans advokat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.